Zo maak je groentebouillon

In Amerikaanse recepten zie je heel vaak staan dat ze een bepaald merk groentebouillon gebruiken.n Dit is dan al klaar. In Nederland heb ik dat nog niet gezien, althans niet in de reguliere supermarkten. Dus gebruik ik altijd bouillonblokjes. Ook makkelijk natuurlijk, maar vaak wel erg zout. Ik laat je daarom graag zien hoe je zelf groentebouillon maakt, zonder zout en zonder andere toevoegingen. Zelf maken is bovendien erg makkelijk!

Opmerking bij de ingrediënten

  • Gedroogde paddenstoelen – porcini heb ik altijd wel in huis omdat het zo snel lekker veel smaak afgeeft aan gerechten.
  • Witte miso – miso is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse keuken. Het wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en een bepaalde schimmel. Soms wordt er ook rijst, gerstzeewier of andere ingrediënten aan toegevoegd. De dikke pasta wordt gebruikt voor sauzen, soepen, inleggen van groenten of misosoep van te maken. Het bevat een grote hoeveelheid proteïnevitaminen en mineralen. Je kunt witte miso niet ongestraft vervangen door rode of bruine miso, de smaak is wezenlijk anders! Je kunt voor deze bouillon de witte miso vervangen door tahin. Voor een gluten- en sojavrije groentebouillon moet je de misopasta sowieso vervangen.
  • Het ontbreken van zout – in dit recept wordt bewust geen zout gebruikt. Omdat je de groentebouillon op meerdere manieren kunt gebruiken zou het niet handig zijn om er al zout aan toe te voegen. Een kopje bouillon drinken wil je misschien minder zout hebben, dan het gebruiken om iets in te koken. Beter dus voeg je het zout toe op het moment dat je het gaat gebruiken.

Bewaren & Gebruiken

Zodra de bouillon volledig is afgekoeld kun je het verdelen over goed afsluitbare bakjes. Je kunt de bouillon ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast en tot wel 3 maanden in de vriezer. Ook handig is om een gedeelte in een (afsluitbare) ijsblokjeshouder te bewaren. Soms heb je maar een klein beetje nodig, zo’n blokje is dan snel gepakt.

Gebruik de bouillon daar waar er in een recept om groentebouillon wordt gevraagd of neem een kopje als hartige opkikker. Maar je kunt ook je aardappelen of groente koken in een laagje groentebouillon. Lekker hartig!

groentebouillon

Groentebouillon

Kook: 1 uur 45 minuten
Porties (aanpasbaar):2 liter

Ook nodig

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 1 medium ui, grof gehakt
  • 1 wortel, in dikke plakken
  • 2 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 paddenstoelen, gedroogd
  • 10 gram peterselie, gehakt
  • ½ tl peper
  • 2 el witte miso
  • hartige kruidenmix, naar smaak

Instructies

  • Verwarm 250 ml water in een grote soeppan, op middelmatige warmtebron. Voeg de ui, wortel, selderij en knoflook toe en kook 5 minuten.
  • Roer de paddenstoelen, peterselie en versgemalen peper erdoor. Schenk de rest van het water erbij en breng aan de kook. Zet de warmtebron laag en laat het geheel 1,5 uur sudderen.
  • Zet de warmtebron uit, laat het mengsel afkoelen en giet het dan in de blender. Mix tot je een egale bouillon hebt. Giet de bouillon weer terug in de pan.
  • Schep ongeveer 100 ml bouillon in een schaaltje en voeg hier de miso aan toe. Meng dit goed voordat je het geheel terug doet bij de bouillon. Breng op smaak met de hartige kruidenmix.
  • Laat de bouillon volledig afkoelen.

Notities

NOTE: If you don’t have time to make your own broth, you can buy salt-free vegetable broth or salt-free vegetable bouillon cubes, available in natural food stores or online. medium onion, coarsely chopped

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie

Beoordeling