Zelfgemaakte vinaigrette – mediterraan

Zoals met veel dingen ben ik vinaigrette pas laat in mijn leven gaan waarderen. Het fijne van een zelfgemaakte vinaigrette is dan ook dat je de smaken kunt aanpassen naar jouw wens. Salades – waar ik gek op ben – worden nog smakelijker met een goede vinaigrette of dressing.

Deze simpele vinaigrette maakt van iedere salade een mmmmmm-salade, bijvoorbeeld over deze Griekse salade.

Als je trouwens eenmaal de smaak te pakken hebt van het zelf maken, dan wil je steeds meer zelf maken. En heb je toch dan toch eens een dressing of vinaigrette in de supermarkt gekocht (want tijdgebrek) dan heb je al gauw spijt. Er gaat gewoon niets boven zelfgemaakte voeding. En of dat nu gaat om soep, saus, dressing of salades: met liefde en smaken waar je van houdt wordt alles beter.

Het verschil tussen dressing en vinaigrette

Iedere vinaigrette is een dressing, maar niet iedere dressing is een vinaigrette.

Het verschil tussen een vinaigrette en een dressing zit hem in de ingrediënten. Vinaigrette komt af van vinaigre, wat Frans is voor azijn. Vinaigrette wordt dan ook gemaakt op basis van olie en azijn. Dressing daarentegen moet gebonden zijn, voor het binden wordt een eidooier, mayonaise of yoghurt toegevoegd.

Wat is vinaigrette?

Vinaigrette is een klassieke dressing voor over de salade. Je maakt het door in een verhouding van 3:1 olijfolie te mengen met wijnazijn. Vervolgens breng je het op smaak met peper en zeezout. Je kunt heerlijk variëren door toevoeging van bijvoorbeeld verse tuinkruiden, knoflook, mosterd of ahornsiroop. Bij gebrek aan verse tuinkruiden zijn gedroogde een goede vervanging, alhoewel er natuurlijk niets gaat boven verse tuinkruiden.

griekse salade
Een salade wordt lekkerder met een goede dressing of vinaigrette

Recept vinaigrette

vinaigrette

Zelfgemaakte vinaigrette – mediterraan

Kook: 5 minuten
Porties (aanpasbaar):4 porties

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 el citroensap
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl oregano, gedroogd
  • peper en zout

Instructies

  • Voeg alle ingrediënten toe aan een schaaltje en roer tot alles goed is gemengd. Gebruik hiervoor een vorkje of een mini garde.
  • Proef en voeg eventueel nog wat meer peper of zout toe. Gebruik je een andere soort azijn, voeg dan eventueel een beetje ahornsiroop toe.
  • Giet de vinaigrette over je salade.

Notities

Je kunt de vinaigrette een week goed houden in de koelkast.
Dit gehele recept geeft genoeg vinaigrette voor een salade voor 4 personen.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Rode wijnazijn – je kunt dit prima vervangen door witte wijnazijn: dat is ook heerlijk. Gebruik je echter naturel azijn, appelazijn of een balsamico dan wil je misschien een drupje of theelepeltje ahornsiroop toevoegen. Een zoete hint kan iedereen wel waarderen. Maar nodig is het zeker niet.

Hoe lang kun je vinaigrette bewaren?

Je kunt het zeker een week goed houden in de koelkast in een goed afgesloten potje of flesje. Haal de vinaigrette een half uurtje voor gebruik uit de koelkast en schud alles even goed door elkaar. 

Maar om eerlijk te zijn, het is zo simpel om te maken en zo snel klaar, dat je het net zo goed vers kunt maken op het moment dat je het nodig hebt. Op die manier heb je altijd lekker verse vinaigrette.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie

Beoordeling