Marokkaanse kip zoals je hem nog niet eerder hebt gegeten!

Marokkaanse kip zoals je hem nog niet eerder hebt gegeten!

Zo gebruik ik ras el hanout continu en zo staat het “te verstoffen” in mijn kruidenkastje. Evenals de ingelegde citroenen eigenlijk. Ik besloot beiden maar weer eens van stal te halen en deze lekker Marokkaanse kip te maken. Je ziet overigens vele varianten van dit recept: met kipfilet, kippenpoten of hele kip. Uit de tajine of de oven. Maar vandaag gaan we voor de slowcooker variant. Lekker en makkelijk.

Wat is ras el hanout?

Het is een (duh) Marokkaans kruidenmengsel van soms wel 20 verschillende specerijen. Iedere winkel of kok(kin) heeft zo zijn of haar eigen recept hiervoor. De een gebruikt wat meer kardemom en de ander wat meer piment. Om maar een voorbeeld te noemen. Letterlijk betekent het “het hoofd van de winkel”. Vrij vertaald zou je er van kunnen maken “het beste wat de winkel te bieden heeft”.

Waar koop je Harissa?

Je hoeft hier niet voor naar een speciale winkel. Tegenwoordig is het, net als de ras el hanout, te koop bij de supermarkt. Wel zo makkelijk. Maar wat is het eigenlijk? Je moet het eigenlijk zien als sambal of chili. Maar dan dus Noord-Afrikaans. Het is gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook.

Wat eet je bij de Marokkaanse kip?

Je kunt simpel een stuk Turks of Marokkaans brood nemen en dippen in de saus die achterblijft in de slowcooker. Of zelf een  een lekkere saus van yoghurt, knoflook en koriander maken. Of een salade, couscous of bloemkoolrijst. Je ziet het: met deze Marokkaanse kip kun je alle kanten uit.

Ik zeg eet smakelijk!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Kip op Marokkaanse wijze
Marokkaanse kip
Print
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 7 uur
Porties
personen
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 7 uur
Porties
personen
Marokkaanse kip
Print
Instructies
  1. Pel de gember, ui en knoflook. Doe dat dan samen met de koriander en peterselie in een keukenmachine en maal het fijn. Of gebruik een blender of staafmixer. En anders zit er niets anders op dan dat je het zo klein mogelijk snijdt.
    Marokkaanse kip
  2. Schep dit mengsel in een slowcooker.
  3. Voeg nu een scheutje olijfolie, ras el hanout, kaneel, koriander, zout, harissa en de olijven toe. Meng het even goed.
  4. Snijd de citroenen en tomaat in schijfjes en voeg ze toe aan het mengsel.
    Marokkaanse kip
  5. Leg de kipfilets in de slowcooker en wrijf ze goed in met het mengsel. Doe dit lekker met je handen, dan masseer je het er als het ware een beetje in.
  6. Verkruimel er een half kippen bouillonblokje boven en giet er een (thee)kopje water op.
  7. Zet de slowcooker op low en stel de timer in op 7 uur.
    Marokkaanse kip

Onderstaande voedingswaarde-tabel is niet compleet: de ingelegde citroenen en de ras el hanout zijn hier niet in mee genomen.

Voedingswaarde
Kip op Marokkaanse wijze
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 458 Calorieën uit Vetten 180
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 20g 31%
Verzadigd Vet 5g 25%
Meerv. Onverzadigd Vet 4g
Enkelv. Onverzadigd Vet 9g
Cholesterol 166mg 55%
Natrium 1127mg 47%
Kalium 654mg 19%
Totaal Koolhydraten 8g 3%
Voedingsvezels 2g 8%
Suikers 2g
Eiwitten 60g 120%
Vitamine A 21%
Vitamine C 30%
Calcium 6%
Ijzer 19%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.


Gerelateerde berichten

Kipreepjes met aioli. Je eet je vingers er bij op!

Kipreepjes met aioli. Je eet je vingers er bij op!

Deze kipreepjes met aioli kun je op verschillende momenten van de dag serveren. Rond borreltijd als hapje, ‘s avonds voor de buis bij een spannende film, bij de brunch, maar ook als onderdeel van de avondmaaltijd. Dat vind ik dus he?! Misschien lijkt het jou […]

Citroenkip met pasta pesto en salade

Citroenkip met pasta pesto en salade

En als ik het dan heb over citroenkip, dan bedoel ik ook echt citroenkip. Je zult er even zuur van gaan kijken, maar het is heerlijk. Ik beloof het je. Het mooie van dit gerecht is eigenlijk wel dat het het hele jaar door kan: […]



2 thoughts on “Marokkaanse kip zoals je hem nog niet eerder hebt gegeten!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.