Broodpudding: een geweldig recept om oud brood nieuw leven in te blazen

Broodpudding: een geweldig recept om oud brood nieuw leven in te blazen

Broodpudding. Bij het woord alleen al werd ik een beetje ‘brrr…’. Brood eet je vers, geroosterd, oud als croutons of nou ja, want dan ook. Maar niet als pudding! Totdat ik een foto zag van broodpudding, toen dacht ik ‘dat heeft niets met pudding van doen’! Aangezien wij toch erg weinig voedsel weggooien besloot ik om ook maar eens zo’n broodpudding te maken. Ik had tenslotte nog oud brood liggen. Toen begon de zoektocht naar een lekker recept, want wat is zo’n broodpudding veelzijdig zeg!

Van budgetgerecht tot feestgerecht

Dit recept is natuurlijk ooit eens bedacht om van oud brood nog weer wat eetbaars te maken. Je kunt er iedere soort brood voor gebruiken natuurlijk en ook nog eens door elkaar. In onderstaand recept gebruikte ik een paar sneetjes wit brood, wat bolletjes en een pistoletje. Allen niet zo smakelijk meer, dus prima geschikt voor de broodpudding! Door het simpel te houden met oud brood, melk, eieren en wat suiker is het een prima budgetgerecht. Maar door er appel en in likeur gewelde rozijnen aan toe te voegen krijgt het geheel ineens een feestelijk tintje.

Wat kun je nog meer met broodpudding?

Je kunt het lauwwarm met een bolletje ijs serveren, een toefje slagroom erop en je hebt een geweldig dessert. Maar koud met wat poedersuiker kan het een heerlijk ontbijt zijn. Het past eigenlijk overal wel bij. Zelfs als plak cake bij de koffie! In plaats van appel en rozijnen kun  je natuurlijk ook ander fruit gebruiken. En in plaats van de Liquor43 kun je de rozijnen in rum wellen. Voeg er wat geraspte kokos aan toe. Neem wat minder suiker en doe er wat stroop door of maak zelf vanille-extract en doe er twee theelepels door. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.

En nu ik het dus een keer heb gemaakt en gegeten weet ik zeker dat dit vaker gemaakt gaat worden! Sorry 🐓🐓🐓 ik geloof dat we het oude brood nu zelf gaan gebruiken. We delen wel!

 

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Broodpudding
broodpudding
Print
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Porties
'brood'
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Porties
'brood'
Ingrediënten
broodpudding
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180℃. Wel de rozijnen in de likeur.
  2. Klop de eieren met de melk, suiker, kardemom en kaneel. Snijd de appel in dunne schijfjes en hak de walnoten grof en voeg dit toe aan het eimengsel.
  3. Scheur het brood aan stukken en doe dat ook bij het eimengsel. Kneed het even goed door met je handen. Je krijgt een nu een dik mengsel. Schep hier nu de rozijnen en likeur door.
  4. Giet dit mengsel in een ingevette brood- of cakevorm. Leg her en der een klontje boter op het 'deeg'.
  5. Schuif de vorm in de oven en laat het daar zo'n 45-50 minuten staan. Mocht het te hard gaan kun je wat huishoudfolie over het blik leggen.
Er zijn nog geen voedingswaarden voor dit recept.

Heb jij wel eens broodpudding gemaakt of maak jij andere dingen met oud brood?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *