Hazelnootpasta gebruik ik regelmatig. Het is niet alleen lekker op je boterham, maar ook als dip bij een appel. Een heerlijke gezonde snack tussendoor dus. Eén theelepel is voldoende om ieder appelpartje van een heerlijke hazelnootsmaak te voorzien.

Voor de liefhebber van Nutella kan ik alvast verklappen dat je dit ook zelf kunt maken! Deze homemade Nutella is stukken lekkerder dan de gekochte versie in de supermarkt. Daarnaast weet je precies wat er in zit. Stukken minder suiker en andere toevoegingen.
Wanneer ik hazelnootpasta maak, laat ik een klein beetje achter in de machine om daar Nutella van te maken. Op die manier weet ik zeker dat ik er niet te veel van kan eten! Maar mocht ik een ontzettende trek in zoet krijgen, dan is dit mijn reddende engel.
De ingrediënten
Voor pure hazelnootpasta heb je enkel geroosterde hazelnoten nodig. Maar wil je er een heerlijke Nutella van maken dan heb je nog 5 andere ingrediënten nodig.
Geroosterde hazelnoten zijn natuurlijk het hoofdingrediënt van deze pasta. Doordat de hazelnoten geroosterd zijn krijgt de pasta een heerlijke diepe smaak.
Kokosolie zorgt ervoor dat de Nutella wat dikker wordt dan de pure hazelnootpasta. Hierdoor is het meer smeerbaar dan vloeibaar.
Cacaopoeder heb ik altijd in huis, maar je kunt ook chocolade gebruiken. Neem in dat geval een halve cup chocolade en smelt dit in de magnetron of au-bain-marie.
Kokosbloesemsuiker geeft de Nutella een lekkere zoete smaak.
Vanilla extract is optioneel, je kunt het prima weglaten. Het geeft de Nutella een net wat diepere smaak.
Zeezout zorgt voor balans.
Hoe maak je hazelnootpasta
Je kunt hazelnootpasta makkelijk maken in een keukenmachine of blender. Wil je je blender gebruiken, wees er dan zeker van dat hij een zeer krachtige motor heeft!
De hazelnoten doorlopen verschillende stadia voordat het pasta is: hazelnoten, stukjes, korrelige structuur, meel, droge pasta, smeuïge vloeibare pasta.
Bewaren
De pure hazelnootpasta bewaar ik in het keukenkastje. Ga je de Nutella-variant maken bewaar het dan in de koelkast. De supermarkt-variant bevat conserveermiddelen en dergelijke waardoor dit prima houdbaar is in de kast. Het is 2-3 weken houdbaar in de koelkast. Als de Nutella iets te dik is geworden naar je zin, kun je het in de magnetron een paar seconden verwarmen zodat het weer beter smeerbaar is.

Voeg eens een theelepel toe aan deze overnight banana oats.

Hazelnootpasta
Benodigdheden
Ingrediënten
- 2 cups hazelnoten geroosterd
Om Nutella te maken
- 2 el kokosolie
- ⅓ cup cacaopoeder
- ⅔ cup kokosbloesemsuiker
- 1 tl vanille extract
- snuf zeezout
Instructies
- Stort de hazelnoten in de keukenmachine of blender.
- Maal totdat er een vloeibare romige pasta ontstaat. Dit duurt ongeveer 5 minuten, afhankelijk van de sterkte van je machine.
Om Nutella te maken
- Voeg kokosolie, cacaopoeder en kokosbloesemsuiker toe en meng dit nog een minuutje.
- Schenk of schep het over in een pot.