Bak de kip op hoog vuur rondom goudbruin in de olijfolie en boter.
Neem dan de kip uit de pan en leg dit afgedekt even weg.
Schraap het bakvet los van de bodem.
Snijd de ham in reepjes en doe ze in de pan.
Snipper ondertussen knoflook en ui fijn en voeg dit ook toe.
Snijd de paprika in reepjes en de tomaten in stukjes en doe dit ook in de pan.
Schep nu de kip weer terug in de pan en doe de smaakmaker piment d’Espelette en wijn erbij.
Laat het geheel ca. drie kwartier stoven met de deksel op de pan op laag vuur.
Breng het geheel op smaak met grof zeezout.
Voor het opdienen rijkelijk bestrooien met fijngeknipte platte peterselie.
Notities
Gebruik een vlamverdeler zodat het vuur gelijkmatig over de bodem van de pan wordt verdeeld, waardoor de stoofschotel niet zo snel zal aanbranden. Check het vochtgehalte regelmatig en giet er zo nodig telkens een beetje rode wijn bij.Serveer deze stoofschotel met lekker stevig brood en zet er een schaaltje olijfolie en grof zeezout bij om te dippen. Of bak je eigen speltbrood!