Salade met meiraap en appel

Meiraap valt onder de vergeten groenten. Ik haalde hem uit de vergetelheid en maakte een heerlijke frisse salade met dit knolletje en appel.

Salade met meiraap

De meiraap (oorspronkelijk knolraap) is in Nederland een soort vergeten groente geworden. Het knolletje wordt bijna alleen nog maar geteeld door amateurtuinders en in de biologische teelt. Je zult het misschien niet geloven, maar ik kan me niet herinneren ooit meiraap te hebben gegeten. Ook niet met de andere namen die gebruikt worden voor dit knolletje. Hier de hele rij met benamingen:  meiknolletjeconsumptieraapherfstknolherfstraaptol, knol of raap.

Overigens is dit schattige knolletje in bijvoorbeeld Frankrijk en België gewoon overal te vinden.

Wat te doen met meiraap

Meiraap is uitstekend te verwerken in een salade. Het knolletje heeft dan een redelijk scherpe en radijs-achtige smaak. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak. Er wordt ook wel gezegd dat gekookte knolraap doet denken aan aardappels. En daar kan ik me iets bij voorstellen.

Bewaren

In de koelkast zijn rapen ongeveer 1 a 2 weken houdbaar. Bewaar ze bij voorkeur in een plastic zak. Je kunt ze ook invriezen. Snijd ze in dat geval in plakjes of blokjes en blancheer ze 2 minuten. Laat het vlug afkoelen in een ijsbadje en bewaar ze in een diepvrieszak of -bak.

Schoonmaken

Snijd voor het schoonmaken het loof (de raapstelen) van de knolletjes. Was het voor gebruik en snijd een plakje van de boven- en onderkant af. Je hoeft dus niet te schillen.

Combineren

Meirapen combineren heel goed met andere lentegroenten zoals peultjes, courgette of doperwtjes. Of combineer ze met zomergroenten als paprika en aubergines. Ook gaan ze heel goed samen met wintergroenten, zoals prei.

Nog meer salade ideeën

Salade met meiraap

Salade met meiraap en appel

5 van 1 stem
Auteur: Sylvia
Meiraap valt onder de vergeten groenten. Ik haalde hem uit de vergetelheid en maakte deze heerlijke frisse salade.
Print recept Pin recept
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

Salade

 • 2 meirapen (ca. 300 gram)
 • 1 appel
 • 1 bosui
 • hazelnoten

Dressing

 • el citroensap
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl ahornsiroop
 • 2 el olijfolie

Instructies
 

 • Boen de meiraap schoon onder de kraan. Schillen is niet nodig, maar mocht het velletje niet fraai zijn schil ze dan met een dunschiller. Snijd de boven- en onderkant er af.
 • Snijd de rapen in dunne plakjes. Dit gaat het snelst in een keukenmachine. Maar een mandoline of scherp mes zijn ook prima.
 • Boen de appel schoon. Is het geen biologische appel? Dan wil je hem misschien liever schillen. Snijd de appel vervolgens in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in dunne plakjes.
 • Snijd de bosui in dunne schuine reepjes. Hak de hazelnoten grof.
 • Doe de meiraap met de appel, bosui en hazelnoten in een schaal.
 • Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Voeg eventueel naar smaak wat meer citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout.
 • Schep de dressing door de salade of serveer de dressing apart. De salade blijft dan frisser en bovendien kan men dan zelf de hoeveelheid bepalen.

Sylvia’s tips

Serveer met grof volkoren brood, ciabatta of in oven gebakken aardappeltjes.
Salades
Nederlands
Meiraap en appel recept, Meiraap recept, Salade met meiraap, Salade recept
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering
Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info