Sambal goreng tempeh kering

Dit recept van Martha de Moré kwam ik tegen op een Facebook-pagina die gericht is op (Philips) Airfryer recepten. Ik heb toestemming gekregen om haar eigen recept met jullie te delen. De sg tempeh kering is gemaakt in een Philips AF, en ik een ander merk (Molino) heb, dus de tekst is ietwat aangepast.

Eigenwijs of eigen wijze…

Aangezien er in het originele recept niet werd gesproken van vijzel of keukenmachine, heb ik de trassi vervangen door petis udang. Iets zoeter, maar ook vloeibaar en dat leek me handiger in dit geval. Ik moet er niet aan denken op een stukje trassi te kauwen. Daarnaast vond ik de goela djawa ook wat te hard en gebruikte ik goela kelapa, ook vloeibaar dus. Zoals altijd wanneer ik een lekker recept zie, heb ik eigenwijze neigingen. Met deze sg tempeh kering ook. Het “voelde” zo tegennatuurlijk om het uienmengsel in de airfryer te doen in plaats van lekker in de wok… maar ik heb me kunnen beheersen en heb voor de rest het recept van Martha braaf gevolgd.

En mensen, wat ben ik daar blij mee!

Ik heb al eerder sambal goreng tempeh kering gemaakt in de wok. Maar dat ging niet helemaal zoals het de bedoeling was. De tempeh was nu direct lekker knapperig, het stroperige mengsel precies goed. En ik denk door afkoeling van de tempeh, dat het geheel daardoor nu ook veel beter uitpakte. Dit recept van Martha werkt voor mij stukken beter! Voor jou ook?

sg tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering (airfryer)

Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):1 bak

Ook nodig

Ingrediënten

  • 1 blok tempeh
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl laos
  • 1 tl petis udang of trassi
  • 1 el sambal oelek
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el goela kelapa of goela djawa of bruine suiker
  • citroensap, optioneel

Instructies

  • Snij de tempeh in dunne plakken.
  • Snij die plakken in luciferdunne reepjes, hoe dunner de reepjes hoe knapperiger ze worden. Kieper ze vervolgens in de bak van de AF.
  • Stel de temperatuur van de AF in op 180°C en de tijdklok op 20 minuten.
  • Controleer tussendoor of het niet te hard gaat, de tempeh moet donkerbruin worden, niet zwart.
  • Snipper ondertussen de ui en snijd de rode peper en knoflook fijn. Schep dit in een ovenvast schaaltje dat in de AF past. Voeg nu petis udang, laos, sambal, ketjap en goela kelapa toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Na ongeveer 20 minuten is de tempeh klaar, leeg dit in een bak of spreid het uit op een groot bord.
  • Zet nu het ovenvaste schaaltje in de AF en zet hem nogmaals 5 minuten aan.
  • Voeg de inhoud van het schaaltje samen met de tempeh en roer alles goed door. Serveer direct.
  • Eventueel kun je nog wat citroensap erover sprenkelen voor een frisse ondertoon. Ik deed dat zelf niet, hou het liever wat pittig.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 944kcal | Koolhydraten: 77gr | Eiwit: 78gr | Vet: 44gr | Waarvan verzadigd: 9gr | Waarvan onverzadigd: 15gr | Cholesterol: 6mg | Zout: 1344gr | Vezels: 2gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie