Shepherd’s Pie of Cottage Pie: wat is het verschil eigenlijk?

Shepherd’s Pie of Cottage Pie: wat is het verschil eigenlijk?

Van oudsher wordt het gemaakt van restjes vlees, groenten en aardappelen. Dat komt mooi uit, want ik heb nog gekookte aardappelen over van gisteren. En ook is er nog wat over van de stoofschotel die ik eerder had gemaakt. In een handomdraai maak je hier een heerlijke Engelse pie van. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen Shepherd’s Pie en Cottage Pie?

Cottage of Shepherd’s Pie

Het wordt eigenlijk door elkaar gebruikt, maar goed beschouwd is Cottage Pie voor de “armen” (rundergehakt) en Shepherd’s Pie voor de “rijken” (lamsgehakt). In beide gevallen wordt de pie afgedekt met een laag aardappelpuree. En zoals gezegd werd het gemaakt van restjes vlees. Tegenwoordig is het een  standaardgerecht in de meeste pubs.

Goedkoop koken

Heb je aan het einde van de week dus nog vlees, groenten en/of (gekookte) aardappelen over? Maak dan deze heerlijke ovenschotel. Niet of nauwelijks afwas en natuurlijk ook geen kosten omdat je de restjes opmaakt. Win-win situatie noem ik dat!

Vers of restjes?

Zoals ik al zei wordt mijn pie gemaakt van restjes, dus onderstaande foto’s kloppen niet helemaal met het recept (vleesch). Maar als jij dit recept nu voor het eerst ziet en het meteen wil maken, heb je misschien geen restjes in huis. Geen zorgen: je kunt het natuurlijk ook gewoon vers maken. Lees maar mee!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Shepherd's of Cottage Pie
shepherd's pie
Print
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de puree:
Voor de vulling:
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de puree:
Voor de vulling:
shepherd's pie
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200℃.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Kook ze in ca. 20 minuten gaar. De aardappel moet makkelijk van de vork glijden.
  3. Stamp de aardappelen met de boter en wat melk tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met peper en zout en zet weg tot gebruik.
  4. Snipper de ui en snijd de wortel in dunne schijfjes.
  5. Maak ondertussen de vulling door olijfolie in een pan te verhitten en het gehakt rul te bakken.
  6. Voeg nu de ui, wortel, uitgeperste tenen knoflook, wat tijm en rozemarijn toe en bak dat even mee. Je kunt verse kruiden gebruiken, maar ook gedroogde natuurlijk.
    shepherd's pie
  7. Breng het geheel op smaak met de tomatenpuree, worcestersaus en rode wijn en laat het geheel nog enkele minuten op laag vuur pruttelen.
  8. Vet een ovenschaal in met boter en doe het gehaktmengsel hierin. Schep de aardappelpuree erover heen en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Strooi er de kaas over en zet de schaal in de oven.
    shepherd's pie
  9. Laat de ovenschotel in de oven staan totdat de kaas is gesmolten en de bovenkant een mooi goudbruin kleurtje heeft gekregen. Dit duurt ca. 20 minuten.
Voedingswaarde
Shepherd's of Cottage Pie
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 3212 Calorieën uit Vetten 1683
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 187g 288%
Verzadigd Vet 82g 410%
Meerv. Onverzadigd Vet 8g
Enkelv. Onverzadigd Vet 76g
Cholesterol 757mg 252%
Natrium 3877mg 162%
Kalium 6694mg 191%
Totaal Koolhydraten 164g 55%
Voedingsvezels 27g 108%
Suikers 32g
Eiwitten 212g 424%
Vitamine A 562%
Vitamine C 301%
Calcium 100%
Ijzer 156%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

 


Related Posts

Ouderwetse runderstoof zoals oma het maakte, maar dan uit de slowcooker

Ouderwetse runderstoof zoals oma het maakte, maar dan uit de slowcooker

Geen idee hoe het met jou staat, maar zodra de herfst aanbreekt heb ik een onbedwingbare drang om stoofpotten te eten. Slowcooker, oven, gas of petroleumstel: het maakt me niet uit. Als het hele huis maar ruikt naar stoofpot. Deze ouderwetse runderstoof geeft me dat […]

Gegratineerde aardappelschotel uit Spanje

Gegratineerde aardappelschotel uit Spanje

Deze gegratineerde aardappelschotel is echt verrukkelijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. De saus alleen al moet toch wel zo’n anderhalf uur staan pruttelen. Maar ondertussen kun je wel lekker wegdromen bij een reisgids over Spanje. De saus is overigens ook […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *