Snipper 1 ui en snijd twee uien in ringen, plet de knoflook en hak het fijn, verkruimel de speculaasjes.
Bak het gehakt mooi rul en bruin, voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak dat tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
Voeg de hacheekruiden (let op dit is erg zout, dus geen extra zout toevoegen aan het gerecht!) en speculaasjes toe.
Roer even goed door en bak nog een minuutje of twee.
Schep de tomatenpuree en een scheut wijn door.
Even roeren en nog wat laten pruttelen.
Schil ondertussen de appeltjes en snijd de kap er (ruim) vanaf.
Hol de appeltjes uit met een bolletjeslepel. Bewaar de inhoud van de appeltjes voor het toetje (niet vergeten citroensap erover te doen, tegen verkleuren en voor de smaak straks)!
Vet een niet al te grote ovenschaal in met wat olie of boter.
Leg de appeltjes in de schaal en vul ze met het gehaktmengsel.
Bak de gesneden uienringen heel kort in het klontje boter.
Schep de uienringen over de appeltjes.
Verdeel de geraspte kaas erover en zet de appelkapjes in de ovenschaal ernaast, die kunnen als het gerecht klaar is er weer bovenop gezet worden.