Salade met spinazie & gekruide kikkererwten

De Spaanse HOT paprikapoeder heb ik helemaal herontdekt. Deze Spaanse salade met spinazie en gekruide kikkererwten zit bomvol smaak en is supermakkelijk te maken. In minder dan een half uur heb je een gerecht op tafel staan dat gezond is – mooi meegenomen – maar bovenal overheerlijk is!

Het mooie van deze salade is nog wel dat je hem gewoon op kamertemperatuur kunt eten, maar ook direct vanuit de koelkast. Perfect ook om mee te nemen voor de lunch. Je kunt het zelfs van tevoren klaar maken en dan op moment supreme alles bij elkaar in een saladeschaal opdienen.

Het is trouwens ook een aanrader voor op de camping: je hebt tenslotte maar 1 gaspitje nodig.

salade met spinazie en gekruide kikkererwten

Ingrediënten voor Spaanse salade met spinazie & gekruide kikkererwten

Exacte hoeveelheden en instructies vind je onderaan de pagina in het recept.

  • Spinazie. Je kunt voor dit recept gewone, wilde of baby spinazie gebruiken. Hoe taaier de spinazie, hoe kleiner je het zou moeten hakken. Ik gebruikte in dit recept baby spinazie.
  • Kikkererwten. Gebruik kikkererwten uit pot of blik, dat werkt het snelst. Wil je gedroogde kikkererwten gebruiken, laat ze dan een nacht weken en kook ze de volgende dag in 1 a 2 uur gaar.
  • Peterselie. Voor dit recept gebruikte ik een bakje platte peterselie. Gedroogd kan ook, maar vers is toch wel het lekkerst.
  • Kerstomaatjes. Of je nu snoeptomaatjes, gekleurde tomaatjes of enkel rode tomaatjes neemt maakt niet uit. Als ze maar lekker vers, knapperig en sappig zijn.
  • Kruiden en specerijen. Peper, zout, komijn en Spaanse paprikapoeder maken dit gerecht tot een supersalade.

Zo maak je de Spaanse salade

  1. Afgieten & spoelen. Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze overvloedig met koud water. Laat het goed uitlekken, desnoods even deppen met een keukenpapiertje of theedoek.
  2. Roosteren. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de pan heet is stort je de kikkererwten erin en temper je het vuur een beetje. Rooster de kikkererwten ongeveer vier minuten. Voeg dan de olijfolie en specerijen toe. Schud de inhoud goed door de pan, zodat iedere kikkererwt voorzien is van wat olie en de kruiden. Verwijder de pan van het vuur en laat de kikkererwten goed afkoelen tot minimaal kamertemperatuur.
  3. Dressing. Maak ondertussen de dressing.
  4. Snijden & hakken. Halveer of vierendeel de kerstomaatjes, hak de spinazie grof.
  5. Opdienen. Voeg de spinazie en tomaatjes toe aan een saladeschaal. Mix dat goed door elkaar. Voeg dan de kikkererwten toe en spatel voorzichtig om.

Spaanse paprikapoeder

Wil je de smaak zo pittig en authentiek mogelijk hebben, ga dan voor een goede echt Spaanse paprikapoeder. Ook al is ’onze’ pikante paprikapoeder best aardig, het haalt het absoluut niet bij de gerookte pikante versie van La chinata. Helaas heb ik – behalve bij Albert Heijn – in geen enkele andere supermarkt Spaanse gerookte hete paprikapoeder gevonden.

salade met spinazie en gekruide kikkererwten

Tips

Alhoewel ik een instant pot heb en het dus makkelijk is om gedroogde bonen te bereiden, gebruik ik voor dit recept toch wel kikkererwten uit blik. Je kunt ook kikkererwten uit pot gebruiken. Kikkererwten uit pot of blik bevatten het kookwater en vaak ook (flink) zout. Ik giet de kikkererwten daarom niet alleen af, ik spoel ze ook nog overvloedig met koud water. De losse vliesjes die boven komen drijven kun je gewoon eten, maar soms vis ik ze eruit.

Om de gekruide kikkererwten nog lekkerder te maken rooster ik ze eerst in een droge koekenpan. Het smaakverschil met direct uit blik of pot is subtiel; ze krijgen een nootachtige smaak en de structuur verandert een beetje. Maar het verschil is groot genoeg om er vijf minuten extra voor uit trekken.

De smaak te pakken gekregen? Probeer dan ook eens deze pittige Spaanse paprikasoep of patatas bravas.

salade met spinazie en gekruide kikkererwten

Salade met spinazie & gekruide kikkererwten

Prep: 15 min
Kook: 5 min
Totaal: 20 min
Porties: 3 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 400 gram kikkererwten
  • 100 gram (baby) spinazie
  • 15 kerstomaatjes
  • 1 tl Spaanse paprikapoeder HOT!
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 el olijfolie
  • versgemalen peper en zeezout

Voor de dressing:

  • 2 el olijfolie
  • ½ el witte wijnazijn
  • 1 teen knoflook of 2 als ze klein zijn
  • 1 el peterselie ongeveer 5 gram
  • versgemalen peper en zeezout

Instructies

  • Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze overvloedig met koud water. Schud al het overtollige water er af, dep ze desnoods droog met een keukenpapiertje of theedoek.
  • Stort de kikkererwten vervolgens in de koekenpan en bak ze, terwijl je de kikkererwten in beweging houdt. Na ongeveer vijf minuten voeg je een eetlepel olie, een theelepel gerookte Spaanse paprikapoeder en een halve theelepel komijnpoeder toe. Breng om smaak met wat versgemalen peper en zeezout. Schud de pan nog een paar keer goed, zodat alle kikkererwten een dun laagje olie en kruiden bevatten. Zet het dan opzij om af te koelen, tot minimaal kamertemperatuur.
  • Maak ondertussen de dressing door twee eetlepels olijfolie te mengen met een halve eetlepel witte wijnazijn, een fijngehakte teen knoflook en de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met een klein beetje zeezout en versgemalen peper. Mix het goed door elkaar en zet het even opzij.
  • Hak de spinazie grof en schep het in een grote saladeschaal. Halveer of vierendeel de kerstomaatjes en voeg dit toe aan de spinazie. Voeg er vervolgens de afgekoelde gekruide kikkererwten aan toe en meng alles goed door elkaar.
  • Geef de dressing er apart bij en geniet.
Diner, Salade
Spaans
Gekruide kikkererwten, Spinaziesalade
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Recepten direct in je inbox?

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 747 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review