In een half uur en met maar vier basis ingrediënten zet je deze heerlijke gehaktballetjes in romige preisaus op tafel. Bovendien is het een eenpansgerecht, dus weinig afwas. Een ideaal gerecht voor een doordeweekse dag dus.
Kruid het gehakt en draai balletjes ongeveer ter grootte van een pingpongbal. Gebruik bijvoorbeeld een maatschep voor 1 eetlepel zodat alle balletjes even groot zijn.
Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Ze hoeven nog niet door en door gaar te zijn, als ze maar goed zijn dichtgeschroeid.
Snijd ondertussen de prei in zeer dunne ringetjes en was het eventuele zand eruit onder de koude kraan. Een vergiet of een slacentrifuge kan hierbij erg handig zijn. Houd een handje groene preiringetjes achter om te garneren.
Haal de gehaktballetjes met een schuimspaan uit de pan en leg ze even opzij.
Voeg de prei en het water toe aan de pan. Stoof de prei in 6 minuten gaar op een getemperd vuurtje, met de deksel op de pan.
Is de prei gaar en staat er nog veel water in de pan? Giet dan wat water af anders wordt het gerecht te waterig.
Schep er vervolgens de groene currypasta door en giet de kokosmelk erbij. Roer alles goed door elkaar en voeg de gehaktballetjes toe. Als je een pepertje gebruikt kun je nu de klein gesneden stukjes toevoegen. Breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel nog doorpruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn.
Strooi de achtergehouden preiringetjes vlak voor het serveren over het gerecht.
Notities
vervang rundergehakt door kip- of kalfsgehakt
serveer met zilvervliesrijst
serveer met peulvruchten, bijvoorbeeld witte bonen of boterbonen