Gebruik je bonen uit blik giet ze dan af en spoel ze goed om. Gebruik ook wat minder zout, dit is waarschijnlijk al toegevoegd aan het blik.
Verwijder de pitten uit de dadels. Als de dadels wat hard en droog aanvoelen, week ze dan 15 minuten in heet water. Snijd ze in stukken, zodat de keukenmachine het werk makkelijker aan kan.
Schep de zwarte bonen en dadels in de kom van de keukenmachine en maal tot de textuur redelijk glad te noemen is.
Voeg dan de cacaopoeder, vermalen havervlokken, vanille extract, zout, bakpoeder en baking soda toe. Maal totdat alles goed gemengd is en weer een gladde textuur heeft. Stop af en toe om het brownie beslag van de wanden af te schrapen. Proef of het zoet genoeg is, voeg eventueel agavesiroop toe.
Snijd de reep in kleine stukjes en schep dit door het beslag.
Vet de brownievorm in en beleg eventueel met een stuk bakpapier. Schep het beslag in de vorm en verdeel het beslag zo goed mogelijk. Versier eventueel met kokosrasp, noten, schijfjes appel of wat je maar lekker lijkt.
Schuif de vorm in de oven: 15 minuten met aluminium folie erover en 15 minuten zonder aluminium folie.
Haal de brownie uit de oven en laat hem vijf minuten afkoelen op het aanrecht, in de vorm. Verplaats de brownie dan naar de koelkast en laat hem daar nog even tien minuten verder afkoelen.