De Pyramide van Austerlitz

Al heel lang stond het op ons lijstje om de Pyramide van Austerlitz eens te bezoeken. Op de een of andere manier kwam het er echter nooit van. En dat terwijl we toch heel vaak in de buurt zijn te vinden. Nu we onze fietsen nog op moesten halven van de camping – einde kampeerseizoen – besloten we de wandelschoenen aan te trekken en er toch eens naar toe te gaan.

Handig om te weten

Openingstijden

Er is genoeg te doen rondom het monument. Zo is er een speeltuin en een restaurant, zijn er verschillende wandelingen of een bezoek aan het moment zelf. Helaas hadden wij niet van tevoren informatie ingewonnen. Zo kwam het dat wij het monument enkel vanaf een afstandje konden bewonderen.

Voor informatie over openingstijden van het monument en het bezoekerscentrum: “Pyramide van Austerlitz“.

Zomerseizoen t/m 31 oktober
Restaurant en speeltuin
ma t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur
zaterdag en zondag 10.00 tot 18.00 uur

Winterseizoen t/m 9 april
Restaurant
Zondag 10.00 tot 18.00 uur

Toegangsprijs

Kinderen t/m 3 jaar : € 0,00
Kinderen t/m 12 jaar: € 1,50
Volwassenen: € 3, 50

Het ontstaan van de piramide

De Pyramide van Austerlitz ligt op het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug en het monument stamt uit de tijd van Napoleon. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend Napoleon Bonaparte. Hij was geïnspireerd door een veldtocht door Egypte, daarom koos hij voor een piramide. Op de top van de piramide een obelisk van hout. Deze raakte echter al snel in verval. Koning van Holland – Lodewijk Napoleon – gaf het monument de naam “Pyramide van Austerlitz” naar de veldslag in het huidige Tsjechië. De huidige obelisk werd in 1894 gebouwd, van steen. De piramide zelf werd nauwelijks hersteld.

auterlitz
Informatiebord over het Monument van Marmont
ReizenReizen

De wandeling

Vanaf de parkeerplaats liepen we eerst naar het informatiebord. Wanneer je rechts langs het bord kijkt zie je direct al de piramide. Je hoeft dus niet lang en ver te lopen voordat je er bent. Het gaat echter wel een beetje omhoog, misschien iets om rekening mee te houden.

Iets meer terug richting de weg waar we vandaan kwamen stonden de wandelingen aangegeven. Helaas niet in kilometers, maar in tijd. Wij kozen de wandeling van een uur en een kwartier – de groene route. Uiteindelijk was onze wandeling 6,66 km, inclusief een beetje afdwalen richting de vele paddenstoelen.

We liepen terug richting informatiebord en gingen op weg naar de piramide. Daar aangekomen liepen we rondom om uiteindelijk de groene wandeling te volgen. De paaltjes stonden duidelijk zichtbaar langs de route, ook al waren we twee keer misgelopen. Beide keren kwam het doordat ik mezelf bezeerde; eenmaal gezwikt op een boomstronk en eenmaal doordat ik mij openhaalde aan overhangende takken met doornen. Tsja… paddenstoelen doen mij doorgaans alles vergeten!

Paddenstoelen plukken

Voor zover ik weet is paddenstoelen plukken in Nederland niet verboden. Het is aan de beheerder van het terrein om de regels hiervoor op te stellen. Denk hierbij aan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Daar waar het wordt toegestaan is het op kleine schaal en voor thuisgebruik. Uitgangspunt is – ongeveer – 250 gram, een klein champignonbakje dus.

Paddenstoelen plukken is trouwens niet juist, paddenstoelen moet je snijden. In Zweden heb ik een heuse svampkniv aangeschaft. Helaas nog nooit in het wild gebruikt. Je kunt namelijk niet zomaar alle paddenstoelen eten. En zelfs mét een handboek op zak voel ik me niet zeker genoeg om te gaan experimenteren. Per jaar worden er ongeveer 160 vergiftigingsgevallen gemeld, liever ben ik er daar niet één van. Meer weten? Kijk eens op de website van de Vereniging Nederlandse Mycologen.

Naast paddenstoelen ben ik ook heel erg geïnteresseerd in (korst)mossen. Wist je dat rendierenmos in Zweden echt voer voor de rendieren is? En dat het er zacht en lieflijk uitziet, maar eigenlijk best hard is?

Als je een telefoon hebt met flinke zoomcapaciteit, zoom dan eens in op zo’n plakje mos wat je op de stoep, een bakje of een boom ziet. Je zult versteld staan van hoe mooi het is. Mijn eerste kennismaking met de schoonheid van mos was trompetmos.

Trompetmos uitvergroot. Foto: Zeelandnet.nl

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie