2elyoghurt, met levende bacteriën, op kamertemperatuur
2capsulesprobiotica, optioneel
Houd je scherm aan tijdens het koken
Instructies
Start met een superschone instant pot. Twijfel je? Doe er wat water in, draai het ventiel dicht en zet de machine op steam voor 2 minuten.
Schep 2 eetlepels yoghurt in een bakje en giet daar een klein beetje melk bij. Roer dit goed door elkaar zodat er geen klontjes meer in zitten. Eventueel kun je hier de inhoud van 2 probiotica capsules doorheen roeren.
Giet de melk in de instant pot en roer er het yoghurt/melk mengsel langzaam door.
Draai de deksel op de pan, start de machine door op de yoghurtfunctie te drukken. Hij staat standaard ingesteld op 8 uur. Hoe langer je hem instelt hoe zuurder de yoghurt. Ik zet hem meestal op 12 uur.
LET OP normaal gesproken telt de klok af, bij de yoghurtfunctie loopt de tijd op!
Als de yoghurt klaar is verschijnt er YoGT op het display.
Je kunt de yoghurt nu voorzichtig in potten of een goed afsluitbare bak schenken óf je gaat nog even verder om er Griekse yoghurt van te maken.
Griekse yoghurt variant (hangop)
Neem een grote pan en zet daar een vergiet in. Maak een theedoek of hydrofieldoek nat en drapeer deze over het vergiet.
Schenk hier de yoghurt in en sluit af met een deksel. Zet het geheel in de koelkast of schuur/garage/bijkeuken.
Na een aantal uren is de yoghurt lekker dik en romig en heb je flink wat wei over.
Schep de yoghurt in potten of een goed afsluitbare bak en giet de wei in een schone glazen fles of pot.
Notities
Na het laten uitlekken van de yoghurt hou je flink wat wei over. Wei is een gezond goedje dus gooi het niet weg! Gebruik het bijvoorbeeld:
in je smoothie
voeg het toe aan je groentenbouillon
gebruik het in plaats van zout om te fermenteren, het gehele proces verloopt dan wat sneller