Vegan alternatief voor Parmezaanse kaas

parmezaanse kaas

Hou jij er een vegan leefstijl op na en mis je kaas over de pasta? Door mijn interesse in voeding én bovenal uit nieuwsgierigheid ben ik gaan zoeken naar alternatieven. Met maar drie ingrediënten maakte ik een vegan “Parmezaanse kaas“.

Ingrediënten voor vegan “Parmezaanse kaas”

  • Cashewnoten. Neem rauwe cashewnoten. Deze zijn ongezouten en ongebrand.
  • Edelgistvlokken. Edelgist heeft van nature een beetje hartige kazige smaak. Perfect dus om vegan kaas mee te maken.
  • Zout. Versterkt de smaak. Gebruik meer of minder naar smaak.
  • Knoflookpoeder. Kun je ook achterwege laten als je knoflook gebruikt in veel recepten.
parmezaanse kaas

Wat is edelgist?

Edelgist (nutritional yeast in Engelstalige recepten) is een gedeactiveerd gist. Je kunt het als voedingsmiddel kopen bij natuurwinkels en biologische supermarkten. Het ziet er een beetje uit als vissenvoer of zaagsel en ruikt niet bijzonder lekker of kazig.

Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en bevatten van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Sommige producenten voegen hier nog extra vitamine B12 aan toe. B-vitaminen dragen bij aan het vergroten van je weerstand. Bovendien krijg je er een mooiere huid, glanzend haar en sterkere nagels van.

Hoe maak je vegan “Parmezaanse kaas”?

Dit is toch wel één van de meest simpele recepten. Je stopt alle ingrediënten in de keukenmachine en maalt tot het de structuur heeft van korrelige, geraspte kaas. Klaar ben je!

Gebruik eventueel wat meer edelgistvlokken om de smaak wat te versterken.

Bewaren en houdbaarheid

Bewaar je vegan “Parmezaanse kaas” in een goed afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast. Bijvoorbeeld in deze leuke kleine mason jars. De “kaas” is een paar weken houdbaar.

Serveersuggesties

  • lekker op pasta’s
  • als vervanging van Parmezaanse of hartige geraspte kaas, bijvoorbeeld in mijn bloemkool-broccoli koekjes (recept volgt)
  • als smaakmaker op groenten als bloemkool, broccoli, witlof of asperges
parmezaanse kaas

Vegan alternatief voor Parmezaanse kaas

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 el rauwe cashewnoten
  • 2 el edelgistvlokken
  • ½ tl zeezout
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder (optioneel)

Instructies
 

  • Maal alle ingrediënten tot het korrelig is en de structuur heeft van geraspte Parmezaanse kaas.
    parmezaanse kaas
  • Bewaar het mengsel in een goed afsluitbare pot.
Bijgerecht
Nederlands
Parmezaanze kaas, Vegan kaas, Vegan recept
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info