Moussaka

Deze plantaardige moussaka valt zelfs in de smaak bij fervente vleeseters.

moussaka

Moussaka is een traditioneel gerecht op basis van aubergine, en afkomstig van de Griekse kok Tselementes. Hij wilde alle gerechten uit die tijd van het voormalige Ottomaanse rijk bannen. Het woord ‘moussaka’ is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris. Moussaka wordt in de Arabische keuken meestal koud opgediend.

Moussaka noem ik altijd het Griekse antwoord op lasagne. Vroeger werd er veelal lamsgehakt gebruikt in de saus, maar tegenwoordig ook vaak half-om-half. Als veganist laat ik het gehakt achterwege en geef er mijn eigen draai aan. Mijn man vond deze veganistische uitvoering ook heerlijk. Hij miste het gehakt niet. Net als in de ragu alla Bolognese variant die ik maakte.

Gelukkig kan je smaak in de loop der jaren veranderen. Net als lasagne vond ik moussaka vroeger ook niet lekker. Aardappelen waren niet aan mij besteed en een saus op basis van gehakt en bliktomaten was ook niet echt mijn ding. Maar sinds ik aardappelen eet en er ik-weet-niet-hoeveel blikken tomaten door gaan, besloot ik om me maar eens te wagen aan deze moussaka. En ik heb daar zeker geen spijt van!

moussaka

Ingrediënten voor vegan moussaka

  • Aubergine en aardappelen: de basis voor moussaka. Tegenwoordig wordt er ook wel vaak courgette in de moussaka gedaan. Lijkt me ook een prima variatie.
  • Linzen: ter vervanging van gehakt gebruik ik bruine linzen. Deze zijn stevig en hebben dus een klein beetje een bite.
  • Tomaten: een blik met tomatenblokjes werkt perfect in dit recept. Verse tomaten zouden het geheel te waterig maken.
  • Kruiden en specerijen: ik hou het in dit recept bij gedroogde oregano, verse knoflook en vegan bouillonpoeder. Optioneel zou je er nog wat kaneel of laurier aan toe kunnen voegen.
  • Plantaardige melk: om een bechamelsaus te maken heb je boter en melk nodig. Ik gebruik hiervoor ongezoete sojamelk en plantaardige boter van Violife.

Zo maak je de moussaka

  1. Snijden: snijd de ui en knoflook fijn en snijd de aubergine in plakken van ongeveer een halve centimeter.
  2. Klaarzetten: zet alle ingrediënten klaar, zodat je snel door kunt werken.
  3. Fruiten: fruit de ui en knoflook, voeg daarna de tomatenblokjes, linzen en oregano toe.
  4. Bakken: bak de schijven aubergine in een grillpan.
  5. Koken: maak de bechamelsaus van de plantaardige boter, bloem, oregano en bouillonpoeder.
  6. Samenstellen: bouw de moussaka laagje voor laagje op en plaats het gerecht 30 minuten in een oven van 200℃.

Printbaar recept met exacte hoeveelheden en instructies onderaan de pagina

moussaka

Serveren en bewaren

Omdat we beiden niet echt honger hadden besloot ik de moussaka te maken in twee kleine ovenschaaltjes. Deze hadden we bij Ikea gekocht als lunchbakjes met deksel die je aan vier kanten kunt sluiten. De bakjes zijn van de 365+ serie en kunnen in de vaatwasser en oven. Perfect dus! Er bleef namelijk inderdaad 1 bakje over, afsluiten en zo de vriezer of koelkast in.

Ook perfect dus wanneer ik een vegan en een carnivoor ovenschotel van het een of ander ga maken.

Op de een of andere manier vind ik een ovenschotel vaak zo ‘kaal’. In een Griekse salade had ik niet zo’n zin, bovendien had ik rucola en kiemgroenten in huis die op moesten. Dat was een heerlijke combinatie: pittige kiemgroenten-trio en het nootachtig pittige van de rucola in combinatie met de moussaka was heerlijk.

moussaka

Moussaka

Prep: 30 min
Kook: 30 min
Totaal: 1 uur
Porties: 2 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Benodigdheden

  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 250 gram aardappelschijfjes

Linzenvulling

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram linzen
  • 1 tl oregano
  • 1 blik tomatenblokjes

Bechamelsaus

  • 25 gram plantaardige boter
  • 15 gram tarwebloem
  • 250 ml sojamelk
  • 1 tl bouillonpoeder
  • 1 tl oregano

Instructies

  • Verwarm de oven op 200°C.

Linzenvulling

  • Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze in wat olie of water. Spoel ondertussen de linzen om en voeg deze samen met de oregano en tomatenblokjes toe. Strooi er wat versgemalen peper over. Roer dit goed door elkaar en zet het vuur uit.

Bechamelsaus

  • Verhit de plantaardige boter in een hapjespan en roer de bloem erdoor. Voeg al roerend, scheutje voor scheutje de melk toe. Roer de rest van de oregano en het bouillonpoeder erdoor. Roer er versgemalen peper door.

Samenstellen moussaka

  • Snijd de aubergine in plakken van ongeveer een halve centimeter en bestrooi met peper, eventueel ook zout. Bak de aubergine ongeveer 2 minuten per kant in een grillpan of koekenpan.
  • Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en bestrooi met zeezout.
    moussaka
  • Leg hier de plakken aubergine dakpansgewijs overheen.
  • Verdeel hier achtereenvolgens de linzenzulling en bechamelsaus over. Bestrooi de bechamelsaus met versgemalen peper en eventueel nog wat zeezout.
    moussaka
  • Plaats het gerecht in het midden van de oven, na ongeveer 30 minuten kun je aan tafel en genieten van deze heerlijke moussaka.
Diner
Grieks
Moussaka, Vegan moussaka
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!

Voedingswaarde
(volledig recept, exclusief peper en zout)
865,6 kcal | 103,2 gr koolhydraten | 26,5 gr vet, waarvan 13,2 gr verzadigd vet | 36,4 gr eiwit | 29,1 gr vezels | 1,2 gr zout

close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info