Perkedel kentang daging

Perkedel kentang daging

Wat je allemaal wel niet met onze simpele aardappel kunt doen… deze perkedel (balletje/koekje/kroketje) kentang (aardappel) daging (rundvlees) zijn toch wel zo lekker! Je kunt ze serveren als snack bij de borrel, als bijgerecht bij een rijsttafel of nou ja, gewoon serveren die hap! Zowel koud (lauw) als warm lekker.

Vegetariër?

Geen enkel probleem natuurlijk. Want dan maak je in plaats van perkedel kentang daging alleen maar perkedel kentang. Alles is hetzelfde zoals hieronder beschreven, je laat alleen het vlees achterwege. Je krijgt dan een soort platgeslagen aardappelkroketjes die heerlijk gekruid zijn.

Sausje erbij?

De perkedel zijn pittig van zichzelf, maar een dipsausje is natuurlijk altijd lekker. Geen idee wat voor sausje ik er bij zou maken, dus mijn licht even opgestoken bij de Facebookgroep. Daar kwam men al gauw met tjolo-tjolo. Ik had geen idee wat dat was, dus maar even erbij gezocht. Dat is een ketjapsausje wat me heel erg lekker leek, maar ik was nog niet helemaal overtuigd. Toen kwam er een zoetzuur gembersausje voorbij. Dat was al meer wat ik eigenlijk in gedachte had.

Uiteindelijk ben ik toch gegaan voor de chilisaus omdat de perkedel al pittig genoeg van zichzelf waren. Bij een volgende ronde ga ik voor het zoetzure gembersausje en daarna voor de tjolo-tjolo. Ik laat dus nog wel weten wat het lekkerste sausje erbij is. Nou ja, voor mij dan… smaken verschillen tenslotte.

Ontplofte keuken

Ik ben al een paar dagen continu bezig in de keuken en hij lijkt nu dan ook volledig ontploft te zijn. Overal ligt rommel: kruidenpotjes, kruiden, messen, verschillende soorten ui en knoflook. Gasfornuis ziet er niet uit. Kastdeurtjes kun je uit veiligheidsoverwegingen ook maar beter dicht laten. Maar gelukkig heb ik de afgelopen tijd zoveel gemaakt dat mijn vriezers uitpuilen. Dan kan ik me nu gaan storten op het volledige puinruimen in de keuken.

Ik kan keurig netjes koken, maar dat is nu absoluut niet meer terug te zien!

Ben jij een nette keukenprinses of een rommelige fanatiekeling?

Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Perkedel kentang daging
perkedel kentang daging
Print
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
koekjes
Ingrediënten
Boemboe
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
koekjes
Ingrediënten
Boemboe
perkedel kentang daging
Print
Instructies
  1. Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met zout gaar.
  2. Rooster de kemirienoten in een droge koekenpan. Hak ze fijn als ze geroosterd zijn. Doe ondertussen de specerijen bij elkaar in een bakje, dan ben je straks sneller klaar.
    perkedel kentang daging
  3. Snijd de sjalotten en knoflook ragfijn.
  4. Doe alle ingrediënten van de boemboe bij elkaar in een vijzel of keukenmachine en maal tot een fijne pasta. En voeg dit toe aan de aardappelen. Maak hier een puree van.
  5. Snijd nu zoveel peterselie als nodig en schep samen met het gehakt en de bloem door de aardappelpuree, totdat je een stevig deeg krijgt.
  6. Leg dit "deeg" op huishoudfolie en rol het op totdat je een worst overhoudt en leg die ongeveer 1 uur in de vriezer.
    perkedel kentang daging
  7. Snijd dan platte koekjes van de puree en stoom ze in 30 minuten gaar in een stoompan. Als je geen stoompan hebt kun je ze ook op een plat bord leggen, afdekken met huishoudfolie en dan 4 minuten in de magnetron doen.
  8. Laat ze daarna weer een uur afkoelen en weer een beetje hard worden.
  9. Kluts de overgebleven 2 eieren in een bakje en doe in een ander bakje het paneermeel. Haal om beurten de koekjes door het ei en het paneermeel.
  10. Verhit wat olie in een pan en bak de koekjes hierin goudbruin. Ze zijn zowel warm als koud erg lekker.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.