Een heerlijke friszure taart met een hint van abrikozen.
Ingrediënten
Rabarbercompote
400gramrabarber
2abrikozen
100grsuiker
3elwater
Vlaaideeg
7grgist
100mlmelklauw
200grbloem
30grboter
1eidooier
1mespuntjezout
Topping
200mleiwitten
150grbasterdsuiker
Instructies
Verwarm de oven tot 180℃.
Rabarber-abrikozen compote
Was en schil de rabarber en snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Schil de abrikozen en snijd ze in vieren.
Breng dit samen met de suiker en het water aan de kook. Laat ongeveer 4 minuten koken, maar zorg dat het geen puree wordt.
Laat de compote afkoelen en uitlekken.
Vlaaideeg
Los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Giet de melk in het kuiltje en kneed de boter en de eidooier erdoor.
Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
Dek het deeg af met plasticfolie en laat het een half uurtje rijzen.
Rol het deeg uit tot 5 mm dik en bekleed de ingevette vlaaivorm ermee. Prik de bodem in met een vork.
Zet de bodem in 15-20 minuten in de oven. Vul daarna de bodem met de rabarber-abrikozen compote.
Topping
Klop ondertussen het eiwit met de basterdsuiker in een vetvrije kom stijf.
Verdeel over de taart en zet onder de grill. Laat in ca. 3 minuten goudbruin kleuren.
Haal uit de oven en zie maar of je kunt wachten tot hij is afgekoeld :)
Sylvia's tips
De hoeveelheid suiker is een richtlijn!!! De rabarber die jij hebt kan wel heel zuur zijn, dan wil je het misschien wat zoeter. Of andersom. De suiker kun je overigens ook vervangen door bijvoorbeeld honing, diksap, kokosbloesemsuiker of wat stroop.