Ragù alla Bolognese

Ragù alla Bolognese is een traditionele Italiaanse pastasaus afkomstig uit Bologna. Mijn versie is gevuld met groene linzen en kastanje champignons. En tegen alle Italiaanse gevoelens in serveer ik het met volkoren spaghetti.

Het is de Italianen een doorn in het oog dat er wordt gedacht dat Bolognese-saus traditioneel een tomatensaus is die wordt gevuld met gehakt en groenten naar keuze, om vervolgens te serveren met spaghetti.

Virginio Merola, burgemeester van Bologna, liet zelfs weten dat spaghetti Bolognese helemaal niet bestaat en heeft zelfs een campagne gestart op twitter. Sorry meneer Merola.

ragü alla Bolognese
Afbeelding van Jerzy Górecki 

Recept Ragù alla Bolognese

Waardering

Bereidingstijd 45 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram pasta (volkoren)
  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 zakje wortel (julienne gesneden)
  • 300 gram groene linzen
  • 250 gram kastanje champignons
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl rozemarijn (gedroogd)
  • 1 tl tijm (gedroogd)
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 handje peterselie (vers)
  • 4 el parmebaas

Zo maak je het

  • Snijd de ui, knoflook, bleekselderij en kastanje champignons fijn.
  • Fruit de ui en knoflook in een beetje olie. Voeg daarna de kruiden, wortels en bleekselderij toe en bak dit 5 minuten mee.
  • Bak vervolgens de champignons 5 minuten mee, tot ze wat zachter zijn. Schuif dan het mengsel opzij en schep de tomatenpuree in de pan. Roer het een paar keer goed over de bodem zodat het wat warmer en zachter wordt, roer het dan door het mengsel en bak het geheel nog even kort.
  • Giet de inhoud van de blikken tomatenblokjes erbij samen met een blokje groentebouillon en laat dit 20 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe even door.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng deze op smaak met zout.
  • Spoel de linzen af in een vergiet en voeg dit toe aan de saus. Bak 5 minuten mee.
  • Serveer de pasta met de saus, verse peterselie en de Parmebaas.
Ga jij dit recept maken? Deel het op Instagram!Roep me via @SilphyasKitchen en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Opmerking bij de ingrediënten

Ik beperk me tot de hoofdingrediënten, een complete lijst met ingrediënten en de exacte hoeveelheden vind je onderaan in het printbare recept.

  • Groene linzen: je kunt groene linzen uit pot, blik of gedroogd gebruiken. Ik gebruikte 1 cup gedroogde linzen en deed ze samen met 2 cups water in de instant pot, 9 minuten later was het klaar. Als je geen instant pot hebt kun je ze op het fornuis koken volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Kastanje champignons: deze champignons heb ik meestal in huis, dus het was voor de hand liggend om deze te gebruiken. Maar je kunt ook portobello’s gebruiken.
  • Wortel en bleekselderij: bijna iedere Italiaanse pastasaus lijkt wortel en bleekselderij als basis te hebben. Ken je de Pasta Grannies? Dit zijn oudere dames vanaf – pak ‘m beet – 75 jaar die hun kookgeheimen prijs geven op YouTube. Een prachtige serie vind ik het.
  • Verse en gedroogde kruiden: ik gebruik gedroogde rozemarijn en tijm en verse peterselie. Heb je dat niet in huis, maar wel een mix van gedroogde Italiaanse kruiden? Gebruik dat dan, dat kan prima.
ragù alla Bolognese

Tips

  • Ragù alla Bolognese is geen ‘natte saus’, maar vind je het té droog worden? Dan is een scheutje witte wijn erbij doen een heerlijke oplossing.
  • Eet je liever geen pasta? Het is ook heerlijk op (rauwe) zucchetti, de courgette die tot spaghetti is gesneden.
  • Mijn dochter zei gelijk “Oh mam, lekker, deze kun je ook gebruiken als saus voor lasagne!”. En gelijk heeft ze.

Het oordeel van vleeseters

Nadat ik een aantal dagen vlees heb staan bereiden voor de vleesliefhebbers in huis, vond ik het tijd worden dat ze met mij mee gingen eten. Vleesliefhebber 1 liep naar de keuken om onder de deksel te kijken wat we gingen eten. “Eten we pasta? Ruikt goed!”. Vervolgens ging vleesliefhebber 2 hetzelfde rondje doen. En ook zij zei “Dat ruikt lekker.” Mijn man is flexitariër, dus die had ik ingelicht.

Na het eten waren ze het er alledrie over eens “Dit is heel lekker, vol van smaak en je mist het vlees niet echt.”. Ze vonden het niet erg als ik ze dit nog een keer zou voorschotelen. Alhoewel vleesliefhebber 1 zei “Met vlees heb ik liever, want ik hou nu eenmaal van vlees!”.

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Review