Schildklier: wat een klier is die klier!

Schildklier: wat een klier is die klier!

2 Comments

Mag ik even?

Laat ik maar lekker met de deur in huis vallen: ik ben ZIEK! Ik weet het al heel lang, maar de tests en dergelijke konden het niet uitwijzen. Dus wat doe je dan? Juist! Dan ga je lekker aan jezelf twijfelen en je nog rotter voelen. En zo kom je in een heerlijk cirkeltje terecht waar je niet meer uit lijkt te komen. De mensen van wie je houdt die herkennen je niet meer, sterker nog je herkent jezelf niet eens meer (zowel lichamelijk als geestelijk). En dat allemaal door een hypothyreoïdie. Ik had een waslijst aan vage klachten en klachtjes, waarvan de meeste toch wel bij de symptomen van een te traag werkende schildklier staan.

Ziek gemeld

Vorige week ziek naar huis gestuurd/gegaan, want zoals half Nederland was ik gewoon simpelweg verkouden. Deze week stapte ik zonder verkoudheid in de auto met het idee weer te gaan werken. Maar halverwege kreeg ik weer hartkloppingen en een gejaagd gevoel en het idee door mijn benen te zullen zakken, daarbij had ik het zo ontzettend koud, dat ik besloot toch maar om te keren en weer naar huis te gaan. Daar heb ik de huisarts gebeld en ik kon daar gisteren terecht.

Bij de arts in opleiding

Ik moest wezen bij de arts in opleiding. De opleiding zat hem nog geheel en al in het geheugen, want hij trok gelijk een juiste conclusie (bleek later). Hij stuurde mij met een formuliertje naar het lab en verzocht mij vandaag maar terug te bellen voor de uitslag. Zover is het niet gekomen want gisterenavond – vlak voor het eten – werd ik gebeld door de huisartsenpost met de mededeling dat ik vandaag terug moest naar de huisarts voor medicatie; de waarden in mijn bloed waren flink verhoogd. Ik schrok enorm, want had niet verwacht gebeld te zullen worden, dat doen ze tenslotte alleen als er écht iets mis is.

De uitslag van de schildklierVanmorgen dus direct de huisarts gebeld en ik kon er weer terecht. Daar bleek dat het inderdaad goed mis was. De schildklier heeft allerlei waarden, de waarde TSH in het bloed behoort maximaal 4 te zijn. Bij mij stond dat op 81,83 (!) een beutje veul dus. Ben me nu dus een beetje aan het verdiepen in de verhalen van anderen en hoop zo wat dingen te vinden die ik zelf kan doen en laten om het geheel wat sneller verbeterd te zien krijgen. Maar vooralsnog zie ik vooral sombere verhalen van mensen met een veel minder verhoogde waarde dan ik heb (zo rond de 22)…

Eén voordeel ik weet nu tenminste wat het is! En ook weet ik dat ik me best rot mag voelen, dat ik er best eens aan toe mag geven.


2 thoughts on “Schildklier: wat een klier is die klier!”

  • Hoi,

    Herken heel erg veel in jouw verhaal; alleen ging het bij mij om een veel te snel werkende klier waar ze pas na jaren achter kwamen. Ik werd ook ineens gebeld met spoed door de huisarts, omdat mijn Ft4 gigantisch hoog was en de tsh onmeetbaar laag. Precies andersom als bij jou dus. Na een radioactieve slok werkt de klier nu te langzaam en moet ik de rest van mijn leven euthyrox slikken.
    Dikke knuff en het is idd oké om je gewoon rot te voelen…. xx

    Groetjes, Belinda

  • Dank voor deze woorden Belinda. Vooral de laatste zin deed me vandaag voor de zoveelste keer huilen. Jank momenteel even om alles en om niets, maar wel voornamelijk uit blijdschap dat er wat gevonden is geloof ik. Hopelijk voel jij je nu wel oké?

    Dikke knuf terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.