Stevige haverkoeken met banaan en pecannoten

Taarten en koekjes bakken is niet echt mijn ding, maar deze haverkoeken met banaan en pecannoten zijn toch wel zó simpel om te maken, dat zelfs ik dit leuk vind! Hoe vaak zie je niet snoeperijen aangeprezen worden als “gezond”? Naar mijn idee té vaak, maar deze noem ik toch ook echt wel gezond hoor.

Of je nu wilt genieten in het weekend of op een doordeweekse dag, deze koeken zijn dé perfecte snack. Door de ingrediënten is het ook nog eens geschikt als ontbijt. En het is eens een leuke twist op de bekende overnight oats, haver pannenkoeken en havermoutpap. Ze zorgen voor energie en zijn op de koop toe ook nog eens superlekker.

De koeken zijn niet knapperig zoals je bij koekjes verwacht, maar hebben een heerlijke chewy structuur.

haverkoeken

Recept stevige haverkoeken

Stevige haverkoeken met banaan en pecannoten

Mijn bananen haverkoeken stillen de trek en zijn geschikt voor ontbijt of tussendoortje.
Kook: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):9 stuks

Ingrediënten

  • 2 bananen, 3 als ze klein zijn
  • 180 gram havervlokken
  • 2 el pecannoten, plus 9 voor garnering

Optioneel

  • lijnzaad, chiazaad
  • pompoen- of zonnebloempitten
  • chocolate chips
  • gehakte noten
  • stukjes gedroogd fruit
  • specerijen, bijvoorbeeld kardemom, kaneel of ponmpoenkruiden

Instructies

  • Zet de oven aan op 175°C.
  • Pel de bananen, breek ze in stukken en leg ze in een grote schaal. Prak ze tot puree met een vork.
  • Gebruik je specerijen? Voeg ze dan nu toe en roer ze nog even door de bananenpuree.
  • Schep de fijne havervlokken door de bananenpuree met een vork. Roer net zo lang tot alles is opgenomen door de havervlokken. Je krijgt een dik, plakkerig soort deeg.
  • Hak de pecannoten fijn, maar houd er 9 achter voor garnering. Prak de fijngehakte noten door het deeg.
  • Schep bolletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Het zakt niet in en loopt niet uit, dus de koeken vorm je nu met je vingers. Druk ze een beetje plat en maak ze mooi rond.
  • Schuif de bakplaat in de oven. De haverkoeken zijn redelijk snel klaar; na ongeveer 13 minuten moeten ze goed zijn. Ze verkleuren niet zo heel erg. Als de buitenkant droog en ze knapperig klinken als je er op tikt dan zijn ze klaar.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept
haverkoeken

Handige tips

  • Gebruik fijne havervlokken. Grove vlokken kun je gebruiken, maar die maken de koeken stugger en geven het een ‘rauwer’ mondgevoel.
  • Gebruik rijpe bananen. Hoe rijper de bananen hoe zoeter de koeken.
  • Gebruik een maatschep of portioneerlepel. Op deze manier zijn al je koeken even groot. Deze set van drie bolletjeslepels zijn bijvoorbeeld heel erg geschikt. Maar als je cupmaten hebt, kun je de kwartmaat gebruiken.

De koeken kunnen trouwens een beetje verkleuren na een paar dagen. Wees niet gealarmeerd, je kunt ze gewoon eten. Bananen verkleuren nu eenmaal.

Bewaaradvies

Je kunt de haverkoeken gewoon gelijk oppeuzelen, maar dat is misschien toch wat veel. Weet dan dat je ze ook kunt bewaren. Of maak met voorbedachte rade meteen een dubbele portie!

haverkoeken

In de kast: bewaar de haverkoeken in een – luchtdicht – afgesloten container. Je kunt ze op deze manier zeker vier dagen bewaren. Ik gebruik BPA-vrije dozen van de Ikea 365+ serie. Stapelbaar en ze mogen in de vaatwasser, magnetron én vriezer. Deze set is daarmee vergelijkbaar.

In de vriezer: je kunt ze ook invriezen en zo een paar maanden bewaren. Om de koeken niet aan elkaar te laten plakken tijdens het vriezen, scheid je ze met een stukje bakpapier. Handig als je eens niet zo veel tijd hebt. Je kunt ze de avond voor gebruik in de koelkast laten ontdooien. Ze zullen dan wel een ietwat andere structuur hebben.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie