Worteltjestaart (carrot cake)

In mijn ogen is een goede worteltjestaart een beetje klef. En dat is deze!

carrot cake

Worteltjestaart – beter bekend als carrot cake – vind ik toch wel zo waanzinnig lekker! Lekker makkelijk als ontbijt, tussendoortje of als dessert met een beetje (warme) vanillesaus; allemaal even lekker.

Regelmatig krijg ik zakken met wortelen in de TooGoodToGo box, waar ik dan steevast verantwoorde en gezonde dingen mee wil maken. Maar soms wil je ook wel eens wat anders: een taart bijvoorbeeld 🙂

Persoonlijk vind ik carrot cake een van de weinige taartjes die juist niet zoet moeten zijn. Het kan prima natuurlijke zoetheid hebben, maar extra suiker of andere zoetstoffen toevoegen hoeft van mij niet. Hou jij wel van lekker zoet? Voeg dan gerust wat suiker of andere zoetstof toe.

worteltjestaart

Ingrediënten voor carrot cake

  • Wortel – gebruik een fijne rasp of keukenmachine om de worteltjes lekker fijn te raspen.
  • Volkorenmeel – heb je geen volkorenmeel, maar wel bloem? Dan kun je dat ook gebruiken.
  • Pompoenkruiden – heb je geen pompoenkruiden en ook geen zin om het zelf te maken, dan zijn kaneel of speculaaskruiden een prima vervanger.
  • Dadels – ontpitte medjool dadels zijn bijna overal wel te vinden en geven de taart een zoetere ondertoon zonder te overheersen.
  • Havermelk – gekocht of zelfgemaakt kan allebei. Voor een glutenvrije versie van deze worteltjestaart kun je ook amandelmelk of koemelk gebruiken.
  • Appelmoes – de appelmoes zorgt voor het overheerlijke kleffe wat ik in sommige worteltjestaarten mis. Zelfgemaakt en puur is natuurlijk wel het lekkerste. Schil hiertoe wat appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine stukjes. Doe de appels in een pan zonder water en kook ze tot moes in ongeveer 15 minuten. In mijn appelmoes zaten nog stukjes appel.

Een volledige lijst met ingrediënten en hoeveelheden vind je onderaan de pagina in het recept

carrot cake

Hoe maak je worteltjestaart

  1. Roer alle droge ingrediënten door elkaar in een beslagkom.
  2. Rasp de worteltjes fijn en hak de walnoten grof.
  3. Week de dadels ongeveer tien minuten in kokend water en snijd ze dan fijn.
  4. Meng nu de natte ingrediënten door de droge ingrediënten en schep het beslag in een ingevette cake- of taartvorm. Je kunt ook bakpapier gebruiken zoals ik deed.
  5. Plaats het geheel ongeveer drie kwartier in de oven. Als een satéprikker er schoon uit komt is de taart gaar.

Mijn worteltjestaart is behoorlijk klef, omdat wij dat nu eenmaal lekker vinden. Wil je het liever wat droger? Gebruik dan wat minder melk, gebruik wat meer meel of laat de appelmoes in zijn geheel achterwege. Alhoewel onderstaand recept echt heerlijk is!

Bewaaradvies

Het is maar een klein taartje, maar mocht je toch wat overhouden dan kun je het een aantal dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. De taart is niet geschikt om in te vriezen.

Wortels over?

Als je té veel geraspte wortels over hebt kunt je er altijd nog de volgende recepten mee maken:

carrot cake

Worteltjestaart (carrot cake)

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Deze worteltjestaart is heerlijk klef en redelijk machtig. Lekker als ontbijt, tussendoortje of als dessert met wat vanille saus.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 1 taartje

Ingrediënten

  • 200 gram volkorenmeel
  • 200 gram wortel (geraspt)
  • 1 tl pompoenkruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 1 snuf zout
  • 10 dadels (geweekt)
  • 300 ml havermelk
  • 100 gram appelmoes
  • 1 handje walnoten (grof gehakt)
  • 50 gram gemalen kokos

Instructies
 

  • Verwarm de oven tot 190℃.
  • Doe het volkorenmeel, bakpoeder, baksoda, pompoenkruiden en zout in een kom en mix dit door elkaar.
  • Week de dadels in een schaalt in kokend water. Laat dit 5 tot 10 minuten staan. Giet het dan af en snijd het in kleine stukjes.
  • Rasp de wortelen fijn en hak de walnoten grof.
  • Voeg aan de kom met droge ingrediënten de worteltjes, dadels, walnoten, appelmoes en havermelk toe. Mix dit goed door elkaar. Is het te droog dan voeg je nog wat melk toe, is het te nat dan kun je nog wat volkorenmeel of kokosrasp toevoegen.
  • Vet een klein cakeblik of een kleine taartvorm in, of bekleed met bakpapier. Giet het beslag erin en plaats het in de oven.
  • Na ongeveer 45 minuten is de worteltjestaart klaar.
Dessert, Tussendoortje
Nederlands
Carrot cake, Worteltjestaart
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info