Deze fluweelzachte zoete aardappeltaart is een overheerlijk dessert. Je kunt hem warm, lauw of koud eten. Serveer tijdens een feestelijk dinertje met een flinke klodder room. Mjammie!
Doe de zoete aardappelen in een grote pan en vul met water. Kook ze in 45 minuten gaar. Je moet er met gemak een mes in kunnen steken.
Verwarm de oven voor tot 190℃. Plaats het grillrek in de onderste richel van je oven.
Giet de aardappelen af en houd ze net zo lang onder koud stromend water totdat je ze met je handen beet kunt pakken. Minder water verspillen? Stop de aardappelen dan even in een ijsbadje.
Verwijder vervolgens de schil van de aardappelen en gooi het weg. Trek een klein stukje vel los en je pelt de aardappel er als het ware zo uit. Het vel lijkt los om de aardappel te zitten. Snijd de echt grote aardappelen eventueel in kleinere stukken.
Zet een zeef op een grote schaal of pan en schep de aardappelen er stuk voor stuk in. Pers de aardappelen er door met een siliconen spatel of de achterkant van een houten lepel. Je zult zien dat er wat draderige vezelfs in de zeef achterblijven. Vergeet niet de bolle kant van de zeef nog even met een lepel af te vegen, anders gooi je kostbare vulling weg.
Voeg nu gesmolten boter, suiker, kaneel, gember, nootmuskaat en zout toe aan de puree. Met de spatel kun je dit goed door elkaar scheppen. Schep er vervolgens de eieren, vanille extract en yoghurt door. Je kunt ook een garde gebruiken als je dat makkelijker vindt.
Spel de zeef om onder heet water en schep de vulling in de zeef en pers het er nogmaals door met een spatel. Een fluweelzachte vulling krijg je tenslotte niet cadeau, daar moet je iets voor doen.
Rol het bladerdeeg uit en leg het in een ingevette taartvorm. Giet de vulling erin. Besmeer de rand van het deeg met wat losgeklopt eigeel.
Dek de taart lostjes af met aluminiumfolie en zet de taart onder in de oven. Laat de taart 30 minuten bakken.
Verwijder dan de aluminium folie en plaats de taart nog 15 minuten terug in de oven totdat het bladerdeeg mooi gerezen is.
Zet de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje staan. Het midden van de taart kan er uit zien alsof hij nog niet gaar is. Dat is normaal. Laat de taart nog een minuut of 15 in de warme oven staan.
Haal dan de taart uit de oven en laat hem op een rooster of het gasfornuis verder afkoelen.
Notities
Op kamertemperatuur is de taart tot 3 dagen houdbaar, in de koelkast een dag of 5. Maar zo lang gaat de taart het niet volhouden!Wil jij de taart ook serveren op een mooie schaal? Leg dan eerst een vel bakpapier in de vorm zodat je de taart kunt verwijderen zonder de delicate vulling te beschadigen.Serveer met een klodder (kokos)room en bestrooi met wat kaneel.