Sambal goreng spruitjes

sambal goreng spruitjes

Wat zeg je nu? Hou je niet van spruitjes? Nou, van deze sambal goreng spruitjes toch zeker wel hoor! Lijkt in niets op de verzopen spruit, die te lang is doorgekookt: de oer-Hollandse sopdot. Doe dus gewoon maar even lekker mee en stap die keuken in om deze overheerlijke spruiten op tafel te toveren.

Spruit-weetjes

We noemen het spruitjes, het is een koolsoort en je eet de okselknoppen! Wist je niet he?!
Oorspronkelijk komen spruitjes uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld.

De oorspronkelijke Franse naam is “Choux de Bruxelles”. In heel wat talen, waaronder het Afrikaans (Brusselspruit), het Engels (Brussels sprouts), Italiaans (cavolini di Bruxelles), Pools (brukselka), Turks (Brüksel lahanası) en het Zweeds (Brysselkål) verwijst men nog steeds naar Brussel. 

Wil je meer weten over spruitjes? Historicus Rob heeft er wel wat over te zeggen.

sambal goreng spruitjes

Sambal goreng spruitjes

5 van 1 stem
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 1 zak schoongemaakte spruitjes
  • 2 stuks rode sjalot / rode ui
  • 3 tenen tenen knoflook
  • 1 cm laos (of 1 tl poeder)
  • 1 stengel sereh (of ½ tl poeder)
  • 2 tl sambal oelek
  • ½ tl trassie
  • 1 daun salam
  • 1 tl gula djawa (of bruine suiker)
  • 1 mespunt zout
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 el olie

Instructies
 

  • Snijd de grote spruiten door midden.
  • Pel de sjalotten en knoflook en schil de laos. Snijd alles ragfijn.
  • Kneus de serehstengel door met de achterkant van een mes een paar keer op de stengel te ‘rammen’.
  • Verhit de olie in een wadjan (of andere pan) op hoog vuur. Draai dan het vuur wat lager en fruit de sjalotten en knoflook 5 minuten.
  • Voeg nu de laos, sambal, sereh en trassi toe en fruit nog eens 5 minuten.
  • Doe er dan de spruitjes, salam, zout en gula djawa bij en roerbak ze in ca 10 beetgaar.
  • Roer nu de kokosmelk er door en laat het nog even stoven.
Bijgerecht, Diner
Indonesisch
Sambal goreng spruitjes, Spruitjes recept
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

2 reacties op “Sambal goreng spruitjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info