Pumpkin pie cheesecake

Eigenlijk ben ik best wel dol op cheesecake, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Totdat ik dus een recept tegenkwam voor een pumpkin pie cheesecake die je maakt in de IP. Toen was ik om. Het apparaat is tenslotte nieuw, dus ik moet er wel uithalen wat er in zit. En ik moet zeggen dat deze pumpkin pie cheesecake zo ontzettend lekker is dat ik hem vaker zal maken. Enige nadeel is wel dat ‘ie een beetje klein is 🙂 Maar misschien is dat ook maar beter ook!

Laat je niet afschrikken

De totaaltijd staat op 4 uur en 40 minuten en dat is natuurlijk best een lange tijd. Je kunt niet op zondagochtend denken dat je even een cheesecake kunt maken. Maar ja, ik heb dan ook geen idee hoe je een cheesecake ‘traditioneel’ moet maken…

Ik was de bloem vergeten toe te voegen… het duurde langer om de taart op te laten stijven. Zou dat daar aan liggen? Volgende keer toch maar even braaf alles toevoegen.

Pumpkin pie spice

Volgens mij is er in geen enkele Nederlandse supermarkt pompoenpuree of pumpkin pie spice te koop. Helaas. Maar de puree is natuurlijk zo gemaakt. Schil een pompoen (of koop kant en klare blokjes uit het versschap of de diepvries) en kook ze tot het zacht is. Giet het overgebleven/aanhangende vocht af en pureer de pompoen. Zo heb ik een aantal zakjes al klaarliggen in de vriezer voor allerlei verschillende recepten. Handig om in huis te hebben!

Mijn IP heeft een inhoud van ongeveer 6 liter. De taartvorm die daarin past is natuurlijk niet zo heel erg groot, 17,8 cm diameter. Ik gebruikte deze bakvorm met losse bodem. Om de pan makkelijk uit de binnenpot te halen heb ik een siliconen sling aangeschaft via Amazon.de. Maar je kunt ook zelf iets maken door een lang stuk aluminium folie af te scheuren, in de lengte in drieën te vouwen en dat onder de cheesecake pan te plaatsen. Daarna haal je de uiteinden naar boven zodat je een soort hengsel hebt.

Zelf pumpkin pie spice maken is overigens een fluitje van een cent. Maak een grote hoeveelheid, want je kunt het bij heel veel recepten gebruiken. Klik hier om het recept te zien. Recepten waar je deze kruiden aan toe kunt voegen:

  • schil een appel, ontdoe van klokhuis en snijd in kleine stukjes. Leg de appelblokjes in een steelpan, voeg een klein beetje water en een theelepel pumpkin pie spice toe. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen. Schep in een kom en lepel er dikke yoghurt over. Eventueel nootjes of kokos als topping en wil je echt feest dan een lepel maple syrup toevoegen. Geweldig ontbijt!
  • cupcakes met een smaakje; voeg die overheerlijke pumpkin pie spice toe.
  • wat dacht je van een koffie verkeerd met een half theelepeltje van deze kruiden? Of wat slagroom op de koffie en daar wat kruiden over strooien? Heerlijk!
  • En zo kun je vast nog veel meer dingen bedenken.
pumpkin pie spice cheesecake

Pumpkin pie cheesecake

Kook: 40 minuten
Afkoelen / opstijven: 4 uur
Porties (aanpasbaar):6 personen

Ingrediënten

  • 20 bastogne koeken
  • 1 cup pompoenpuree
  • 1 handvol pecannoten
  • 4 el gesmolten boter
  • 400 gram monchou
  • ½ cup bruine suiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • ¼ cup zure room
  • 1 tl pompoenkruiden
  • 1 tl bloem

Instructies

  • Doe de bastognekoeken en pecannoten in de keukenmachine en maal tot een poederachtige kruimels. Heb je geen keukenmachine: doe dan alles in een plastic zak en sla het plat met een keukenroller. Voeg dan de gesmolten boter toe tot een samenhangende bal hebt.
  • Bekleed een cheesecake pan met dit mengsel, bodem en wanden.
  • Mix de monchou, zure room, eieren, bruine suiker, pompoenpuree en pumpkin pie spice goed door elkaar tot er een dik beslag ontstaat. Schep hier de bloem goed doorheen.
  • Giet het mengsel in de cheesecake pan.
  • Leg een vel keukenpapier over de pan en dek dit losjes af met aluminium folie.
  • Giet 1,5 cup water in de IP en plaats de cheesecake pan in de binnenpot van je IP en plaats de deksel. Draai het ventiel naar sealing en zet de timer op 30 minuten. Laat de lucht daarna op natuurlijke wijze ontsnappen.
  • Haal de cheesecake uit de IP en laat hem afkoelen. Je zult zien dat de vulling nog slap is, dat geeft niet, het komt goed!
  • Als de cheesecake is afgekoeld zet je hem minimaal vier uur in de koelkast. En dan smullen maar!

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

4 gedachten over “Pumpkin pie cheesecake”

  1. Ok…ik ben beginner, vind het moeilijk. Dus…je bekleed de bakvorm/cheesecake pan niet? (normaal in de oven bekleed je je bakvorm met bakpapier, maar in de IP dus niet?) en dan staat er dat je de cheesecake pan/bakvorm met keukenpapier en alufolie afdekt en dat geheel in de IP laat zakken (met keukenpapier en alufolie er gewoon nog op? Kan dat geen schade of andere gekkigheid geven bij het afsluiten van de IP deksel? Ik zie iets voor me in de magnetron en alufolie en bliksem enzo 😉 En…dat je de bakvorm of cheesecake pan op een “trivet” zet in de IP? Moet er dan geen water onderin? Sorry hoor, maar er zit geen degelijke Nederlandse gebruiksaanwijzing bij de IP, vandaar dat ik zo op jouw site kom. Kun je mij helpen??

    Beantwoorden
    • Hej Estella,

      Je bekleedt de vorm inderdaad niet in dit geval. Het keukenpapiertje leg je erop zodat overtollig vocht wordt opgenomen in dat papiertje. Het geeft geen gevaar of andere gekkigheid. Aluminium folie zou ik in de magnetron inderdaad maar wel achterwege laten. Maar in een oven kan het weer wel 😉 Een trivet is dat roostertje wat is bijgeleverd bij je IP, daarmee staat de bakvorm een stukje van de bodem af. En ja, er moet wel degelijk water onderin de pan. Ik schrok ervan, ging gelijk mijn tekst bekijken, maar gelukkig staat het er wel bij.

      Wanneer je PIP (pot in pot) kookt of stoomt moet er inderdaad altijd water onderin de pan.

      De IP is een geweldig ding, maar het is veelal inderdaad wel gokken en interpreteren. Vooral ook omdat de meeste recepten toch wel in het Engels zijn ook.

      Als je de cheesecake maakt zoals hierboven beschreven en volledig laat afkoelen en opstijven dan kun je hem zou omhoog uit de ring van de vorm duwen. Dan moet je dus wel zo’n vorm met losse bodem hebben. Heb je een springvorm, die je dus openklapt, dan zou ik wel de rand bekleden anders trekt je de taart misschien stuk.

      Laat je weten of het gelukt is? En vraag gerust, je zult nog meer tips en recepten hier kunnen vinden ook.

      Beantwoorden

Plaats een reactie