Worteltjestaart (carrot cake)

Worteltjestaart – beter bekend als carrot cake – vind ik toch wel zo waanzinnig lekker! Lekker makkelijk als ontbijt, tussendoortje of als dessert met een beetje (warme) vanillesaus; allemaal even lekker.

Regelmatig krijg ik zakken met wortelen in de TooGoodToGo box, waar ik dan steevast verantwoorde en gezonde dingen mee wil maken. Maar soms wil je ook wel eens wat anders: een taart bijvoorbeeld 🙂

Persoonlijk vind ik carrot cake een van de weinige taartjes die juist niet zoet moeten zijn. Het kan prima natuurlijke zoetheid hebben, maar extra suiker of andere zoetstoffen toevoegen hoeft van mij niet. Hou jij wel van lekker zoet? Voeg dan gerust wat suiker of andere zoetstof toe.

worteltjestaart

Recept worteltjestaart

carrot cake

Worteltjestaart (carrot cake)

Deze worteltjestaart is heerlijk klef en redelijk machtig. Lekker als ontbijt, tussendoortje of als dessert met wat vanille saus.
Kook: 45 minuten
Porties (aanpasbaar):1 taartje

Ingrediënten

  • 200 gram volkorenmeel
  • 200 gram wortel, geraspt
  • 1 tl pompoenkruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 1 snuf zout
  • 10 medjool dadels, zonder pit
  • 300 ml havermelk
  • 100 gram appelmoes
  • 1 handje walnoten, grof gehakt
  • 50 gram kokosrasp

Instructies

  • Verwarm de oven tot 190℃.
  • Doe het volkorenmeel, bakpoeder, baksoda, pompoenkruiden en zout in een kom en mix dit door elkaar.
  • Week de dadels in een schaalt in kokend water. Laat dit 5 tot 10 minuten staan. Giet het dan af en snijd het in kleine stukjes.
  • Rasp de wortelen fijn en hak de walnoten grof.
  • Voeg aan de kom met droge ingrediënten de worteltjes, dadels, walnoten, appelmoes en havermelk toe. Mix dit goed door elkaar. Is het te droog dan voeg je nog wat melk toe, is het te nat dan kun je nog wat volkorenmeel of kokosrasp toevoegen.
  • Vet een klein cakeblik of een kleine taartvorm in, of bekleed met bakpapier. Giet het beslag erin en plaats het in de oven.
  • Na ongeveer 45 minuten is de worteltjestaart klaar.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Volkorenmeel – heb je geen volkorenmeel, maar wel bloem? Dan kun je dat ook gebruiken.
  • Pompoenkruiden – heb je geen pompoenkruiden en ook geen zin om het zelf te maken, dan zijn kaneel of speculaaskruiden een prima vervanger.
  • Dadels – ontpitte medjool dadels zijn bijna overal wel te vinden en geven de taart een zoetere ondertoon zonder te overheersen.
  • Appelmoes – Zelfgemaakt en puur is natuurlijk wel het lekkerste. Schil hiertoe wat appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine stukjes. Doe de appels in een pan zonder water en kook ze tot moes in ongeveer 15 minuten. In mijn appelmoes zaten nog stukjes appel.
carrot cake

Mijn worteltjestaart is behoorlijk klef, omdat wij dat nu eenmaal lekker vinden. Wil je het liever wat droger? Gebruik dan wat minder melk, gebruik wat meer meel of laat de appelmoes in zijn geheel achterwege.

Bewaaradvies

Het is maar een klein taartje, maar mocht je toch wat overhouden dan kun je het een aantal dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. De taart is niet geschikt om in te vriezen.

Meer recepten met wortel

Als je té veel geraspte wortels over hebt kunt je er altijd nog de volgende recepten mee maken:

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie