Rendang daging

Wie kent het niet? Volgens mij is rendang toch wel een van de bekendste Indische vleesgerechten. Er zijn vreselijk veel recepten te vinden voor de “echte rendang”, maar wat mij betreft is dit de enige echte. Je mag mij er in ieder geval voor wakker maken. Rendang hoeft natuurlijk niet per sé gemaakt te worden van rundvlees. Die van mij wel en dus is het rendang daging.

Tjobek of keukenmachine

De keukenmachine is natuurlijk wel een heel stuk sneller, zo ook een bak en staafmixer. Maar toch lijkt boemboe lekkerder wanneer je alles met de oelekan maalt in de tjobek. In de keukenmachine/staafmixer wordt alles ‘kapotgeslagen’ met een mes, terwijl in de vijzel alles wordt gekneusd. Hierdoor komen de oliën vrij. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon tussen mijn oren zitten. Doe dus gewoon wat jou het handigst lijkt.

Slowcooker, sudderplaat of oven

Voorheen zette ik gewoon een stoofpan op een sudderplaat (minimaal 4 uur), daarna kwam ik op het idee om een pan in de oven te zetten op zeer lage temperatuur (minimaal 5 uur). Tegenwoordig gebruik ik de slowcooker (6-8 uur). Het grote voordeel daarvan vind ik dat ik er niet bij hoef te blijven. Ik kan ‘s morgens alles in de slowcooker gooien en ‘s avonds is mijn eten klaar. Of in geval van rendang, een deel van mijn eten is klaar. Het enige waar je even mee uit moet kijken is de santen en het water: in de slowcooker komt er al genoeg water vrij, voeg dus vooral niet te veel toe. Het vlees hoeft echt, absoluut, zeker weten, niet onder het vocht te staan. Wat je ook leest op internet, geloof me, niet doen.

Ingrediëntenlijst exact volgen

Het leuke van Indisch eten is dat er eigenlijk alleen maar richtlijnen zijn, geen vastomlijnde recepten van zoveel gram dit en zoveel milliliter dat. Het gaat een beetje op gevoel, op geur, op kleur. Lekker proeven. Beetje losse pols. Iets meer van dit en minder van dat. Minder pittig = minder pepers of zaadlijsten verwijderen. Uiteindelijk kom je uit op wat voor jou geweldig is. Zo ben ik ook op deze rendang gekomen tenslotte.

Wij houden erg van knoflook en pedis. Soms kijken we elkaar aan met een blik van ‘hier met de pot sambal!’, dan is er in het proces toch teveel pit verloren gegaan.

rendang

Rendang daging

Kook: 8 uur
Porties (aanpasbaar):8 personen

Ook nodig

Ingrediënten

Vlees

  • kilo runderriblap
  • 2 el sambal, volle lepels
  • el goela kelapa
  • 2 stengels sereh
  • 3 kruidnagelen
  • 8 bladeren salam
  • 10 bladeren djeroek peroet
  • 1 pakje santen
  • ½ kopje kokend water

Boemboe

  • 10 rode rawits
  • 10 tenen knoflook
  • 1 tl zeezout
  • 2 uien
  • 8 kemirienoten
  • 1 duim gember
  • 2 tl trassi
  • 4 tl djinten
  • 2 el koenjit
  • 4 tl ketoembar
  • 2 el laos

Instructies

Vlees

  • Zet (bijna) alle ingrediënten klaar, dan kun je snel doorwerken en hoef je niet in je keukenkastje te zoeken.
  • Leg de santen in het kokende water en laat dat gedeeltelijk oplossen.
  • Snijd de riblappen in stukken en bak het vlees even aan in een grote pan met een beetje olie. Dit is overigens niet noodzakelijk, maar mijn gevoel zegt me dat te doen met rendang voordat het de slowcooker in gaat.
  • Snijd het kontje van de sereh en kneus het door er met de oelekan (stamper) op te slaan.
  • Schep nu het vlees en alle ingrediënten voor het vlees in de slowcooker.

Boemboe

  • Snijd de steeltjes van de rawits en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snijd in kleine stukken. Schil de ui en snijd in kleine stukken. Hak de kemirienootjes grof. Schil de gember en snijd in plakjes.
  • Bak de djinten in een droge koekenpan. Wanneer de sterke geur van komijn je neus binnendringt is het klaar.
  • Maal alle ingrediënten tot een pasta met behulp van oelekan en tjobek (stamper en vijzel). Het beste begin je met de knoflook en het zeezout, vervolgens de stukken ui en rawits, dan de gember en djinten. De poeders gebruik je als laatste.
  • Doe wat olie in de pan en fruit hierin de boemboe. Schep het daarna bij het vlees en de overige ingrediënten in de slowcooker.
  • Roer alles even voorzichtig om en zet de slowcooker op low. Minimaal 6 uur. Bij mij staat het meestal 8 uur aan en dan nog de warmhoudfunctie.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

4 gedachten over “Rendang daging”

  1. Hoi Sylvia,

    Een heerlijk gerecht.
    Ik heb echter geen geen slowcooker en ook geen oven.
    Kan dit gerecht ook bereid worden in een wok of braadpan?
    Zo ja, welke tijden dien ik aan te houden?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoorden.

    Groetjes,

    Manolito van Galen

    Beantwoorden
    • Hej Manolito,

      Net als bij al jouw andere vragen op slowcooker recepten, geldt ook hier dat het zeker mogelijk is. In het bericht hierboven geef ik ook aan dat ik het wel vier uur op laag vuur op een sudderplaatje liet staan. Je moet echter wel steeds in de gaten houden dat het gerecht niet te droog wordt, anders brandt het aan.

      Hartelijke groet,
      Sylvia

      Beantwoorden

Plaats een reactie