Alternatief voor Parmezaanse kaas

Dit recept voor Parmezaanse kaas verscheen in april 2021 voor het eerst op de website en is volledig herschreven.

Wanneer je overgaat op een veganistische leefstijl zul je ook geen kaas meer eten. Voor kaas zijn er zijn vele alternatieven op de markt. Maar voor Parmezaanse kaas heb ik echter nog geen smakelijk alternatief kunnen vinden in de reguliere supermarkten.

Door mijn interesse in voeding én bovenal uit nieuwsgierigheid ben ik gaan zoeken naar alternatieven. Want pasta zonder Parmezaanse kaas voelt toch wat kaal.

Met maar vier ingrediënten maakte ik een een hartig strooisel ter vervanging van “Parmezaanse kaas”. Ik noem het Parmebaas!

Ingrediënten voor Parmebaas

Exacte hoeveelheden en instructies vind je onderaan in de receptkaart.

  • Cashewnoten – ik gebruik hiervoor ongezouten en ongebrande cashewnoten. Noten allergie? Gebruik dan hennepzaad.
  • Edelgistvlokken – van edelgist wordt gezegd dat het van nature een kazige smaak heeft. Dat vind ik niet, maar het is wel hartig en perfect voor dit strooisel.
  • Zout – gewoon keukenzout, zeezout, HImalaya zout: dat wat jij in huis hebt en altijd gebruikt is goed genoeg.
  • Knoflookpoeder – geeft het wat extra hartigs en pit.
parmezaanse kaas

Hoe maak je Parmebaas?

Binnen vijf minuten heb je een pot vol met deze heerlijke Parmebaas. Ik gebruikte mijn magic bullet voor dit recept. Maar je kunt natuurlijk ook een keukenmachine, staafmixer of koffie-/kruidenmolen gebruiken.

Stop alle ingrediënten in de machine en maal het tot een poeder, of iets korreliger als je dat liever hebt. Dat is alles!

Wat is edelgist?

Edelgist (nutritional yeast in Engelstalige recepten) is een gedeactiveerd gist. Je kunt het als voedingsmiddel kopen bij natuurwinkels en biologische supermarkten, maar ook bij de reguliere supermarkten. Je vindt het als poeder maar ook als vlokken. Dan ziet het er een beetje uit als vissenvoer of zaagsel. Om eerlijk te zijn ruikt het niet bijzonder lekker of kazig.

Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en bevatten van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Sommige producenten voegen hier nog extra vitamine B12 aan toe. B-vitaminen dragen bij aan het vergroten van je weerstand. Bovendien krijg je er een mooiere huid, glanzend haar en sterkere nagels van.

parmezaanse kaas

Bewaren en houdbaarheid

Bewaar de Parmebaas in een goed afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast. Bijvoorbeeld in een gebruikte jampot of pesto-potje. Liever nieuw? Bekijk dan eens deze leuke kleine mason jars. De Parmebaas is op deze manier een zeker een paar weken houdbaar.

Strooi de Parmebaas over pasta’s, pizza of als smaakmaker op groenten als bloemkool, broccoli, witlof of asperges.

parmezaanse kaas

Parmebaas

Kook: 5 min
Porties: 1 pot
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Deze hartige Parmebaas is een heerlijk alternatief voor de reguliere Parmezaanse kaas.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • ¾ cup rauwe cashewnoten dus ongebrand en ongezouten
  • ¼ cup edelgist
  • ¾ tl zout
  • ¼ tl knoflookpoeder

Instructies

  • Maal alle ingrediënten tot poeder of – als je dat liever hebt – het korrelig is.
  • Bewaar het hartige strooisel in een goed afsluitbare pot. Op deze manier is het zeker enkele weken houdbaar.

Sylvia’s tips

Strooi het over pasta, pizza of over groenten zoals broccoli, bloemkool, witlof of asperges. 
Bijgerecht
Nederlands
Parmebaas, Parmezaanze kaas, Vegan kaas, Vegan recept
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 794 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review