Aioli, aïoli of allioli? Klaar in een minuuutje!

Aioli, aïoli of allioli? Klaar in een minuuutje!

Aioli zie je steeds vaker: kant en klaar in supermarkten, maar ook als “knoflooksausje” in restaurants. Het mag dan lekker zijn om in te dippen, eigenlijk is het een sausje die bij bepaalde gerechten hoort. Maar ik vind eerlijk gezegd dat het overal wel bij past.

Frans of Spaans?

Zoals de meeste mensen wel weten is aioli een mediterraanse saus is. Officieel is het een Catalaanse saus, en de Catalanen schrijven het als allioli. En de Fransen maken er aïoli van. In alle gevallen gaat het om de samenvoeging van de hoofdingrediënten: knoflook en olie (‘alli i oli’).

DIY

Je kunt de aioli natuurlijk gewoon helemaal zelf maken door 3 tenen knoflook, 125 gram olijfolie, 1 eidooier en een mespunt (grof) zeezout te mengen. Met een vijzel maak je van de knoflook en het zout een soort pasta, dan voeg je de eidooier toe en maak je het smeuïger door beetje bij beetje de olijfolie toe te voegen. Er moeten geen klontjes in zitten en het is een beetje dun, absoluut niet vloeibaar dun, maar het loopt lekker van de lepel zal ik maar zeggen.

Tips

  • Om de saus wat frisheid te geven kun je wat citroensap toevoegen. Niet te veel natuurlijk, het is tenslotte geen citroensaus.
  • Er zijn mensen die wat versgemalen peper er door roeren, omdat ze dat lekker vinden.
  • Er gaat een rauw ei in, dus pas een beetje op als je een zwangere gast hebt, deze kan de saus beter links laten liggen. Of staan.

Er op los dippen of…?

Brood

De aioli zoals hierboven beschreven heeft een sterke typische smaak van zichzelf. Die moet je dus eigenlijk serveren bij iets wat niet zo heel erg veel smaak van zichzelf heeft: bijvoorbeeld stokbrood.

Vis

Maar natuurlijk is het ook overheerlijk bij vis. Ja duh, denk jij aan Catalonië, dan denk je toch zeker ook aan de Middellandse Zee? Het smaakt heerlijk bij zeebaars, kabeljauw en zeetong, maar ook tonijn en mosselen gaan goed samen met deze romige aioli.

Vlees

Als je in gedachten houdt dat het vlees (en de daarbij geserveerde groenten) niet al te veel smaak van zichzelf hebben, kun je er prima aioli bij serveren. Denk dan aan bijvoorbeeld carpaccio, varkenshaas of biefstuk. Maar met deze kipreepjes is het echt een super lekkere combinatie.

Maar…!

Aangezien wij nu eenmaal gek zijn op knoflook eten wij het rustig bij alles wat een Catalaan wellicht zou verafschuwen. Wat dacht je van een schaaltje aioli met naturel chips? Al dan niet zelf gemaakt. Mijn aioli is supersnel klaar én superlekker. En ik gebruik eigenlijk altijd gewoon kant en klare mayonaise…

Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Aioli
aioli
Print
Voorbereiding 5 minuten
Porties
schaaltje
Ingrediënten
Voorbereiding 5 minuten
Porties
schaaltje
Ingrediënten
aioli
Print
Instructies
  1. Pel de knoflook, hak fijn (of gebruik de knoflookpers) en meng met de mayonaise.
    aioli
  2. Was de peterselie, schud of dep goed droog en hak fijn. Roer de peterselie nu ook door de mayonaise.
Voedingswaarde
Aioli
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 601 Calorieën uit Vetten 450
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 50g 77%
Verzadigd Vet 7g 35%
Meerv. Onverzadigd Vet 27g
Enkelv. Onverzadigd Vet 14g
Cholesterol 39mg 13%
Natrium 1077mg 45%
Kalium 132mg 4%
Totaal Koolhydraten 40g 13%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 10g
Eiwitten 2g 4%
Vitamine A 30%
Vitamine C 38%
Calcium 2%
Ijzer 5%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.


Related Posts

Pizza zelf maken, zelfs de bodem

Pizza zelf maken, zelfs de bodem

Je kent het wel: het is weekend en je hebt eigenlijk geen zin om te koken, maar wel trek in wat lekkers! Je kunt dan een pizza halen bij de supermarkt of een pizza bestellen bij één van de vele pizzabezorgers die ons land rijk […]

Slowcooker: Gehaktballen in tomatensaus

Slowcooker: Gehaktballen in tomatensaus

Toen ik nog een tajine had maakte ik wel eens gehaktballen in tomatensaus. Door de gehakt mengde ik dan fijngesneden soepgroenten. Deze ballen braadde ik vervolgens even snel aan en legde ze daarna in de tajine. Ik roerde wat Italiaanse kruiden door een pot passata, goot […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *