Tortilla de patatas, beter bekend als Spaanse tortilla!

Tortilla de patatas, beter bekend als Spaanse tortilla!

De laatste tijd moet ik steeds vaker denken aan vroeger. Niet dat toen alles beter was, maar een paar dingen wel: de temperatuur! Als klein meisje heb ik namelijk anderhalf jaar in Spanje gewoond. In al die tijd hebben we maar 1 dag regen gehad. Altijd lekker weer. En natuurlijk lekker eten. Tapas, zoals deze tortilla is niet weg te denken uit het Spaanse tapasbar-beeld.

Op dit moment is alles in mijn keuken Spaans: recepten, eten, servies, drinken etc. Ik ben nl. bezig met een nieuw eBook. Alweer? Ja, alweer, ik heb de smaak te pakken geloof ik! Het kan nog wel even duren voordat ie uitkomt, dus hier alvast even een voorproefje. Een echte klassieke tapa, die in ieder zichzelf respecterende tapasbar geserveerd wordt: tortilla de patatas.

Je kunt de tortilla natuurlijk warm eten, maar lekkerder is het op kamertemperatuur. Serveer in puntjes of blokjes met wat prikkertjes erbij. Een druppel mayonaise per puntje/blokje maakt het feest eigenlijk compleet.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Tortilla Español
tortilla
Print
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
tortilla
Ingrediënten
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
tortilla
Ingrediënten
tortilla
Print
Instructies
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van ca. 3 mm (of gebruik een keukenmachine of mandoline). Let wel op je vingers!
  2. Pel de uien en snijd ze in dunnen ringen.
  3. Verwarm de olie in een pan met gladde bodem of anti-aanbaklaag. Laat hier de schijfjes aardappel 1 voor 1 in glijden. Na het eerste dunne laagje aardappel leg je er een dun laagje uien op. Strooi er zout over.
  4. Ga zo laag voor laag verder tot alles op is en strooi op iedere laag wat zout.
  5. Bak de schijfjes en uien op laag vuur, het moet niet frituren. De schijfjes en uien koken als het ware gaar in de olie. Als de aardappelen en uien zacht zijn giet je alles in een vergiet. Vang de olie op.
  6. Kluts in een hoge kom de eieren schuimig met wat zout en schep daar het aardappelmengsel bij. Druk het even aan zodat alles goed onder de eieren zit. Laat zo 15 minuten rusten.
  7. Was ondertussen de pan af of pak een schone pan (ca. 22 cm). Verhit wat van de opgevangen olie hierin. Het moet goed heet zijn. Giet dan het aardappel-eimengsel in de pan.
  8. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Als de bovenkant gestold is kun je de boel omdraaien door een plat bord op de pan te leggen, het geheel te keren, en de tortilla weer in de pan te laten glijden met de ongebakken kant.
  9. Als die kant ook mooi bruin gekleurd is, is de tortilla klaar.

Voedingswaarde
Tortilla Español
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 1034 Calorieën uit Vetten 414
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 46g 71%
Verzadigd Vet 10g 50%
Meerv. Onverzadigd Vet 6g
Enkelv. Onverzadigd Vet 26g
Cholesterol 845mg 282%
Natrium 4200mg 175%
Kalium 3129mg 89%
Totaal Koolhydraten 119g 40%
Voedingsvezels 18g 72%
Suikers 15g
Eiwitten 37g 74%
Vitamine A 18%
Vitamine C 231%
Calcium 18%
Ijzer 39%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.