Zo maak je chiapudding

Lees in dit artikel alles over chiazaad en leer hoe je zelf chiapudding maakt. Met dit basisrecept kun je alle kanten uit.

chiapudding

Chiapudding is het meest simpele, snelle en gezonde ontbijtje wat je je bedenken kunt. Het enige wat je hoeft te doen is chiazaad samen met melk te roeren en een paar uur later is het klaar. Je kunt er nog wat zoets – als maple syrup – aan toevoegen, maar nodig is dit zeker niet.

Om een lekkere zuivelvrije en vegan chiapudding te maken gebruik je kokosmelk, amandelmelk of cashewmelk. Cashewmelk is echt mijn favoriet!

De eerste keer dat ik chiapudding maakte was ik verbaasd dat dit alles was: melk en chiazaad. Ik vond het een vreemde substantie en een beetje smakeloos als ik eerlijk ben.

Maar toen realiseerde ik me dat je een boterham ook niet zonder beleg eet! Dus nu maak ik werk van de chiapudding. Nou ja, echt werk is het niet, je bent in een mum van tijd klaar!

Gezondheidsvoordelen van chiazaad

Chiazaden zitten vol antioxidanten, vezels, calcium, mangaan en gezonde vetten, zoals Omega3. Erg goed dus voor de spijsvertering, goed voor het hart, sterke botten en het helpt de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen.

Hoe maak je chiapudding

  • Meng 2 eetlepels chiazaad met een ½ cup melk in een glazen schaaltje en roer dit goed door elkaar. Wil je het zoet? Voeg dan wat maple syrup toe.
  • Laat het 15 minuten rusten en roer dan opnieuw goed.
  • Laat het minimaal 4 uur in de koelkast staan.

Kun je chiapudding warm eten

Omdat niet iedereen koude dranken of voeding kan verdragen, ben ik gaan uitzoeken of je deze pudding ook warm kunt eten. Ik probeerde het op de volgende 3 manieren.

  • Meng het chiazaad met de melk goed door elkaar en laat het 15 minuten rusten. Giet het dan in een pan en verwarm het – al roerend – op laag vuur. Schenk het in een schaaltje en serveer direct. De chiapudding is meer pap dan pudding en de zaadjes zijn nog wat knapperig. Een goede oplossing.
  • Verwarm de melk in een pan maar laat het niet koken. Doe de chiazaadjes in een schaaltje en giet de warme melk erover. Meng alles goed door elkaar en laat het 15 minuten rusten om in te dikken. Ook nu is het meer pap dan pudding, maar de zaadjes lijken wat zachter. De chiapudding is nu ook minder warm dan bij de eerste oplossing omdat je het na verwarmen 15 minuten hebt laten staan. In mijn ogen een betere oplossing.
  • Wil je vooruitwerken (mealpreppen) hou dan het basisrecept aan. Op die manier hebben de zaadjes de tijd gehad om te transformeren tot een lekkere pudding. Verwarm de pudding een seconde of 30 in de magnetron. De beste oplossing.

Chiapudding tips

  • Deze portie is echt genoeg! 2 eetlepels chiazaad en een halve cup melk is meer dan genoeg voor een goed vullend ontbijt.
  • Persoonlijk vind ik de pudding op deze manier het lekkerst. Maar wil je het wat dunner, voeg dan gerust wat meer melk toe.
  • Koken is creatief zijn. Dat geldt zeker ook met chiapudding. Voeg bijvoorbeeld wat kaneel of kardemom toe. Strooi er wat noden en zaden over. Gebruik fruit uit het seizoen of neem diepvriesfruit. Geroosterde kokos erover is ook heerlijk.
  • Werk vooruit. Dit basisrecept leent zich uitstekend om te mealpreppen. Ik maak de chiapudding altijd in deze weck potjes. Die zijn perfect omdat ze ook in de vriezer kunnen. In de koelkast is chiapudding een kleine week houdbaar, in de vriezer een paar maanden. Haal de avond van tevoren een potje uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien. Kun je lekker geniet met het ontbijt!

Meer recepten met chiazaad

chiapudding

Zo maak je chiapudding

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Met dit basisrecept voor chiapudding kun je alle kanten op.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Wachttijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 5 minuten
Porties: 1 persoon

Ingrediënten

Basis chiapudding

  • 2 el chiazaad
  • ½ cup melk

Chocolade chiapudding

  • 2 el chiazaad
  • ½ cup melk
  • 1 el cacapoeder

Optioneel

Instructies
 

  • Voeg de chiazaden en melk toe aan een afsluitbaar schaaltje van 250 ml en roer het goed door elkaar. Voor de chocoladevariant roer je nu ook de cacaopoeder door het mengsel.
  • Laat dit 15 minuten afgedekt staan, de substantie moet nu wat dik of geleiachtig zijn. Roer het dan nogmaals goed door elkaar. Schraap goed langs de randjes van de bodem.
  • Dek het schaaltje af en zet het in de koelkast tot gebruik of bewaar het in de vriezer.
Dessert, Ontbijt
Nederlands
Chia recept, Chiapudding, Chiapudding recept, Chiazaad
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info