Pastel de carne y patatas, een heerlijke Spaanse aardappel-gehakt schotel

Pastel de carne y patatas, een heerlijke Spaanse aardappel-gehakt schotel

Je kunt deze “taart” natuurlijk ook met dunnere laagjes afwerken, dan lijkt het een beetje op de Italiaanse lasagne. Nou ja, vanwege de laagjes dan, want voor de rest gebruik je hier aardappelen in plaats van pastabladen.

Dit gerecht kun je makkelijk van tevoren klaarmaken. Je hoeft het dan alleen maar op te warmen in de oven. Leg in dat geval even wat folie op de schaal, om te voorkomen dat de kaas verbrandt.

Manchego

Manchego is een schapenkaas en dankt zijn naam aan het schapenras Manchego. Het heeft een licht pikante en zout smaak. Het is te koop bij o.a. AH. Heb je geen manchego in huis of blief je geen schapenkaas? Neem dan een kaas die je wel lekker vindt, als het maar een beetje een pittige kaas is.

Erbij…

De een vindt aardappelen groenten en is dus wel klaar met dit gerecht. De ander wil er toch liever groenten bij omdat hij/zij de aardappel niet als groente ziet. En ik? Ik had nog rauwkost in de koelkast wat nodig op moest, dus dat heb ik er maar bij gegeten. Maar overheerlijke kakelverse doperwten – zo uit de tuin – lijken mij hier ook geweldig bij.

Ik ben benieuwd wat jij er bij gaat eten.

Rauw of niet?

Als je dan de schotel uit de oven haalt en je snijd de pastel aan, dan schrik je als je de tussenlaag – het vlees – ziet. Het is niet rauw, echt niet, maar door de spek, het gehakt en de tomaten krijgt het geheel een rode kleur.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Pastel de carne y patatas
pastel de carne
Print
Voorbereiding 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Puree
Pastel
Voorbereiding 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Puree
Pastel
pastel de carne
Print
Instructies
Puree
  1. Verwarm de oven voor op 180℃.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Breng de aardappelen tezamen met de geplette knoflook, laurier en een scheut olijfolie aan de kook, totdat ze zacht zijn. Dit zal zo ongeveer 20-25 minuten duren.
    pastel de carne
  3. Giet ze dan af en verwijder de laurier en knoflook (knoflook is helemaal zacht geworden, je kunt het ook laten zitten). Stamp de aardappelen fijn en breng op smaak met peper, zout en kruidnagel. Voeg nog een klein scheutje olie toe.
Vlees
  1. Pel en snipper de ui, snijd de knoflook ragfijn en snijd de tomaten in kleine blokjes. Hak ook de peterselie fijn. Snijd het ontbijtspek in ragfijne stukjes.
  2. Bak in een scheutje olijfolie de ui met de knoflook tot de ui zacht wordt. Voeg de tomatenstukjes toe en laat dit bakken tot het wat dikker wordt.
  3. Voeg dan gehakt en ontbijtspek toe, zet het vuur hoger en bak het gehakt rul en gaar. Bestrooi met de fijngehakte peterselie en breng op smaak met peper en zout.
Pastel
  1. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie of roomboter. Doe de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal en strijk het glad. Leg hier het gehakt weer op en strijk ook dit glad. Schep nu de overgebleven aardappelpuree over het gehakt.
  2. Bestrooi met de geraspte kaas en leg hier en daar een klontje boter neer. Bak 20 minuten in de oven tot er een mooi goud korstje is ontstaan.

Voedingswaarde
Pastel de carne y patatas
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 683 Calorieën uit Vetten 360
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 40g 62%
Verzadigd Vet 15g 75%
Meerv. Onverzadigd Vet 3g
Enkelv. Onverzadigd Vet 18g
Cholesterol 110mg 37%
Natrium 927mg 39%
Kalium 1573mg 45%
Totaal Koolhydraten 46g 15%
Voedingsvezels 7g 28%
Suikers 5g
Eiwitten 34g 68%
Vitamine A 21%
Vitamine C 102%
Calcium 19%
Ijzer 19%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.


Gerelateerde berichten

De lekkerste Indische saucijzenbroodjes haal je niet bij de Toko. Die maak je zelf!

De lekkerste Indische saucijzenbroodjes haal je niet bij de Toko. Die maak je zelf!

Kijk. Je kunt natuurlijk wel alles bij de toko halen, maar waarom ga je niet zelf aan de slag. Net als met de meeste recepten uit deze keuken, lijkt het ingewikkelder dan het is. Er zijn vaak een hoop ingrediënten, maar als je goed leest […]

Gegratineerde aardappelschotel uit Spanje

Gegratineerde aardappelschotel uit Spanje

Deze gegratineerde aardappelschotel is echt verrukkelijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. De saus alleen al moet toch wel zo’n anderhalf uur staan pruttelen. Maar ondertussen kun je wel lekker wegdromen bij een reisgids over Spanje. De saus is overigens ook […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.