Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in het jaar 496 de 14e februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn.” Tegenwoordig is het alleen nog maar een commercieel gebeuren: een enkele roos van een “stille aanbidder” is er niet meer bij. Ook niet van je eigen partner. Nee, je moet elkaar overladen met dure cadeaus, dan ben je Valentijnserwijs pas goed bezig… Ik doe er dus niet aan en manlievv ook niet. Wij geven elkaar een cadeautje als het zo uitkomt. Of eigenlijk is het meer dat ik cadeautjes krijg omdat manlievv me altijd weet te verrassen. En dát vind ik pas romantisch!
Historie Valentijnsdag in Nederland
Na de Tweede Wereldoorlog leefde de Nederlandse bloemensector op. Rond 14 februari werden goede zaken gedaan met het buitenland. De bloemisten probeerden het ook in Nederland zover te krijgen dat iedereen elkaar op deze dag een bloemetje zou geven. In 1951 kregen alle inwoners van Leeuwarden daarom een strooibiljet. Daarop stond dat Sint Valentijn een monnik was die rond 250 na Christus bloemen gaf om iemand te troosten of paartjes gelukkig te maken; een daad die navolging verdiende. De Leeuwarder courant vroeg aan bloemisten of de actie geslaagd was en kreeg een helder antwoord: ‘De Friezen zijn te nuchter. Ze lopen niet zo snel warm’.
Toch gaf de Nederlandse bloemisterij 14 februari niet op. In de jaren zeventig haalde ze met het uitdelen van bloemen herhaaldelijk de krant. In 1974 kregen alle vrouwelijke Kamerleden een bloemetje, in 1976 waren de wegenwachters de gelukkigen en in 1979 werden chauffeurs in het openbaar vervoer in het zonnetje gezet. Dit kreeg lokaal wel navolging, maar echte populariteit bleef uit. In 1981 was er maar 1 drukkerij in Nederland die Valentijnskaarten drukte – slechts 25.000 stuks per jaar.
Meer over de historie van Valentijnsdag vind je op Historiek en Wikipedia.
Eten tijdens Valentijnsdag
Op Valentijnsdag is er vaak geroezemoes onder de dames op het werk, het schoolplein of de sportzaal. Want “wat heb jij gekregen?” en dan de vraag “wat moeten we eten?”. Je kunt natuurlijk ‘gewoon’ uit eten gaan, maar dat is zo gewoontjes. Nu kun je ook bij een bijzonder restaurant terecht, maar of dat nou zo leuk is?! (sorry, kon het niet laten)
Nu maar gewoon doen dan

Zoals je weet ben ik gek op de ‘Oosterse keuken’, dus het maakt mij niet uit of het nu Valentijnsdag is of niet. Je kunt me dit altijd voorschotelen. Op de borden liggen twee bolletjes rijst, een halve banaan die even gebakken is, perkedel kentang daging, komkommer, sperziebonen, bloemkool, sambal en stukjes kip in pindasaus. Deze pindasaus is gemaakt door een uitje te fruiten en daar vervolgens laos, gemberpoeder, knoflookpoeder, kurkuma, rozenwater, ketjap manis, goela kelapa, sambal en pindakaas met stukjes aan toe te voegen. Verdunnen met wat water tot de gewenste dikte en klaar is de pindasaus. Hoeveel ik er van alles in doe? Och, theelepeltje hier eetlepeltje daar. Ik rommel maar wat aan…
Heb jij nog iets bijzonders gedaan? Of heb jij iets bijzonders ondergaan? Laat het vooral weten in de comments hieronder!