De meiraap (oorspronkelijk knolraap) is in Nederland een soort vergeten groente geworden. Het knolletje wordt bijna alleen nog maar geteeld door amateurtuinders en in de biologische teelt. Je zult het misschien niet geloven, maar ik kan me niet herinneren ooit meiraap te hebben gegeten. Ook niet met de andere namen die gebruikt worden voor dit knolletje. Hier de hele rij met benamingen: meiknolletje, consumptieraap, herfstknol, herfstraap, tol, knol of raap.
Overigens is dit schattige knolletje in bijvoorbeeld Frankrijk en België gewoon overal te vinden.
Wat te doen met meiraap
Meiraap is uitstekend te verwerken in een salade. Het knolletje heeft dan een redelijk scherpe en radijs-achtige smaak. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak. Er wordt ook wel gezegd dat gekookte knolraap doet denken aan aardappels. En daar kan ik me iets bij voorstellen.

Recept salade met meiraap en appel
Bewaren
In de koelkast zijn rapen ongeveer 1 a 2 weken houdbaar. Bewaar ze bij voorkeur in een plastic zak. Je kunt ze ook invriezen. Snijd ze in dat geval in plakjes of blokjes en blancheer ze 2 minuten. Laat het vlug afkoelen in een ijsbadje en bewaar ze in een diepvrieszak of -bak.
Schoonmaken
Snijd voor het schoonmaken het loof (de raapstelen) van de knolletjes. Was het voor gebruik en snijd een plakje van de boven- en onderkant af. Je hoeft dus niet te schillen.
Combineren
Meirapen combineren heel goed met andere lentegroenten zoals peultjes, courgette of doperwtjes. Of combineer ze met zomergroenten als paprika en aubergines. Ook gaan ze heel goed samen met wintergroenten, zoals prei.
Nog meer salade ideeën
- een Libanese broodsalade
- maaltijdsalade met o.a. bakbanaan
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!