Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Kook ze in ca. 20 minuten gaar. De aardappel moet makkelijk van de vork glijden.
Stamp de aardappelen met de boter en wat melk tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met peper en zout en zet weg tot gebruik.
Snipper de ui en snijd de wortel in dunne schijfjes.
Maak ondertussen de vulling door olijfolie in een pan te verhitten en het gehakt rul te bakken.
Voeg nu de ui, wortel, uitgeperste tenen knoflook, wat tijm en rozemarijn toe en bak dat even mee. Je kunt verse kruiden gebruiken, maar ook gedroogde natuurlijk.
Breng het geheel op smaak met de tomatenpuree, worcestersaus en rode wijn en laat het geheel nog enkele minuten op laag vuur pruttelen.
Vet een ovenschaal in met boter en doe het gehaktmengsel hierin. Schep de aardappelpuree erover heen en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Strooi er de kaas over en zet de schaal in de oven.
Laat de ovenschotel in de oven staan totdat de kaas is gesmolten en de bovenkant een mooi goudbruin kleurtje heeft gekregen. Dit duurt ca. 20 minuten.