Dulce de leche is een veelzijdige heerlijke karamelpasta. Gebruik het op brood, in koek, taart, bonbons of over ijs en pudding. Óf als dipper voor een appeltje.
Kooktijd afhankelijk van de methode, minimaal: 20 minutenmin
Giet de gecondenseerde melk in een mason jar en sluit hem af met de deksel. Draai de deksel niet te strak aan. Zodra je weerstand voelt is het goed.
Plaats de mason jar in de instant pot op het bijgeleverde rekje. Vul met water tot net onder de deksel. Maar niet hoger dan de toegestane maximum hoeveelheid. Kijk dus goed of je er niet te veel water in doet.
Sluit de deksel en zet het ventiel op sealing. Afhankelijk van de uitvoering druk je op manual of pressure cook en zet je de timer op 30 minuten.
Het duurde bij mij 27 minuten tot de IP op temperatuur was. Dan gaat de 30-minuten-timer lopen. Als de timer afgaat zet je de machine uit en laat je de stoom natuurlijk ontsnappen. Na 15 minuten draai je het ventiel open. PAS OP stoom is loeiheet.
Verwijder de pot met een glas- of keukentang en laat het even afkoelen op het aanrecht op een theedoek of taartrooster. Zet weg tot gebruik.
Op het fornuis (3 uur) methode 1
Verwijder het etiket en de lijmresten van het blik en zet hem in een grote pan. Vul met water tot het blik onder staat. Leg een deksel op de pan.
Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 3 uur op laag vuur verder pruttelen.
Het blik moet onder water blijven staan, dus spiek af en toe even of er nog genoeg water in de pan is. Er doen horrorverhalen de ronde over ontploffende blikjes.
Laat het blikje afkoelen en zet het weg tot gebruik.
Op het fornuis (½ uur) methode 2
Doe de gecondenseerde melk in een pan en laat het inkoken tot het de gewenste kleur en dikte heeft. Dit kan snel gaan, dus blijf erbij en blijf roeren.
Giet het daarna in een pot, laat het afkoelen en zet weg tot gebruik.
In de oven (2 uur)
Giet de gecondenseerde melk in een vuurvaste schaal en dek dit af met aluminium folie.
Neem nu nog een schaal die groter is en zet de schaal met gecondenseerde melk daarin. Vul de grote schaal met water, tot halverwege de 'binnenschaal'.
Check ook bij deze methode regelmatig het waterniveau. Met deze methode zal de dulce de leche met anderhalf tot twee uur klaar zijn.
Roer het even goed door en schenk dan in een pot. Zet weg en bewaar tot gebruik.