FAQ’s

Hoe is Silphya’s Kitchen ontstaan en waar komt de naam vandaan?

Nadat ik eind 2011 heel erg ziek werd startte ik een blog als uitlaadklep, een soort dagboek. Dat veranderde langzaam in een persoonlijk kookschrift. Het heette toen nog Headvillage things, maar was wel al te vinden onder deze domeinnaam.

De naam veranderde in Silphya’s Kitchen toen het meer en meer een kookblog werd en ik zelfs bezoekers begon te krijgen, anders dan familie en vrienden. Eigenlijk is het dus gewoon Sylvia’s Keuken.

Waarom dan Silphya? Een jaar of dertig geleden werkte ik als secretaresse bij een ingenieursbureau. Ik had toen een collega die mij per interne post iets toe moest sturen. Hij wist niet hoe hij mijn naam moest schrijven en maakte er toen heel fraai Silphya van. Dit vond ik zo mooi dat ik dat tot aan de dag van vandaag ben blijven gebruiken.

Door de jaren heen zijn de persoonlijke verhalen op de achtergrond geraakt en namen de recepten de overhand. Tijdens die jaren hebben verschillende diëten de revue gepasseerd en had ik geen duidelijk beeld welke kant ik uit wilde.

Nu – met diagnoses als artrose, Hashimoto, fibromyalgie en diverticulose – is het mij pijnlijk duidelijk geworden dat gezondheid altijd op nummer 1 zou moeten staan en dat het zeker niet vanzelfsprekend is. Je bent nooit te oud om te leren.

Volg je nu een speciaal deet?

Na veel ge-jojo, vallen en opstaan is het voor mij duidelijk geworden dat ik me het beste voel bij voldoende beweging, flink veel groente, een gezonde dosis fruit, volkoren producten, peulvruchten, kiemgroenten en niet te veel vlees. Bewerkte voedingsmiddelen gebruik ik niet of nauwelijks meer.

Veel bewerkte producten kun je met een beetje inzet ook zelf maken. Niet altijd goedkoper, wel altijd beter voor je lijf.

Met mijn recepten wil ik je laten zien dat gezond ook lekker is! Misschien zelfs wel lekkerder.

Kan ik de ingrediënten in jouw recepten vervangen?

Jazeker! Mijn inspiratie komt ook van internet en uit kookboeken. Regelmatig pas ik daarbij recepten aan naar eigen inzicht. Experimenteer! Koken is niets meer dan creatief zijn. De meeste vreemde combinaties leiden vaak tot heerlijke gerechten. Als ik er aan denk zet ik zelf ook al vervangende producten in het recept. Ik raad je aan om op te schrijven wat je doet, dan kun je het nog een keer herhalen. Iets waar ik vaak de mist mee in ben gegaan.

Komen er nog meer recepten bij de speciale diëten?

Veel mensen volgen, al dan niet om medische redenen, een speciaal dieet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een glutenvrij en lactosevrij dieet. Deze recepten zijn nu makkelijk terug te vinden in het menu. Niet ieder recept is al gecategoriseerd, dus er zullen er steeds meer bij komen.

Welke keukenhulpjes en apparaten raad je aan voor een gezonde leefstijl

Alhoewel ik dol ben op mijn keukenapparatuur heb je voor een gezonde leefstijl natuurlijk niet heel veel nodig. Maar een aantal apparaten zou ik meteen vervangen willen hebben mochten ze onverhoopt stuk gaan. Sommige apparaten zijn misschien wat aan de dure kant, maar ze zijn de investering meer dan waard. Het gaat om je gezondheid tenslotte.

De volgende apparaten en keukenhulpjes gebruik ik het meest:

  • Blender – gebruik ik bijna dagelijks en soms meerdere keren op een dag. (smoothies, soep, notenpasta’s en veel meer)
  • Keukenmachine (noten hakken, raspen en meer)
  • Spiraalsnijder – erg handig wanneer je gaat mealpreppen (noodles van zoete aardappel, wortel, courgette en meer)
  • InstantPot – ik gebruik deze machine bijna dagelijks en soms meerdere keren op een dag. (yoghurt maken, slowcooking, peulvruchten en heel veel meer!)