Ben jij ook zo dol op oliebollen? Wij wel, maar we hebben eigenlijk altijd te veel van die dingen. Dit jaar kreeg ik ook nog een schaal met zelfgemaakte krentenbollen. Dank je wel lieve bonuszoon. Ik vind ze een dag later altijd nog lekker, maar daarna hebben ze hun tijd echt wel gehad. Maar ik vind het zonde om weg te gooien! Dus besloot ik ze een tweede leven te geven.
Ontbijt, lunch of dessert
In plaats van oud brood waar je wentelteefjes van maakt, kun je oliebollen ook op deze manier benaderen. Omdat ze best al vet zijn, deed ik er verder eigenlijk niet zo heel veel mee.

Ik sneed de oliebollen (zonder krenten dus) in plakken en bestreek een koekenpan met wat kokosolie. Daarin bakte ik de schijven. Halverwege bestrooide ik de schijven met poedersuiker en kaneel en draaide ze om. Ook die kant werd bestrooid met kaneel en poedersuiker. Wat is dit een heerlijke manier van restverwerking!
Mijn man opperde al om nooit meer gewoon oliebollen te eten. Maar het beste moest nog komen!
Oliebollenpudding
Heb jij wel eens Oostenrijkse kaiserschmarn gegeten? Dat is een gerecht dat ontstaan is uit mislukte pannenkoeken. Althans, zo heb ik mij wijs laten maken.
Nou, dit is nog nét een tikkie lekkerder!

Ook hierbij haalde ik mijn inspiratie uit een broodgerecht: broodpudding. Deze keer is het echter geheel veganistisch.
Ingrediënten
- Krentenbollen: ik gebruikte voor dit gerecht krentenbollen, maar oliebollen zijn ook prima te doen. Voeg dan eventueel wat gewelde rozijnen of kleine stukjes appel toe. Daar wordt het wat sappiger van.
- Melk naar keuze: in mijn geval dus ongezoete sojamelk van Alpro. Maar ik denk dat het ook heerlijk is met amandelmelk.
- Slagroom: ik had geen (plantaardige) room in huis, maar wel een spuitbus met plantaardige topping. Dat werkte prima! En zoals je op de foto ziet spoot ik er ook nog maar een flinke klodder naast. Soms moet je er gewoon écht een feestje van maken.
- Eivervanger: voor onderstaand recept heb je twee eieren nodig. Bij Albert Heijn haalde ik een eivervanger in poedervorm. Ik had dus 2 theelepels poeder en 4 eetlepels water nodig voor onderstaande hoeveelheid.

Oliebollen dessert
Ingrediënten
- 6-8 krentenbollen
- 150 ml melk
- 150 ml slagroom
- 1,5 tl kaneel
- eivervanger
Optioneel
- poedersuiker
- blauwe bessen (of ander fruit)
- slagroom
Instructies
- Verwarm de oven tot 180°C.
- Snijd de krentenbollen in kleine stukken en verdeel ze over een ovenschaal.
- Meng de melk met kaneel, slagroom en eivervangers. Giet het mengsel over de krentenbollen.
- Zet het geheel ongeveer 40 minuten in de oven.
- Serveer de "oliebollenpudding" met blauwe bessen of ander vers fruit, slagroom of ijs en bestrooi met poedersuiker.