BBQ gehaktrol met aardappelpuree

Ik ben dol op gehaktrollen, maar toch zijn ze soms erg droog. Dus toen ik een InstantPot (IP) kreeg en ook nog eens een recept tegenkwam voor een meatloaf uit de IP was ik om. Ik heb het geprobeerd en het was echt overheerlijk. Het gehakt was een beetje rul en zelfs sappig te noemen. Ik zal dus zeker vaker ‘meatloaf’ in de IP maken. Bovendien is het ook nog redelijk vlug klaar.

Uit de InstantPot of toch oven

Natuurlijk kun je de gehaktrol ook in de oven maken en aardappelpuree maak je ook gewoon in een pan klaar. Dus waarom toch de IP vraag je je misschien af. Ik vind het gewoon ontzettend makkelijk om meerdere dingen klaar te maken in één pan en buitengewoon fijn is het dat je er geen omkijken meer naar hebt; je zet de timer en je gaat wat anders doen. De timer staat bij mij hard genoeg om hem zelfs boven nog te kunnen horen.

Totale kooktijd

Verkijk je trouwens niet op de tijden die hieronder zijn aangegeven. De kooktijd is weliswaar maar 20 minuten, maar de pan moet eerst nog op stoom komen, wat zo’n tien minuten in beslag zal nemen. Dan gaat de timer pas lopen! In dit geval laten we de lucht handmatig weglopen, maar als je de pan zijn werk laat doen moet je nog weer eens een minuut of vijftien extra rekenen. In onderstaand recept staat dan ook 15 minuten voorbereidingstijd, 20 minuten kooktijd en een totale tijd van 45 minuten. De tijd om op stoom te komen is hier dus bij opgeteld.

bbq gehaktrol

BBQ gehaktrol met aardappelpuree

Kook: 20 minuten

Ook nodig

Ingrediënten

  • 6 grote aardappelen
  • 1 tl zout voor de aardappel
  • 1 laurierblad
  • 2 tenen knoflook
  • 450 gram rundergehakt
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 ei
  • ½ tl zout voor het gehakt
  • ½ tl peper
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • paneermeel of broodkruim, naar behoefte
  • ¼ cup Sweet Baby Ray's bbq saus
  • 6 plakken bacon
  • ¼ cup zure room
  • ¼ cup melk

Instructies

  • Bak de plakken ontbijtspek tot ze knapperig zijn. Laat ze afkoelen.
  • Was en schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Leg ze op de bodem van de InstantPot. Voeg het zout, de tenen knoflook en het laurierblad toe. Schenk er 1,5 cup water bij. Leg het rek op de aardappelen met de hengsels omhoog.
  • Mix het gehakt met knoflookpoeder, peper en zout, ei, paneermeel of broodkruim, bbq saus en de verkruimelde bacon.
  • Maak met koele handen een gehaktrol die in de IP past. Leg de gehaktrol op een stuk folie en vouw dat naar boven naar elkaar toe. De zijkanten kun je open laten of dichtdoen. Ik liet ze open zodat er eventueel wat gehaktvocht bij de aardappelen zou vallen. Leg dit nu op het rekje.
  • Plaats de deksel op de IP, draai het ventiel naar 'sealing' en zet de timer 20 minuten op high pressure.
  • Zodra de timer gaat laat je de lucht ontsnappen en haal je de deksel van de pan.
  • Besmeer de gehaktrol nu met wat extra bbq saus en plaats dit een paar minuten onder een loeihete grill.
  • Verwijder ondertussen het rekje uit de IP en gooi het laurierblaadje weg. Giet het water af. Voeg de nu de zure room en de melk toe en stamp de aardappelen tot een heerlijke puree. De knoflook geeft er een heerlijke smaak aan. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie