Kersttip: traditionele kaasfondue

Voor het eerst van mijn leven kaasfondue gegeten. Ik wilde er nooit aan omdat ik niet zo van ‘rare kazen’ houdt. Doe mij maar gewoon lekker oud, ouder en overjarige kaas. Maar manlievv vindt het geweldig, dus kaasfondue aangeschaft en aan de gang gegaan. Er zijn vele recepten te vinden, maar ik besloot de traditionele te maken. Hierbij moest de maïzena worden aangemaakt met de Kirsch. Dat heb ik dan ook braaf gedaan, maar ik vond daardoor de Kirsch erg overheersend, en er een soort van ‘op liggen’ in plaats van dat de kaas doortrokken was. Dus in mijn recept geef ik aan dat de wijn en de Kirsch tegelijk verwarmd moeten worden. Ik vond het heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar, maar dan ga ik experimenteren met andere kaassoorten!

Serveren met…

Stokbrood natuurlijk! Maar ook ananas, paprika of selderij is heerlijk. En wat dacht je van een blokje ham aan de vork, broodje erbij en dan door de kaas? Klinkt goed hè?! Heb jij nog meer suggesties, laat dat dan vooral achter in de comments hieronder.

kaasfondue

Traditionele kaasfondue

Een heerlijke traditionele kaasfondue voor een romantisch avondje met zijn tweeën
0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Kaasfondue
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2 personen

Benodigdheden

Ingrediënten

 • 300 gr Emmenthaler
 • 300 gr Gruyère
 • 1,5 el maïzena
 • 4 el kirsch
 • 250 ml droge witte wijn
 • 2 tenen knoflook
 • peper en zout
 • nootmuskaat naar smaak

Instructies

 • Rasp de kaas. Ik gebruikte hiervoor mijn keukenmachine, want dat gaat zo lekker vlug.
 • Verwarm de witte wijn en kirsch in een pan, maar laat het niet koken.
 • Snijd de knoflook doormidden en voeg toe aan het vocht. Laat maar lekker meesudderen.
 • Smelt dan beetje bij beetje de geraspte kaas in het vocht. Neem hier de tijd voor anders krijg je draderige kauwgomachtige kaas.
 • Maak een papje van de maïzena met wat witte wijn. Voeg een klein beetje toe aan de fondue, tot het de gewenste dikte heeft.
 • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 • Schenk het voorzichtig over in de fondueset.

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *