Verse kruiden: gebruiken, bewaren, drogen en invriezen

verse kruiden

In veel recepten worden verse kruiden gebruikt. Heerlijk, zeker als je het uit je kruidentuintje haalt. Maar vaker koop je het in de supermarkt en heb je toch net even te veel. Weggooien is natuurlijk eeuwig zonde. Opties genoeg om deze kruiden te verwerken d.m.v. drogen of invriezen. Maar laten we beginnen met hoe je ze zou moeten bewaren.

Verse kruiden korte tijd bewaren

  • snijd dat wat je nodig hebt, en niet meer
  • spoel ze af onder de koude kraan
  • wikkel ze in vochtig keukenpapier
  • bewaar in de groentela van de koelkast

Dit werkt alleen niet voor basilicum, die moet je op kamertemperatuur bewaren. En stevige kruiden (denk bijvoorbeeld aan rozemarijn) die wikkel je niet in vochtig keukenpapier. Die kruiden bewaar je beter in een zakje in de koelkast. Je kunt ze op deze manier tot twee weken goed houden.

Verse kruiden drogen

Stevige kruiden (bijvoorbeeld tijm of laurier) kun je prima drogen. Houd daarbij in gedachten dat je de smaken wilt bewaren: dus lage temperatuur en kort drogen. Je kunt de kruiden op de volgende manieren drogen:

  • in de magnetron: 1-3 minute op de hoogste stand (niet teveel tegelijk!);
  • spreid de kruiden uit op een bakplaat: 6-12 uur op de laagste stand (deur op een kiertje!); of
  • in de buitenlucht: hang de kruiden op of leg ze op een bord en laat ze 1-2 weken drogen, vooral niet in het volle zonlicht.

Deze laatste manier vind ik overigens niet echt handig. Tenzij je een bijkeuken of iets dergelijks hebt. Maar je kunt natuurlijk ook een voedseldroogmachine aanschaffen, deze zijn te koop in verschillende maten en verschillende prijsklasses.

Deze kruiden kun tot wel 12 maanden goed bewaren indien je ze in een goed afgesloten pot op een donkere en koele plaats zet. Daarna neemt de smaak snel af.

Invriezen

Veel kruiden kun je prima invriezen. Ze blijven hierdoor maanden goed. Spoel de kruiden schoon onder koud water. Blancheer ze dan 1-2 minute, spoel ze af onder koud water en vries direct in. Dit kun je bijvoorbeeld doen door blaadjes in een zakje in te vriezen. Of, bij fragiele kruiden, doe je ze in een ijsblokjeshouder, giet er wat koud water over en vriest ze in. Bij de meeste gerechten is het geen problem als er water bijkomt.

Kruidenolie en -azijn

Heb je van verschillende kruiden een klein beetje over? Overweeg dan om een lekkere kruidenolie te maken. Voeg hiertoe wat kruiden aan olie toe en laat dit een paar dagen “trekken” in uitgekookte potten of flessen. Verwijder dan de kruiden en geniet van de geurige olie. Goede kruiden hiervoor zijn bijvoorbeeld tijm, munt en rozemarijn. Een pepertje, knoflook of schijfje citroen behoren ook tot de mogelijkheden. Deze olie kun je tot vier maanden bewaren. Dit zelfde trucje kun je natuurlijk ook toepassen met azijn.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *