Kersttip: traditionele kaasfondue

Voor het eerst van mijn leven kaasfondue gegeten. Ik wilde er nooit aan omdat ik niet zo van ‘rare kazen’ houdt. Doe mij maar gewoon lekker oud, ouder en overjarige kaas. Maar manlievv vindt het geweldig, dus kaasfondue aangeschaft en aan de gang gegaan. Er zijn vele recepten te vinden, maar ik besloot de traditionele te maken. Hierbij moest de maïzena worden aangemaakt met de Kirsch. Dat heb ik dan ook braaf gedaan, maar ik vond daardoor de Kirsch erg overheersend, en er een soort van ‘op liggen’ in plaats van dat de kaas doortrokken was. Dus in mijn recept geef ik aan dat de wijn en de Kirsch tegelijk verwarmd moeten worden. Ik vond het heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar, maar dan ga ik experimenteren met andere kaassoorten!

Serveren met…

Stokbrood natuurlijk! Maar ook ananas, paprika of selderij is heerlijk. En wat dacht je van een blokje ham aan de vork, broodje erbij en dan door de kaas? Klinkt goed hè?! Heb jij nog meer suggesties, laat dat dan vooral achter in de comments hieronder.

kaasfondue

Traditionele kaasfondue

Prep: 5 min
Kook: 15 min
Totaal: 20 min
Porties: 2 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Een heerlijke traditionele kaasfondue voor een romantisch avondje met zijn tweeën

Benodigdheden

Ingrediënten

 • 300 gr Emmenthaler
 • 300 gr Gruyère
 • 1,5 el maïzena
 • 4 el kirsch
 • 250 ml droge witte wijn
 • 2 tenen knoflook
 • peper en zout
 • nootmuskaat naar smaak

Instructies

 • Rasp de kaas. Ik gebruikte hiervoor mijn keukenmachine, want dat gaat zo lekker vlug.
 • Verwarm de witte wijn en kirsch in een pan, maar laat het niet koken.
 • Snijd de knoflook doormidden en voeg toe aan het vocht. Laat maar lekker meesudderen.
 • Smelt dan beetje bij beetje de geraspte kaas in het vocht. Neem hier de tijd voor anders krijg je draderige kauwgomachtige kaas.
 • Maak een papje van de maïzena met wat witte wijn. Voeg een klein beetje toe aan de fondue, tot het de gewenste dikte heeft.
 • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 • Schenk het voorzichtig over in de fondueset.
Diner
Zwitsers
Fondue met kaas, Kaasfondue, Traditionele kaasfondue
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Foto: Pixabay

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 794 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

2 gedachten over “Kersttip: traditionele kaasfondue”

 1. Beste Silphya,

  Zelf ben ik niet zo’n voorstander van deze vorm van kaasfondue. Ik heb bij dit gerecht altijd het gevoel van. Zo, ik heb gegeten, een compleet verzadigd gevoel en als ik dan naar bed ga vraag ik mij af: Hoe zal ik eens gaan liggen om dat gevoel kwijt te raken? Het doet niets af aan gerecht maar niet mijn voorkeur. Zelf maak ik de kaasfondue op een zachtere wijze zodat je dat gevoel niet hebt. Geen drank (dus ook geschikt voor kinderen) , gewoon Hollandse kaas en erg lekker. ik zou dit recept graag met jou delen maar weet niet hoe.

  Beantwoorden
  • Hej John,
   Ik heb hier zo smakelijk om moeten lachen, want het is inderdaad wel heel herkenbaar dat gevoel! En ik denk zomaar dat er meer mensen zijn die daar last van hebben. Je kunt het recept met me delen door het contactformulier in te vullen. Die vind je in de groene balk hierboven onder ‘Contact’. Zou het graag ontvangen!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Review