Sajoer lodeh van Chinese kool

Oké, ik geef het direct toe: helemaal authentiek kunnen we deze sajoer lodeh niet noemen, maar lekker is het wel! Gewoon een beetje strooien en gieten met wat ik nog in huis heb, doet wonderen. Het ruikt hier namelijk hetzelfde als wanneer ik de authentieke recepten maak. Overigens: sajoer = groenten en lodeh = zachtgekookt/gestoofd, en dat is het allemaal zeker. Kniesoor die er wat van vindt dus.

Rijsttafel

Iedereen weet dat een rijsttafel simpel, maar ook heel uitgebreid kan zijn. In mijn ogen zijn er een aantal dingen die bij een rijsttafel niet mogen ontbreken. Een sajoer mag dus niet ontbreken. Bij veel van de Indische recepten hier heb ik aangegeven dat het een “hoofdgerecht” maar ook een “bijgerecht” is.

Deze sajoer is bijvoorbeeld prima als hoofdgerecht te gebruiken. Lekker met rijst en Indische spareribs.

sajoer lodeh

Sajoer lodeh

Prep: 10 minuten
Kook: 30 minuten
Totaal: 40 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool
  • 1 ui
  • 5 tenen knoflook
  • 1 stengel sereh
  • 1 stuk laos
  • 1 duim gember
  • 1 stukje trassi
  • 4 kemirienoten
  • 3 blaadjes salam
  • 1 el sambal brandal
  • 1 el oestersaus
  • 1 el asem
  • ½ blok santen
  • 1 el olie
  • water, kokend

Instructies

  • Zet een pan met wat olie op hoog vuur, draai daarna het vuur laag.
  • Snijd de ui in halve ringen en voeg dat samen met de uitgeperste knoflooktenen toe aan de pan. Fruit het mengsel even een paar minuten.
  • Kneus ondertussen de sereh, schil de laos en rasp de gember. Voeg dit allemaal toe aan de pan en laat nog even meebakken.
  • Rasp ca. 4 kemirienoten boven de pan en voeg de trassi, salam, sambal, oestersaus en asem toe.
  • Giet hier een beetje kokend water op en laat nog even pruttelen.
  • Snijd nu de Chinese kool in dunne reepjes en voeg dat toe aan de pan. Schep voortdurend om.
  • Verkruimel (door plakjes te snijden) de santen boven de pan en giet er nog wat water bovenop. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog even stoven tot de kool geslonken is.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie