Borstplaat: zo maak je in een handomdraai verschillende smaken!

Borstplaat: zo maak je in een handomdraai verschillende smaken!

Borstplaat is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de maand december. Mijn oma had het altijd voor me en samen met haar heb ik heel wat keren borstplaat gemaakt. Toen ik net op mezelf woonde maakte ik het ook nog wel, maar nooit meer zo lekker als samen met mijn oma. Jarenlang eigenlijk niet meer aan gedacht, gemaakt of gekocht totdat ik er van de week ineens weer aan moest denken. Dus op naar de keuken en aan de slag. Iedereen heeft de ingrediënten wel in huis denk ik zo.

Borstplaat

Van oudsher is het een middel tegen verkoudheid en kou op de borst. Sinds de 17e eeuw hebben deze ‘borstklontjes’ een uitgebreide ontwikkeling doorgemaakt naar onze hedendaagse decemberlekkernij. De naam borstplaat verwijst dan ook zeer waarschijnlijk naar het feit dat het als medicijn voor verkoudheid en kou op de borst werd gezien.

Zelf maken

Je kunt natuurlijk in het wilde weg borstplaat op een bakblik gooien en dat uit laten harden, maar er zijn ook speciale vormen te koop: die wat hoge zilverkleurige vormpjes (veelal hartjes, sterren en bloemen). In een uur tijd heb je heerlijke zelfgemaakte borstplaat, daar kan geen supermarktborstplaat tegenop.

Variatie

Door aan het mengsel een een paar druppels essence toe te voegen krijg je weer een heel andere smaak. Een theelepel oploskoffie toevoegen en mee laten koken geeft een heerlijke mokka-variant. Maar je kunt natuurlijk ook een halve eetlepel cacaopoeder toevoegen en mee laten koken. De choco-variant is geboren! En zo kun je nog veel meer variaties maken: met rum, amandel, pistache …

Weet jij nog een lekkere variant?

Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Borstplaat
borstplaat
Print
Voorbereiding 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
Ingrediënten
Voorbereiding 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
Ingrediënten
borstplaat
Print
Instructies
  1. Leg een vel bakpapier op een bakblik of grote houten plank. Maak de borstplaatvormen nat en leg ze op de plaat of plank.
    borstplaat
  2. Breng in een steelpan de suiker, room en boter op laag vuur aan de kook, onder voortdurend omscheppen met een houten lepel. Laat de suiker geheel smelten en laat het mengsel ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Laat de opgeloste suiker regelmatig van de lepel lopen. Wanneer de laatste suikerstraal als een dunne draad van de lepel loopt haal je de pan direct van de warmtebron en doe je het vuur uit.
  4. Roer met een houten lepel krachtig door het mengsel en vergeet daarbij de wand van de pan niet. Hierdoor zal het mengsel snel afkoelen. Zodra je een schurend/krassend geluid hoort is het klaar.
  5. Giet het mengsel nu snel in de vormen, terwijl je de vorm goed aandrukt. Je wilt tenslotte niet dat het mengsel onder de vorm uit loopt. Werk dus snel door.
  6. Laat de borstplaat in 15 minuten afkoelen en draai de vormpjes dan om, laat ook die kant 15 minuten afkoelen. Zodra beide kanten goed afgekoeld en hard zijn kun je ze uit de vormpjes drukken en op een mooie schaal leggen.
Voedingswaarde
Borstplaat
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 1149 Calorieën uit Vetten 378
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 42g 65%
Verzadigd Vet 27g 135%
Meerv. Onverzadigd Vet 2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 12g
Cholesterol 138mg 46%
Natrium 27mg 1%
Kalium 50mg 1%
Totaal Koolhydraten 202g 67%
Suikers 200g
Eiwitten 1g 2%
Vitamine A 29%
Calcium 5%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.