Deze kruidige sperziebonen zijn heerlijk en doen het heel goed als onderdeel van een rijsttafel. Wanneer je dit eet als bijgerecht kunnen er natuurlijk meer mensen van eten dan de 2-3 personen die ik hier onder vermeld.
Indien je diepvries boontjes hebt kun je deze stap overslaan: dop de boontjes en kook ze beetgaar. Gooi ze in een vergiet en spoel ze af onder koud water. Straks gaan ze namelijk nog weer een keer in de pan en ze moeten niet te slap worden natuurlijk.
Snijd de ui in stukken en wrijf deze samen met de knoflook, zout, laos, taotjo en sambal in de vijzel tot een pasta. Geen zin in de vijzel? Gebruik dan een staafmixer, blender of keukenmachine.
Fruit de boemboe op niet al te hoog vuur, een minuut of drie, tezamen met de salam blaadjes.
Voeg nu de bouillon, ketjap en gula djawa toe. Meng dit goed, zodat de gula djawa ook goed is opgenomen. Snijd ondertussen de peper in dunne ringetjes - verwijder de zaadlijst en zaadjes om het minder pittig te maken.
Voeg de boontjes en peper toe aan de pan en laat het geheel nog even pruttelen en een beetje inkoken. Het gerecht moet vooral niet droog zijn, maar het moet ook geen soep worden.
Snijd ondertussen de cherry tomaatjes in vieren en voeg ze nu toe. Schep het geheel nog een paar keer om en serveer.