Pompoenbrood

Dit pompoenbrood vult goed, smaakt heerlijk kruidig en is gezoet met dadels.

pompoenbrood

Pompoenbrood is niet te vergelijken met brood, het hangt een beetje tussen cake en brood in. Maar ik kan je verzekeren dat het een heerlijk broodje is als ontbijt! Het is een simpel recept en de voorbereiding neemt maar tien minuten in beslag.

Na het maken van een pumpkin pie cheesecake en pumpkin pie pudding mousse was het slechts een kwestie van tijd voor er weer wat gemaakt zou worden met pompoen. Tot nu gebruikte ik eigenlijk altijd flespompoen, maar zo’n blik met puree is toch wel erg handig eerlijk gezegd!

Ingrediënten voor het lekkerste pompoenbrood

  • Havervlokken. Omdat ik altijd havervlokken in huis heb, maak ik ook zelf mijn meel met behulp van de Optimum 9200 blender. Je kunt ook kant en klaar meel aanschaffen.
  • Lijnzaad. Het zaadje dat goed is voor de darmen maar ook zorgt voor binding.
  • Pompoenkruiden. Omdat ik het in Nederland nooit tegenkwam ben ik de mix zelf gaan maken. Heb je het niet in huis, maar wel speculaaskruiden? Gebruik dat dan. De smaak is anders, maar niet minder lekker.
  • Dadels. Ik gebruik het liefst ontpitte medjoul dadels. Ze zijn iets groter, maar ieder andere soort is ook prima.
  • Sojamelk (of een andere plantaardige melk naar keuze). Ik gebruik ongezoete sojamelk, het recept wordt gezoet door de dadels en dat is voor mij zoet genoeg.
  • Pompoenpuree. Ook dat heb ik in de Nederlandse supermarkt nog niet in blik gevonden. Mijn dochter gaat graag naar een Amerikaanse winkel en neemt het dan voor me mee. Je kunt natuurlijk ook zelf even pompoen roosteren en daar puree van maken. Gebruik daarvoor zo’n ronde oranje pompoen, flespompoen smaakt anders.
  • Pompoenzaden. Dit maakt het plaatje af!

Een volledige lijst met ingrediënten en hoeveelheden plus instructies vind je onderaan de pagina

Puur natuur en met amandelpasta. Beiden heerlijk!

Zo maak je pompoenbrood

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C
  2. Maak meel van de havervlokken door ze een paar seconden in de blender te malen. Het hoeft niet superfijn te worden.
  3. Voeg de havermeel, lijnzaad, baking soda, bakpoeder en pompoen kruiden toe aan een grote kom en meng alles goed door elkaar.
  4. Doe de dadels, sojamelk, vanilla extract en pompoenpuree in de blender en maal tot er geen stukjes dadel meer te zien zijn.
  5. Voeg dit mengsel toe aan de droge ingrediënten en meng het heel goed door elkaar. Je wilt geen klontjes meer zien.
  6. Bekleed een broodvorm met bakpapier en schep het deeg erin. Maak de bovenkant glad met een spatel. Strooi nu de pompoenzaden erover en druk licht aan.
  7. Schuif de vorm in de oven en bak het pompoenbrood in 60 minuten gaar. Check na een uur met een satéprikker; komt deze er droog uit dan is het brood klaar.

Bewaar het brood maximaal een week in een luchtdichte trommel.

pompoenbrood
In plaats van boter gebruik ik ‘Violife boter’

Tips om het pompoenbrood nóg lekkerder te maken

Je kunt het pompoenbrood warm vanuit de oven serveren, maar dan is het nog wat klef. Heerlijk met cake, maar met dit brood vind ik het iets minder lekker. Ik laat het daarom goed afkoelen voordat ik het ga eten. Het pompoenbrood is ‘puur natuur’ erg lekker. Maar je kunt het nog feestelijker maken dan het al is.

Rooster een plak pompoenbrood in een droge koekenpan en besmeer het dan met amandelpasta. Of, en dat was nog lekkerder, besmeer het met wat (plantaardige) boter. Ik gebruikte de ‘boter’ van Violife, maar ik meen dat een kuipje Becel ook veganistisch is. Maar enkel theelepeltje agave- of ahornsiroop erover is ook heerlijk.

Ik denk dat je het zelfs als dessert kunt voorschotelen. Serveer er dan een klodder Oatly havergurt en vers fruit bij.

Ingrediënten over?

Als je nou speciaal voor dit recept een aantal ingrediënten hebt gekocht – of moet gaan kopen – wil je misschien wel weten wat je kunt doen met de overgebleven ingrediënten.

Met havervlokken kun je overnight oats maken of haver pannenkoekjes met fruit. Lijnzaad voeg ik tegenwoordig bijna altijd toe aan overnight oats, smoothies of mijn yoghurt na het eten. Maar ook in de all bran fruit bowl gebruik ik het. Pompoenzaden gebruik ik – samen met andere noten en zaden – in mijn zelfgemaakte granola en dadels gebruik ik o.a. in smoothies of om energierepen te maken.

pompoenbrood

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Porties: 8 plakken

Ingrediënten

  • 2 cups havervlokken
  • 1 el lijnzaad
  • 1 tl baking soda
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 tl pompoenkruiden
  • 1 cup dadels (ontpit)
  • ½ cup sojamelk (ongezoet)
  • 1 tl vanille extract
  • 1 3/4 cup pompoenpuree
  • ¼ cup pompoenzaden

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 175°C.
  • Maak meel van de havervlokken door ze een paar seconden in de blender te malen. Het hoeft niet fijn te worden.
  • Voeg de havermeel, lijnzaad, baking soda, bakpoeder en pompoenkruiden toe aan een grote kom en meng alles goed door elkaar.
  • Doe de dadels, sojamelk, vanilla extract en pompoenpuree in de blender en maal tot er geen stukjes dadel meer te zien zijn.
  • Voeg dit mengsel toe aan de droge ingrediënten en meng het heel goed door elkaar. Je wilt geen klontjes meer zien.
  • Bekleed een broodvorm met bakpapier en schep het deeg erin. Maak de bovenkant glad met een spatel. Strooi nu de pompoenzaden erover en druk licht aan.
  • Schuif de vorm in de oven en bak het pompoenbrood in 60 minuten gaar. Check na een uur met een satéprikker; komt deze er droog uit dan is het brood klaar.

Sylvia’s tips

Bewaar het brood maximaal een week in een luchtdichte trommel.
Ontbijt, Tussendoortje
Amerikaans
Pompoenbrood
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.

close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info