Zo maak je yoghurt

Ben jij ook zo dol op yoghurt? Of het nou gaat om een schaaltje met fruit en granola als ontbijt, een schaaltje met wat honing als dessert of frozen yoghurt, ik lust er wel pap van! En wist je dat je het redelijk eenvoudig zelf kunt maken? Het enige wat je nodig hebt is melk en een beetje yoghurt met levende bacteriën om de boel op te starten. Hieronder laat ik je zien hoe je zelf heerlijke yoghurt maakt en wat het verschil is tussen de verschillende yoghurts die er op de markt zijn.

Om yoghurt te maken gebruik ik mijn geliefde instant pot met yoghurtfunctie. De andere manieren heb ik zelf niet geprobeerd, deze informatie heb ik via internet verzameld voor de lezer zonder instant pot. Dus als je geen instant pot hebt kunt je toch aan de slag met deze informatie.

Het verschil tussen Griekse, Turkse en Bulgaarse yoghurt

Yoghurt wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan melk en deze een tijd te laten staan.

Griekse en Turkse yoghurt worden op dezelfde manier gemaakt. Maar aan Griekse yoghurt wordt room toegevoegd waardoor deze veel meer vet bevat. Griekse yoghurt gaat niet schiften als je het verwarmd. Bulgaarse yoghurt wordt gemaakt van magere melkpoeder en ingedikte melk. Daardoor is Bulgaarse yoghurt ook dikker dan gewoon yoghurt en ook nog eens een stuk vetter.

Hollandse yoghurt

Dat noemen we voor het gemak ‘gewone’ yoghurt. Deze yoghurt zit veelal in een kartonnen pak en is schenkbaar. We onderscheiden drie soorten:

 • Magere yoghurt bevat < 1% vet
 • Halfvolle yoghurt bevat 1-3% vet
 • Volle yoghurt bevat > 3% vet

Enkel wanneer de yoghurt minder dan 1,1 gram verzadigd vet en minder dan 6 gram suiker per 100 ml yoghurt bevat, past deze in de schijf van vijf (Voedingscentrum).

Roeryoghurt of Standyoghurt

Het verschil is eigenlijk heel simpel: roeryoghurt wordt geroerd voordat het de verpakking in gaat en standyoghurt gaat direct de verpakking in en rijpt daar verder. Deze yoghurt kun je niet schenken.

Dit heb je nodig om yoghurt te maken

Het is afhankelijk van welke methode je gaat gebruiken en of je gewone yoghurt of dikke yoghurt wilt maken, maar de volgende spullen zul je nodig hebben:

 • garde
 • grote pan met deksel
 • instant pot
 • vergiet
 • theedoek / hydrofiel doek
 • melk
 • yoghurt (met levende bacteriën)
 • probiotica
 • thermometer
 • glazen potten of afsluitbare plastic bak
 • oven / gasfornuis
yoghurt maken
Yoghurt met appelmoes en granola (alles homemade)

Deze melk kun je gebruiken

Ik gebruik houdbare (UHT) melk. Deze is ultra gepasteuriseerd. Dit houdt in dat de melk op hogere temperatuur wat langer is gekookt dan dagverse melk. Houdbare melk kook ik dan ook niet.

Dagverse melk bij de supermarkt vandaan zou ik voor de zekerheid wel eerst koken.

Verse melk bij de boer recht onder de koe vandaan heb ik niet geprobeerd, maar dit zou ik zeker heel goed koken! Bacteriën zijn goed voor de darmflora, maar je kunt het ook overdrijven natuurlijk 😉

Plantaardige yoghurt

Er wordt zelfs gezegd dat je ook plantaardige melk kunt gebruiken om yoghurt te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan sojamelk, kokosmelk, amandelmelk of havermelk. [Update] De eerste test met zelfgemaakte amandelmelk is in ieder geval mislukt.

Yoghurt maken op het fornuis

Verhit de melk tot 85ºC. Doe je dit ‘au bain-marie’, dan brandt de melk niet aan en hoef je er niet constant bij te blijven. Verhit je het direct in een pan op het vuur, blijf er dan bij en blijf continu roeren. Als de melk begint te schuimen is de temperatuur ongeveer bereikt. Beter is het natuurlijk om een thermometer aan te schaffen die van 37 tot 100ºC gaat, zeker als je van plan bent het vaker te maken

Laat de melk afkoelen tot 43ºC. Dit is de optimale temperatuur. De temperatuur mag absoluut niet boven de 49ºC, maar zeker ook niet onder 32ºC uitkomen. Om de melk gelijkmatig en snel af te laten koelen zet je de pan het beste in een grotere pan/bak met ijswater. Roer regelmatig en check de temperatuur regelmatig.

Verwarm de starter. Zet de starter alvast op kamertemperatuur terwijl je wacht tot de melk is afgekoeld. Dan is het niet te koud wanneer je het erbij doet. De starter is gewoon yoghurt die je in de supermarkt kunt kopen. Je hebt hier maar twee eetlepels van nodig. Als je eenmaal yoghurt hebt gemaakt kun je daar steeds het laatste beetje van gebruiken als starter voor de volgende lading yoghurt.

Voeg de starter toe. Meng de starter met wat van de warme melk en roer alles dan goed door elkaar.

Giet het mengsel nu in schone bakjes. Sluit ze goed af met een deksel of folie. Glazen potten kunnen kunnen natuurlijk ook.

Laat de yoghurtbacteriën incuberen. Bewaar de yoghurt op een warme plek, het liefst zo tegen de 38ºC, zodat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Hoe langer je het mengsel laat staan, hoe dikker en sterker van smaak de yoghurt zal worden.

Kies een methode om de yoghurt te fermenteren. De meest gebruikte is een yoghurtmaker. Maar je kunt ook een van de volgende methoden gebruiken:

Mijn bevindingen met de instant pot

Omdat ik de instant pot echt heel erg veel gebruik maak ik yoghurt het liefst ’s nachts. Dan kan ik ’s morgens de machine schoonmaken en kan ik hem de rest van de dag weer gebruiken. Vlak voor het journaal doe ik alles in de instant pot en hooguit twaalf uur later – de volgende ochtend dus – is het klaar. Dan gaat de yoghurt de rest van de dag in de koelkast.

Houdbare (UHT) halfvolle melk

De eerste keer was mijn yoghurtstarter niet op kamertemperatuur en had ik geen probiotica toegevoegd. De yoghurt liet ik 8 uur fermenteren. Toen de yoghurt klaar was vond ik hem erg dun en een klein beetje ‘klonterig’. Nadat ik de yoghurt in de afgiet-stellage had gedaan zette ik het geheel in de koelkast. De volgende ochtend had ik een lekkere yoghurt met ietsiepietsie piepkleine klontjes her en der. Heerlijk, maar niet zuur noch dik genoeg naar mijn zin.

De tweede keer was de yoghurtstarter wél op kamertemperatuur en gebruikte ik probiotica uit twee capsules. Deze keer liet ik de yoghurt 10 uur fermenteren. Het resultaat was een dikkere en zuurdere yoghurt, zonder klontjes. Ook deze yoghurt ging de koelkast in, in de afgiet-stellage. Heerlijke romige yoghurt, redelijk zuur en een heel stuk dikker. Deze deed me erg denken aan de emmertjes yoghurt van Fage (die vijf euro per emmertje kosten!). En eerlijk gezegd vond ik die van mezelf lekkerder! Al was het maar omdat ik het zelf gemaakt had en supertrots was op dit lekkere resultaat.

De derde keer deed ik hetzelfde als de tweede keer, maar dan twaalf uur lang fermenteren. Dit was lekker zuur! Toch wilde ik nog verder experimenteren en besloot om volle melk te gaan proberen.

Houdbare (UHT) volle melk

Enthousiast geworden door de laatste bak met yoghurt van halfvolle melk besloot ik om deze keer ’s morgens vroeg te beginnen met testen.

Volle melk in de machine, yoghurtstarter toegevoegd en de inhoud van twee probiotica capsules. Nadat de machine 12 uur aan had gestaan opende ik het deksel en was superblij verrast met de dikte van deze yoghurt! Dit was eigenlijk perfecte yoghurt!

Maar aangezien wij van echt heel dikke yoghurt houden liet ik de boel toch weer uitlekken in de afgiet-stellage. Het resultaat was een super romige, dikke volle yoghurt.

Wat is dat waterige vocht

Na het uitlekken van de yoghurt blijft er een groen-gelig ‘water’ over. Dit is wei. Gooi dit niet weg! Ik maak minimaal 1 keer per week yoghurt van 3 liter melk en hou daarvan ongeveer 1,5 liter dikke yoghurt en 1 liter wei over. Ik voeg het toe aan smoothies, soep, in brooddeeg en nog meer. Een uitgebreid artikel over wei volgt.

Is yoghurt maken de moeite waard?

Absoluut! Of je nu gaat voor de ‘gewone’ yoghurt of voor de dikke variant, beiden vind ik romiger en zuurder dan uit de supermarkt. Voor de een is dat een zegen voor de ander misschien een gruwel.

Euros goedkoper?

Nou, dat niet ben ik bang. Meestal kocht ik een emmertje yoghurt van Fage. Zoals gezegd kost die 5 euro. Ik heb ongeveer twee liter melk nodig om zo’n emmertje met yoghurt te kunnen vullen. Dan heb je nog de kosten van elektriciteit, je arbeidstijd, afwas etc. Ik heb het niet berekend, maar mij lijkt dat je er financieel niet veel mee opschiet. Ik kan je wel verklappen dat het lekkerder is.

Het gaat mij vooral om de smaak.

En heel stiekem ook wel om het gehele proces van iets met je eigen handen maken, er tijd in steken, het geduld opbrengen en dan uiteindelijk de blijdschap als je weer een heerlijke bak yoghurt voor je neus hebt.

Is yoghurt maken arbeidsintensief?

Absoluut niet! Binnen vijf minuten heb je melk in een instant pot gegoten en de machine aangezet. Zo simpel is het! Daarna kun je 10-12 uur lang doen wat je moet of wil doen. Dan is de yoghurt klaar!

Wil je er echt dikke yoghurt van maken, dan heb je na het hele proces nog vijf minuten nodig om de yoghurt in een theedoek in een vergiet te hangen. En dan heb je weer minimaal 4 uur de tijd aan je zelf.

Al met al is yoghurt maken in een instant pot dus maar tien minuten werk!

(plus een dag wachttijd)

Yoghurt met een smaakje

Ben je dol op yoghurt met stukjes fruit? Of yoghurt met een smaakje? Prak of pureer een handje ontdooide frambozen en roer deze door de yoghurt. Je hebt de lekkerst vruchtenyoghurt die je je bedenken kunt.

yoghurt maken

Zo maak je yoghurt

Prep: 10 min
Kook: 10 uur
Uitlekken (minimaal): 6 uur
Totaal: 16 uur 10 min
Porties: 1.5 liter
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Heerlijk romige yoghurt maak je gewoon zelf in de instant pot. Je hebt er geen omkijken naar! En daarna kun je er een lekkere dikke yoghurt van maken.

Benodigdheden

Ingrediënten

 • 3 liter houdbare volle melk UHT
 • 2 el yoghurt met levende bacteriën, op kamertemperatuur
 • 2 capsules probiotica optioneel

Instructies

 • Start met een superschone instant pot. Twijfel je? Doe er wat water in, draai het ventiel dicht en zet de machine op steam voor 2 minuten.
 • Schep 2 eetlepels yoghurt in een bakje en giet daar een klein beetje melk bij. Roer dit goed door elkaar zodat er geen klontjes meer in zitten. Eventueel kun je hier de inhoud van 2 probiotica capsules doorheen roeren.
 • Giet de melk in de instant pot en roer er het yoghurt/melk mengsel langzaam door.
  yoghurt maken
 • Draai de deksel op de pan, start de machine door op de yoghurtfunctie te drukken. Hij staat standaard ingesteld op 8 uur. Hoe langer je hem instelt hoe zuurder de yoghurt. Ik zet hem meestal op 12 uur.
 • LET OP normaal gesproken telt de klok af, bij de yoghurtfunctie loopt de tijd op!
 • Als de yoghurt klaar is verschijnt er YoGT op het display.
  yoghurt maken
 • Je kunt de yoghurt nu voorzichtig in potten of een goed afsluitbare bak schenken óf je gaat nog even verder om er Griekse yoghurt van te maken.

Griekse yoghurt variant (hangop)

 • Neem een grote pan en zet daar een vergiet in. Maak een theedoek of hydrofieldoek nat en drapeer deze over het vergiet.
 • Schenk hier de yoghurt in en sluit af met een deksel. Zet het geheel in de koelkast of schuur/garage/bijkeuken.
  yoghurt maken
 • Na een aantal uren is de yoghurt lekker dik en romig en heb je flink wat wei over.
 • Schep de yoghurt in potten of een goed afsluitbare bak en giet de wei in een schone glazen fles of pot.

Sylvia’s tips

Na het laten uitlekken van de yoghurt hou je flink wat wei over. Wei is een gezond goedje dus gooi het niet weg! Gebruik het bijvoorbeeld:
 • in je smoothie 
 • voeg het toe aan je groentenbouillon
 • gebruik het in plaats van zout om te fermenteren, het gehele proces verloopt dan wat sneller
 • maak er een zomerse drank van
 • drink het puur, maar lekker is dat niet
 • roer wat door je pannenkoekenbeslag
 
En er zijn vast nog meer toepassingen te vinden.
Dessert, Ontbijt
Nederlands
Griekse yoghurt, Hangop, Yoghurt, Yoghurt maken
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 790 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

2 gedachten over “Zo maak je yoghurt”

 1. Hoi Sylvia, bedankt voor het delen van je ervaring en recept.
  Gisteren had ik zelf yoghurt gemaakt met de instant pot. Ooit al eens een poging gedaan maar die was niet zuur genoeg.

  Nu maakte ik met 1 liter volle verse melk van de supermarkt, 1 liter perfecte yoghurt.
  Ik heb op 1 liter melk 3 eetlepels yoghurtstarter en 1 capsule probiotica gebruikt. Na 28 uur had ik de perfecte yoghurt qua dikte, structuur en smaak. (Dikte van kwark)

  Ik was benieuwd hoeveel ik in 1x kon maken en zie dat jij 3 liter in de pan doet. Dat ga ik de volgende keer ook doen. Bedankt voor de tip!
  Groetjes, Monique

  Beantwoorden
  • Hej Monique,

   28 uur?! Dat is een flinke tijd zeg. Na tien uur giet ik de yoghurt in een vergiet met theedoek en dat laat ik dan nog een paar uur staan, ook om dikke yoghurt te krijgen. Mijn man is er dol op. Ik ga jouw manier ook een keer proberen. En inderdaad is drie liter geen enkel probleem in de instant pot die ik heb.

   Groetjes,
   Sylvia

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Review