Salade met spinazie & gekruide kikkererwten

Deze Spaanse salade met spinazie en gekruide kikkererwten zit bomvol smaak en is supermakkelijk te maken. Perfect dus voor op de camping. In minder dan een half uur heb je een gerecht op tafel staan dat gezond is – mooi meegenomen – maar bovenal overheerlijk is!

Het mooie van deze salade is nog wel dat je hem gewoon op kamertemperatuur kunt eten, maar ook direct vanuit de koelkast. Perfect ook om mee te nemen voor de lunch. Je kunt het zelfs van tevoren klaar maken en dan op moment supreme alles bij elkaar in een saladeschaal opdienen.

En zoals gezegd is het ook een aanrader voor op de camping: je hebt tenslotte maar 1 gaspitje nodig.

salade met spinazie en gekruide kikkererwten

Recept salade met spinazie en gekruide kikkererwten

salade met spinazie en gekruide kikkererwten

Salade met spinazie & gekruide kikkererwten

Kook: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):3 personen

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 400 gram kikkererwten
  • 100 gram spinazie, baby
  • 15 kerstomaatjes
  • 1 tl Spaanse paprikapoeder, hot!
  • ½ tl gemalen komijnzaad
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Voor de dressing:

  • 2 el olijfolie
  • ½ el witte wijnazijn
  • 1 teen knoflook, als ze klein zijn 2 tenen
  • 1 el peterselie, ca. 5 gram
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze overvloedig met koud water. Schud al het overtollige water er af, dep ze desnoods droog met een keukenpapiertje of theedoek.
  • Stort de kikkererwten vervolgens in de koekenpan en bak ze, terwijl je de kikkererwten in beweging houdt. Na ongeveer vijf minuten voeg je een eetlepel olie, een theelepel gerookte Spaanse paprikapoeder en een halve theelepel komijnpoeder toe. Breng om smaak met wat versgemalen peper en zeezout. Schud de pan nog een paar keer goed, zodat alle kikkererwten een dun laagje olie en kruiden bevatten. Zet het dan opzij om af te koelen, tot minimaal kamertemperatuur.
  • Maak ondertussen de dressing door twee eetlepels olijfolie te mengen met een halve eetlepel witte wijnazijn, een fijngehakte teen knoflook en de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met een klein beetje zeezout en versgemalen peper. Mix het goed door elkaar en zet het even opzij.
  • Hak de spinazie grof en schep het in een grote saladeschaal. Halveer of vierendeel de kerstomaatjes en voeg dit toe aan de spinazie. Voeg er vervolgens de afgekoelde gekruide kikkererwten aan toe en meng alles goed door elkaar.
  • Geef de dressing er apart bij en geniet.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Spinazie. Je kunt voor dit recept gewone, wilde of baby spinazie gebruiken. Hoe taaier de spinazie, hoe kleiner je het zou moeten hakken. Ik gebruikte in dit recept baby spinazie.
  • Kikkererwten. Gebruik kikkererwten uit pot of blik, dat werkt het snelst. Wil je gedroogde kikkererwten gebruiken, laat ze dan een nacht weken en kook ze de volgende dag in 1 a 2 uur gaar.
  • Peterselie. Voor dit recept gebruikte ik een bakje platte peterselie. Gedroogd kan ook, maar vers is toch wel het lekkerst.
  • Kerstomaatjes. Of je nu snoeptomaatjes, gekleurde tomaatjes of enkel rode tomaatjes neemt maakt niet uit. Als ze maar lekker vers, knapperig en sappig zijn.
  • Kruiden en specerijen. Peper, zout, komijn en Spaanse paprikapoeder maken dit gerecht tot een supersalade.

Spaanse paprikapoeder

Wil je de smaak zo pittig en authentiek mogelijk hebben, ga dan voor een goede echt Spaanse paprikapoeder. Ook al is ’onze’ pikante paprikapoeder best aardig, het haalt het absoluut niet bij de gerookte pikante versie van La chinata. Helaas heb ik – behalve bij Albert Heijn – in geen enkele andere supermarkt Spaanse gerookte hete paprikapoeder gevonden.

salade met spinazie en gekruide kikkererwten

Extra tips

Alhoewel ik een instant pot heb en het dus makkelijk is om gedroogde bonen te bereiden, gebruik ik voor dit recept toch wel kikkererwten uit blik. Je kunt ook kikkererwten uit pot gebruiken. Kikkererwten uit pot of blik bevatten het kookwater en vaak ook (flink) zout. Ik giet de kikkererwten daarom niet alleen af, ik spoel ze ook nog overvloedig met koud water. De losse vliesjes die boven komen drijven kun je gewoon eten, maar soms vis ik ze eruit.

Om de gekruide kikkererwten nog lekkerder te maken rooster ik ze eerst in een droge koekenpan. Het smaakverschil met direct uit blik of pot is subtiel; ze krijgen een nootachtige smaak en de structuur verandert een beetje. Maar het verschil is groot genoeg om er vijf minuten extra voor uit trekken.

De smaak te pakken gekregen? Probeer dan ook eens deze pittige Spaanse paprikasoep of patatas bravas.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie