Tomatenketchup

Ook al vind ik de mayolijn van Remia erg lekker, ik eet mijn frietjes toch het liefst met ketchup of appelmoes. En natuurlijk zijn deze sauzen zelfgemaakt het lekkerst! Deze tomatenketchup is heerlijk fris met een beetje pit! Door de dadels krijgt de saus een subtiel zoetje zonder dat het overheersend is.

Je hebt in totaal tien minuten werk aan het maken van tomatenketchup. De rest is voornamelijk geduld hebben terwijl het staat te koken en pruttelen.

Meer een liefhebber van hot ketchup? Dat recept heb ik ook voor je!

tomatenketchup

Recept tomatenketchup

tomatenketchup

Tomatenketchup

Prep: 5 minuten
Kook: 2 uur
Totaal: 2 uur 5 minuten
Porties (aanpasbaar):1 liter

Ook nodig

Ingrediënten

  • 1 kilo tomaten
  • 1 cup rode ui, gesnipperd (ongeveer 2 kleine uitjes)
  • cup groentebouillon, 360 ml
  • 7 dadels, ontpit
  • ¼ cup appelcider azijn, 60 ml
  • ¼ cup tomatenpuree, ongeveer 140 gram
  • tl chilipoeder
  • tl gerookt paprikapoeder, hot
  • ¼ tl peper
  • zout, naar smaak

Instructies

  • Pel en snipper de rode ui. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Voeg dit samen met de groentebouillon en de dadels toe aan een grote pan en breng het aan de kook. Laat het vervolgens, zonder deksel, ongeveer 30 minuten pruttelen. Haal de pan dan van het vuur en laat het wat afkoelen.
  • Schep de overige ingrediënten en de inhoud van de pan in een blender en voeg een cup water (240 ml) toe. Mix het geheel tot er een egale saus is ontstaan.
  • Maak ondertussen de pan schoon en giet de saus hierin. Laat dit een uur tot anderhalf uur pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft gekregen. Roer af en toe door.
  • Schenk de saus in gesteriliseerde flessen of mason jars. Bewaar in de koelkast. Ongeopend is de tomatenketchup 6 tot 8 maanden houdbaar. Eenmaal geopend is het maximaal een maand houdbaar.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Glaswerk steriliseren

Bewaar de tomatenketchup in gesteriliseerde flessen of potten, dan is het zeker 6 tot 8 maanden houdbaar in de koelkast.

Zet een grote pan met water op en breng dit aan de kook. Voeg dan de flessen of potten en deksel toe. Laat dit zo tien minuten koken. Gebruik een tang om de flessen of potten en deksels te verwijderen en zet ze op een schone droge theedoek.

Verwerk de tomatenketchup zo snel mogelijk in de schone flessen of potten en sluit ze direct af met de schone deksels. Laat alles volledig afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie

Beoordeling