Was of boen de groenten goed schoon. Was de spliterwten met behulp van een zeef. Herhaal dit tot het water niet meer troebel ziet.
Schil de knolselderij en wortelen en snijd ze in blokjes. Snijd de prei in halve ringen. Pel en snipper de ui.
Doe de spliterwten, groenten en laurierblaadjes in de binnenpan van de InstantPot. Schenk het water erbij en voeg de bouillonpoeder (optioneel) toe. Breng op smaak met peper en zout.
Draai de deksel op de pan en zet het ventiel op "seal". Druk op de soepfunctie en stel - als dit niet al automatisch gaat - de tijd in op 25 minuten.
Zodra de pan op druk is hoor je een signaal en gaat de tijd lopen. Na 25 minuten hoor je weer een signaal. Laat de lucht op natuurlijke wijze ontsnappen, totdat het ventiel naar beneden valt.
Verwijder het deksel van de pan. Vis de laurierblaadjes eruit en zet de staafmixer in de soep.
Snijd de bladselderij fijn en garneer de soep hier mee.
Optioneel
Snijd de rookworst in plakjes en verwarm deze in de soep.