Vegan alternatief voor Parmezaanse kaas

Hou jij er een vegan leefstijl op na en mis je kaas over de pasta? Door mijn interesse in voeding én bovenal uit nieuwsgierigheid ben ik gaan zoeken naar alternatieven. Met maar drie ingrediënten maakte ik een vegan “Parmezaanse kaas“.

Ingrediënten voor vegan “Parmezaanse kaas”

  • Cashewnoten. Neem rauwe cashewnoten. Deze zijn ongezouten en ongebrand.
  • Edelgistvlokken. Edelgist heeft van nature een beetje hartige kazige smaak. Perfect dus om vegan kaas mee te maken.
  • Zout. Versterkt de smaak. Gebruik meer of minder naar smaak.
  • Knoflookpoeder. Kun je ook achterwege laten als je knoflook gebruikt in veel recepten.
parmezaanse kaas

Wat is edelgist?

Edelgist (nutritional yeast in Engelstalige recepten) is een gedeactiveerd gist. Je kunt het als voedingsmiddel kopen bij natuurwinkels en biologische supermarkten. Het ziet er een beetje uit als vissenvoer of zaagsel en ruikt niet bijzonder lekker of kazig.

Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en bevatten van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Sommige producenten voegen hier nog extra vitamine B12 aan toe. B-vitaminen dragen bij aan het vergroten van je weerstand. Bovendien krijg je er een mooiere huid, glanzend haar en sterkere nagels van.

Hoe maak je vegan “Parmezaanse kaas”?

Dit is toch wel één van de meest simpele recepten. Je stopt alle ingrediënten in de keukenmachine en maalt tot het de structuur heeft van korrelige, geraspte kaas. Klaar ben je!

Gebruik eventueel wat meer edelgistvlokken om de smaak wat te versterken.

Bewaren en houdbaarheid

Bewaar je vegan “Parmezaanse kaas” in een goed afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast. Bijvoorbeeld in deze leuke kleine mason jars. De “kaas” is een paar weken houdbaar.

Serveersuggesties

  • lekker op pasta’s
  • als vervanging van Parmezaanse of hartige geraspte kaas, bijvoorbeeld in mijn bloemkool-broccoli koekjes (recept volgt)
  • als smaakmaker op groenten als bloemkool, broccoli, witlof of asperges
parmezaanse kaas

Vegan alternatief voor Parmezaanse kaas

Kook: 5 min
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

  • 1 el rauwe cashewnoten
  • 2 el edelgistvlokken
  • ½ tl zeezout
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder optioneel

Instructies

  • Maal alle ingrediënten tot het korrelig is en de structuur heeft van geraspte Parmezaanse kaas.
    parmezaanse kaas
  • Bewaar het mengsel in een goed afsluitbare pot.
Bijgerecht
Nederlands
Parmezaanze kaas, Vegan kaas, Vegan recept
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!
close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Plaats een reactie

Review