Met maar 2 ingrediënten maak je zelf vanille extract

In de supermarkt vind je vanille aroma, vanille essence en vanille extract. Weet jij het verschil tussen deze drie smaakmakers?

Vanille extract

Vanille extract wordt gemaakt door vanillestokjes minimaal 2 maanden in alcohol te weken. Je moet het dus niet vanmiddag al nodig hebben. Het alcoholpercentage moet minimaal 35% zijn. Goed beschouwd bestaat vanille extract dus uit alcohol, water en vanillestokjes.

Vanille essence

Dit wordt ook met alcohol gemaakt, maar het percentage alcohol is lager dan 35%. Helaas is de vanillesmaak allesbehalve puur. Er wordt gebruik gemaakt van een synthetische stof dat ruikt en smaakt naar vanille. Er wordt dan ook een kleurstof toegevoegd aan de essence zodat het toch de kleur krijgt alsof er vanillestokjes zouden zijn gebruikt.

Vanille aroma (geconcentreerd)

Ook dit wordt op smaak gebracht met een synthetisch stofje. Daarnaast wordt hier geen gebruik gemaakt van alcohol, maar van olie.

Goede voorbereiding is het halve werk

Als je een halve literfles sterke drank koopt kun je de vanillestokjes – na opensnijden – direct in de fles stoppen. Zet het dan weg in een koele donkere ruimte.

Als je het zelf nog in een pot of fles gaat gieten, dan moet je deze wel eerst steriliseren. Dat kan op drie manieren:

  • Vaatwasser: zet de vaatwasser op het heetste programma. Haal daarna de potten of flessen uit de vaatwasser en zet ze met de opening naar beneden op een schone theedoek.
  • Koken: zet een grote pan – of weckketel – op het vuur en kook de potten of flessen ongeveer 15 minuten. Ook hierbij laat je ze omgekeerd op een schone theedoek afkoelen. Om de potten of flessen uit het water te halen kun je een gewone keukentang gebruiken of een speciale glastang gebruiken.
  • In de oven: was de potten of flessen eerst in heet water en zet ze daarna in een warme oven. Zet de temperatuur op 120℃ en laat de potten of flessen er 20 minuten in staan. Zet daarna de oven uit. Je kunt de potten of flessen in de oven laten afkoelen of – ook weer omgekeerd – op een schone theedoek laten afkoelen.
Vanille extract

Vanille extract

Voor dit recept hoef je niet je dure sterke drank te gebruiken. Een wat mindere kwaliteit is prima! Als het alcoholpercentage maar 35% of meer is.
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten

Ingrediënten
 

  • 8 vanillestokjes
  • 500 ml vodka (of rum)

Aan de slag
 

  • Snijd de vanillestokjes met een scherp mesje in de lengte open.
  • Doe de vanillestokjes in een gesteriliseerde pot of fles en vul dit aan met 500 ml sterke drank.
  • Zet de fles op een donkere plek weg en schud iedere week even een beetje. Na ongeveer vier weken is de vanille extract te gebruiken.

 

Tip

Heb je een halve literfles sterke drank gekocht? Dan kun je de vanillestokjes direct in de fles stoppen. 
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *