Broodpudding. Bij het woord alleen al werd ik een beetje ‘brrr…’. Brood eet je vers, geroosterd, oud als croutons of nou ja, want dan ook. Maar niet als pudding! Totdat ik een foto zag van broodpudding, toen dacht ik ‘dat heeft niets met pudding van doen’! Aangezien wij toch erg weinig voedsel weggooien besloot ik om ook maar eens zo’n broodpudding te maken. Ik had tenslotte nog oud brood liggen. Toen begon de zoektocht naar een lekker recept, want wat is zo’n broodpudding veelzijdig zeg!
Van budgetgerecht tot feestgerecht
Dit recept is natuurlijk ooit eens bedacht om van oud brood nog weer wat eetbaars te maken. Je kunt er iedere soort brood voor gebruiken natuurlijk en ook nog eens door elkaar. In onderstaand recept gebruikte ik een paar sneetjes wit brood, wat bolletjes en een pistoletje. Allen niet zo smakelijk meer, dus prima geschikt voor de broodpudding! Door het simpel te houden met oud brood, melk, eieren en wat suiker is het een prima budgetgerecht. Maar door er appel en in likeur gewelde rozijnen aan toe te voegen krijgt het geheel ineens een feestelijk tintje.
Wat kun je nog meer met broodpudding?
Je kunt het lauwwarm met een bolletje ijs serveren, een toefje slagroom erop en je hebt een geweldig dessert. Maar koud met wat poedersuiker kan het een heerlijk ontbijt zijn. Het past eigenlijk overal wel bij. Zelfs als plak cake bij de koffie! In plaats van appel en rozijnen kun je natuurlijk ook ander fruit gebruiken. En in plaats van de Liquor43 kun je de rozijnen in rum wellen. Voeg er wat geraspte kokos aan toe. Neem wat minder suiker en doe er wat stroop door of maak zelf vanille extract en doe er twee theelepels door. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.
En nu ik het dus een keer heb gemaakt en gegeten weet ik zeker dat dit vaker gemaakt gaat worden! Sorry ??? ik geloof dat we het oude brood nu zelf gaan gebruiken. We delen wel!
Ingrediënten
- 450 gram brood
- 500 ml melk
- 4 à 5 eieren
- 2 appels
- 2 tl kaneeel
- ½ tl kardemom
- roomboter
- 200 gram rozijnen
- 75 gram walnoten
- 125 gram suiker
- 50 ml Liquor43
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180℃. Wel de rozijnen in de likeur.
- Klop de eieren met de melk, suiker, kardemom en kaneel. Snijd de appel in dunne schijfjes en hak de walnoten grof en voeg dit toe aan het eimengsel.
- Scheur het brood aan stukken en doe dat ook bij het eimengsel. Kneed het even goed door met je handen. Je krijgt een nu een dik mengsel. Schep hier nu de rozijnen en likeur door.
- Giet dit mengsel in een ingevette brood- of cakevorm. Leg her en der een klontje boter op het ‘deeg’.
- Schuif de vorm in de oven en laat het daar zo'n 45-50 minuten staan. Mocht het te hard gaan kun je wat aluminiufolie over het blik leggen.




Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!
Heerlijk! Ondertussen staat het 3e exemplaar in de oven… het recept werd al door verschillende vrienden gevraagd! Dankjewel!!
Hej Natalie, wat leuk om te horen dat het zo goed bevalt! 🙂
Beste Silphya,
Heb je van de Arubaanse “pan boyo” gehoord. Ik ga het nu weer maken. Eenvoudig en heerlijk, maar ik ga proberen de rozijnen ook te wellen in rum… origineel hoef geen rum. Perfect voor de non-alcoholisten.
Daar had ik nog niet van gehoord Quintilia, ben even gaan zoeken. Het recept dat ik vond ziet er bijna hetzelfde uit ja. Lekker hoor! 🙂
Mijn zoons gooide telkens brood weg….
ZONDE!
Heerlijk ,verrassend lekker
Zelfs zoon 1 de ander vond het naar wentelteefjes smaken😁
Dank je wel voor jouw reactie en waardering! 🙂 Dat inspireert andere bezoekers misschien ook om dit recept te maken en zo voedselverspilling tegen te gaan, want voedsel weggooien is echt zonde. Oud brood eten wordt op deze manier zelfs een feestje 😁
Goedeavond
Ik had bij mijn werk vandaag gemaakt
En het lekker uit??????
Zullen we geen huishoudfolie in de warme over doen? Dat wordt een oneetbaar geheel.
Aluminium folie lijkt me beter 😉
? dat lijkt mij ook stukken beter ja. Dankjewel. Ik ga het aanpassen.
Heerlijk recept, mijn man en ik hebben net allebei een flink stuk ervan geproefd. Geen brood weggegooid maar hergebruikt.
Bedankt ??
Hej Anita, goed bezig zijn jullie! 🙂 Ik vind het zonde om eten weg te gooien en probeer zoveel mogelijk er iets nieuws/lekkers van te maken. En als dat echt niet lukt gaat het bij de kippen. Mits enigszins verantwoord voor de kippen natuurlijk 🙂
Ik heb dit receptgedeeld op mijn eigen email, maar hij komt niet binnen
Hi Charlotte, wat vervelend! Ik heb het net getest en ook ik krijg het niet binnen. Het komt ook niet terug in mijn spam map, dus heel vreemd allemaal. Ik ga dit uitzoeken en kom er bij je op terug.
Hi Charlotte, het werkt nu weer naar behoren. Ik ben zo vrij geweest om het recept naar jouw inbox te sturen.