Gegratineerde aardappelschotel uit Spanje

Gegratineerde aardappelschotel uit Spanje

0 Comments

Deze gegratineerde aardappelschotel is echt verrukkelijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. De saus alleen al moet toch wel zo’n anderhalf uur staan pruttelen. Maar ondertussen kun je wel lekker wegdromen bij een reisgids over Spanje. De saus is overigens ook erg geschikt voor pastagerechten, dipsaus bij knoflookstokbrood of op een pizza. Ik zou hiervan dus maar gewoon lekker meer maken, dan heb je een mooi voorraadje.

En als je dan alle onderdelen hebt gemaakt en het geheel de oven in gaat, heb je weer een uur de tijd om te genieten van een goed glas Spaanse wijn bijvoorbeeld.

Welke worst en kaas

Dit gerecht heeft al zoveel smaak door de saus en peterselie dat je er ook met gemak een vegetarisch gerecht van kunt maken door de worsten achterwege te laten. Wil je toch vlees eten, neem dan niet te sterk gekruide worsten. Neem bijvoorbeeld gewone varkens braadworstjes, of knoflook- of peterselieworstjes. Als het maar niet te sterk gekruid is dus.

Je kunt natuurlijk Spaanse kaas nemen, zoals manchego, maar ik gebruikte gewoon oude kaas. Dat ging ook prima.

Het recept is voor vier personen, maar je kunt er met 5 of 6 man van eten als je er een lekkere salade bij geeft.

Dit gerecht heb ik inmiddels al meerdere keren gemaakt en iedere keer was het weer genieten. Maar een fatsoenlijke foto maken van het gerecht is me nog steeds niet gelukt helaas…

 

 

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Gegratineerde aardappelschotel
gegratineerde aardappelschotel
Print
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 75 minuten
Passieve Tijd 1,5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 75 minuten
Passieve Tijd 1,5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
gegratineerde aardappelschotel
Print
Instructies
  1. Pel en snipper de ui. Bak deze glazig in de olijfolie. Voeg dan het blik tomaten en de blaadjes oregano toe. Breng op smaak met (versgemalen) peper en zout en leg een deksel op de pan. Zet het gas op de laagste stand en roer af en toe door. Laat de saus in anderhalf uur indikken. Laat het daarna afkoelen.
  2. Snijd de worsten overlangs door en verwijder het velletje (darm). Bak het vlees rul in een beetje olie. Laat het vet weglopen en laat het vlees afkoelen.
  3. Schil de aardappelen, was ze en dep ze droog. Snijd ze nu in dunne plakjes. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een mandoline of keukenmachine gebruiken.
  4. Verwarm de oven voor op 200℃.
  5. Snijd de peterselie fijn en pers de knoflook uit. Meng in een grote schaal de knoflook, peterselie, slagroom, de afgekoelde tomatensaus en het gehakt en breng alles op smaak met peper en zout. Schep er nu de aardappelplakjes door en schep goed door zodat alles goed vermengd is.
  6. Giet dit over in een ingevette ovenschaal en druk het geheel goed aan. Strooi er nu de geraspte kaas over en dek af met aluminiumfolie.
  7. Schuif het in de oven en laat het daar een uur staan. Verwijder dan de folie en zet de schotel nog een kwartier terug zodat de kaas een lekker bruin korstje vormt.
Voedingswaarde
Gegratineerde aardappelschotel
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 872 Calorieën uit Vetten 630
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 70g 108%
Verzadigd Vet 32g 160%
Meerv. Onverzadigd Vet 5g
Enkelv. Onverzadigd Vet 28g
Cholesterol 179mg 60%
Natrium 1096mg 46%
Kalium 961mg 27%
Totaal Koolhydraten 37g 12%
Voedingsvezels 6g 24%
Suikers 7g
Eiwitten 24g 48%
Vitamine A 33%
Vitamine C 67%
Calcium 26%
Ijzer 20%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.



Gerelateerde berichten

Aardappel-broccoli schotel met spekjes

Aardappel-broccoli schotel met spekjes

Een lekkere ovenmaaltijd waar je niet echt naar om hoeft te kijken. Bovendien is het nog redelijk snel klaar ook. Makkelijk dus als je niet veel tijd of zin hebt.

Gazpacho: een lekker koud soepie!

Gazpacho: een lekker koud soepie!

Gazpacho is een koude Spaanse soep die je kunt eten als amuse, voorgerecht of gezellig bij de tapas kunt nuttigen. Van origine wordt het gemaakt van rauwe kruiden en groenten. Maar in de loop der tijd zijn er natuurlijk vele variaties op gemaakt. Dat kan […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.