Pumpkin pie spice cheesecake

Eigenlijk ben ik best wel dol op cheesecake, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Totdat ik dus een recept tegenkwam voor een pumpkin spice cheesecake die je maakt in de IP. Toen was ik om. Het apparaat is tenslotte nieuw, dus ik moet er wel uithalen wat er in zit. En ik moet zeggen dat deze pumpkin pie spice cheesecake zo ontzettend lekker is dat ik hem vaker zal maken. Enige nadeel is wel dat ‘ie een beetje klein is ūüôā Maar misschien is dat ook maar beter ook!

Laat je niet afschrikken

De totaaltijd staat op 4 uur en 50 minuten en dat is natuurlijk best een lange tijd. Je kunt niet op zondagochtend denken dat je even een cheesecake kunt maken. Maar ja, ik heb dan ook geen idee hoe je een cheesecake ‘traditioneel’ moet maken… De tijd is opgebouwd uit 10 minuten voorbereiding, 10 minuten druk opbouw, 30 minuten hoge druk en vier uur minimaal afkoelen/opstijven in de koelkast.

Ik was de bloem vergeten toe te voegen… het duurde langer om de taart op te laten stijven. Zou dat daar aan liggen? Volgende keer toch maar even braaf alles toevoegen.

Pumpkin pie spice

Volgens mij is er in geen enkele Nederlandse supermarkt pompoenpuree of pumpkin pie spice te koop. Helaas. Maar de puree is natuurlijk zo gemaakt. Schil een pompoen (of koop kant en klare blokjes uit het versschap of de diepvries) en kook ze tot het zacht is. Giet het overgebleven/aanhangende vocht af en pureer de pompoen. Zo heb ik een aantal zakjes al klaarliggen in de vriezer voor allerlei verschillende recepten. Handig om in huis te hebben!

Mijn IP heeft een inhoud van ongeveer 6 liter. De taartvorm die daarin past is natuurlijk niet zo heel erg groot, 17,8 cm diameter. Ik gebruikte deze bakvorm met losse bodem. Om de pan makkelijk uit de binnenpot te halen heb ik een siliconen sling aangeschaft via Amazon.de. Maar je kunt ook zelf iets maken door een lang stuk aluminium folie af te scheuren, in de lengte in drie√ęn te vouwen en dat onder de cheesecake pan te plaatsen. Daarna haal je de uiteinden naar boven zodat je een soort hengsel hebt.

Zelf pumpkin pie spice maken is overigens een fluitje van een cent. Maak een grote hoeveelheid, want je kunt het bij heel veel recepten gebruiken. Klik hier om het recept te zien. Recepten waar je deze kruiden aan toe kunt voegen:

  • schil een appel, ontdoe van klokhuis en snijd in kleine stukjes. Leg de appelblokjes in een steelpan, voeg een klein beetje water en een theelepel pumpkin pie spice toe. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen. Schep in een kom en lepel er dikke yoghurt over. Eventueel nootjes of kokos als topping en wil je echt feest dan een lepel maple syrup toevoegen. Geweldig ontbijt!
  • cupcakes met een smaakje; voeg die overheerlijke pumpkin pie spice toe.
  • wat dacht je van een koffie verkeerd met een half theelepeltje van deze kruiden? Of wat slagroom op de koffie en daar wat kruiden over strooien? Heerlijk!
  • En zo kun je vast nog veel meer dingen bedenken.
pumpkin pie spice cheesecake

Pumpkin pie spice cheesecake

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Gang: Tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Bastogne, Monchou, Pompoen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Afkoelen: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 50 minuten
Porties: 6 personen

Ingredi√ęnten

  • 20 bastogne koeken
  • 1 handvol pecannoten
  • 4 el boter gesmolten
  • 400 gr monchou
  • ¬Ĺ cup bruine suiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • ¬ľ cup zure room
  • 1 tl pumpkin pie spice
  • 1 tl bloem

Instructies

  • Doe de bastognekoeken en pecannoten in de keukenmachine en maal tot een poederachtige kruimels. Heb je geen keukenmachine: doe dan alles in een plastic zak en sla het plat met een keukenroller. Voeg dan de gesmolten boter toe tot een samenhangende bal hebt.
  • Bekleed een cheesecake pan met dit mengsel, bodem en wanden.
  • Mix de monchou, zure room, eieren, bruine suiker, pompoenpuree en pumpkin pie spice goed door elkaar tot er een dik beslag ontstaat. Schep hier de bloem goed doorheen.
  • Giet het mengsel in de cheesecake pan.
  • Leg een vel keukenpapier over de pan en dek dit losjes af met aluminium folie.
  • Giet 1,5 cup water in de IP en plaats de cheesecake pan in de binnenpot van je IP en plaats de deksel. Draai het ventiel naar sealing en zet de timer op 30 minuten. Laat de lucht daarna op natuurlijke wijze ontsnappen.
  • Haal de cheesecake uit de IP en laat hem afkoelen. Je zult zien dat de vulling nog slap is, dat geeft niet, het komt goed!
  • Als de cheesecake is afgekoeld zet je hem minimaal vier uur in de koelkast. En dan smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *